Frumusețea tenului și a pielii se datorează unei rutine de îngrijire, curățare și hidratare permanentă alături de produsele potrivite. Un ten îngrijit oferă persoanei un aspect tânăr și sănătos.
Tipul de ten influențează produsele de îngrijire ce trebuie folosite și modul în care sunt aplicate cosmeticele în rutina cotidiană. Consultă ghidul următor pentru a afla cele mai noi ponturi și recomandări în igiena frumuseții și a tenului sănătos.
Înțelegerea tipurilor de ten și îngrijirea potrivită pentru acestea
Cunoașterea tipului tău de ten este importantă, deoarece, în acest fel, vei putea alege produsele de îngrijire adecvate. Există mulți factori atât interni, cât și externi care influențează starea epidermei.
- Factorii externi sunt: radiațiile solare, temperaturile excesive, poluarea, apa prea rece, prea caldă sau prea dură, umiditatea, uscăciunea, stilul de viață nesănătos, consumul de produse nocive.
- Factorii interni sunt: anxietatea, angoasa, depresia, stresul, oboseala, boala.
Alături de factorii externi și cei interni, pielea poate fi influențată și de factorul ereditar.
După ce descoperi ce tip de ten ai, vei ști ce produse cosmetice și dermatocosmetice să folosești.
Tenul normal
Caracteristicile tenului normal
Tenul normal este tenul model pentru orice persoană, deoarece, este cel mai ușor de îngrijit și nu prezintă imperfecțiuni pronunțate. Tenul normal are porii mici și o textură fină, catifelată, alături de o hidratare echilibrată și o elasticitate potrivită. Tenul normal poate fi influențat de climă, îmbătrânire, poluare sau îngrijirea și alimentația neadecvată.
Rutina de îngrijire pentru tenul normal
Tenul normal este ușor de îngrijit, spre deosebire de tenul deshidratat, gras, acneic, cuperozic sau cu imperfecțiuni de pigmentare. Pentru asta:
- Folosește produse pentru demachiere și curățare. Tenul normal trebuie demachiat și curățat atât dimineața cât și seara, deoarece, elimină impuritățile adunate în timpul somnul cât și alte produse de îngrijire și de înfrumusețare folosite anterior. Încearcă un lapte demachiant cu o textură fină.
- Folosește o cremă potrivită. Folosește o cremă specială pentru tenul normal ca să nu deranjezi echilibrul de substanțe, minerale și vitamine de la nivelul pielii. Crema pentru tenul normal îți va hidrata și îngriji fața, gâtul și decolteul.
- Revitalizează-ți pielea cu exfoliant. Include în rutina ta cel puțin o dată pe săptămână un exfoliant ce elimină celulele moarte și, apoi, o mască specială pentru ten normal care va hrăni pielea.
Tenul uscat
Caracteristicile tenului uscat
Tenului uscat îi lipsește aportul necesar de grăsime din epidermă. Pielea nu are suplețe, este subțire și, uneori, este brăzdată cu riduri și linii fine. Acestea se formează din cauza activității reduse a glandelor sebacee, tenul uscat fiind în contrast cu cel gras sau acneic. Factorii ce usucă tenul pot fi: lipsa protecției pielii împotriva razelor UV, stresul, boala, folosirea incorectă a produselor de îngrijire, săpunurile alcaline sau regimurile intense și frecvente de slăbire.
Rutina de îngrijire pentru tenul uscat
- Fă o curățare blândă. Tenul uscat are tendința de a părea subțire, așa că el trebuie curățat prin mișcări fine și tamponate.
- Hidratează permanent. Deoarece, tenul uscat este sensibil la lumina soarelui, vei avea nevoie de o cremă specială, hidratantă și cu protecție SPF.
- Folosește make-up cu acoperire mică și medie. Produsele make-up trebuie folosite cu măsură, în special, fondul de ten, deoarece, pielea nu mai poate respira. Asigură procesul de înfrumusețare cu produse hidratante.
- Demachiază-te seară de seară. După o zi plină de activități, tenul tău trebuie curățat de particulele de praf ale orașului și de machiaj. Folosește, de asemenea, un prosop special pentru față sau șervețele fine.
- Ai grijă la hidratarea de seară. Hidratarea de seară se realizează cu ajutorul unei creme bogată în emolienți pentru a putea hrăni fața, gâtul și decolteul pe întreaga perioadă de odihnă a nopții.
- Folosește o mască. Poți folosi o mască hidratantă sau un scrub natural care să conțină antioxidanți, însă, nu mai mult de o dată pe săptămână!
Tenul deshidratat
Spre deosebire de tenul uscat, căruia îi este caracteristică lipsă grăsimilor din piele, tenului deshidratat îi lipsește cantitatea necesară de apă, de aceea, pare lipsit de luminozitate și vitalitate.
Tenul deshidratat este specific unor perioade de stres prin care trece o persoană sau schimbările bruște de temperatură sau umiditate. Rutina de îngrijire este asemănătoare tenului uscat, însă, consultă cosmeticele pentru a putea folosi cremele și loțiunile speciale acestei condiții.
Tenul gras
Caracteristicile tenului gras
Tenului gras îi este caracteristică activitatea pronunțată a glandelor sebacee, fapt ce are drept consecință porii dilatați și aspectul lucios. Tenul gras prezintă imperfecțiuni precum coșuri și puncte negre. Cu ajutorul unei îngrijiri adecvate, pielea poate elimina din toxinele cauzate de porii plini de sebum, însă, această rutină trebuie menținută permanent.
Rutina de îngrijire pentru tenul gras
- Demachierea corectă. Produsele pentru tenul gras nu ar trebui să permită înfundarea porilor din cauza excesului de sebum. Astfel, atât dimineața cât și seara, va trebui să folosești o apă micelară demachiantă potrivită pentru pielea ta.
- Exfolierea și folosirea frecventă a măștilor. Exfoliantul și măștile tenului cu puncte negre și coșuri ar trebui folosite frecvent, la 2-3 zile, astfel încât cantitatea de sebum să fie echilibrată.
- Tonifierea zilnică. Ceaiul verde, castravetele, lavanda sau aloe vera sunt unele dintre ingredientele necesare pe care trebuie să le conțină tonerul pielii grase. Acesta va regla producția de sebum fără să usuce.
- Hidratarea necesară. Cremele pentru controlul sebumului și speciale pentru tenul acneic și gras nu trebuie să lipsească din rutina ta. Poți folosi creme matifiante care vor echilibra luciul pielii tale.
Un sfat care ar putea să te ajute în diminuarea impuritatilor tenului gras este acela de a evita stoarcerea coșurilor deoarece le vei favoriza înmulțirea și te vei alege cu inesteticele cicatrici.
Tenul acneic
Tenul acneic este o variantă pronunțată a celui gras prin apariția și chiar infecția depozitelor de sebum din piele ce se poate extinde atât pe față, cât și pe restul corpului. Adesea, apare în perioada pubertății, însă, sunt unele persoane care se confruntă constant cu acest tip.
Cauzele frecvente ala apariției tenului acneic sunt: stresul, regimul alimentar neadecvat, dezechilibrul hormonal, utilizarea produselor cosmetice și de machiaj nepotrivite. De cele mai multe ori, tenul acneic are nevoie de o îngrijire mai puternică, de profunzime, pentru ca efectele dermatocosmeticelor și ale tratamentelor medicale să funcționeze.
Tenul mixt
Caracteristicile tenului mixt
Tenul mixt este o combinație între cel uscat și cel gras. Zona T (frunte, nas și bărbie) este partea de față cu aspect gras, iar restul zonelor sunt specifice celui uscat sau deshidratat.
Rutina de îngrijire pentru tenul mixt
- Produse de curățat fără săpun. Încearcă, pe cât posibil, să eviți toate produsele de curățare cu săpun, deoarece, acestea conțin ingrediente grele pentru ten, în special, pentru zona uscată. Alege produse blânde, care nu irită sau dezechilibrează cantitatea de sebum a pielii tale.
- Aplică tonerul zilnic. Tonerul îți asigură o curățare de profunzime care închide porii zonei T.
- Folosește o cremă cu textură ușoară. Fie că folosești creme speciale pentru tenul mixt, sau alegi să aplici câte o cremă cu proprietăți diferite pentru fiecare zonă, asigură-te că acestea îți vor hidrata pielea atât cât este nevoie pentru ca tenul tău să poată fi impecabil.
- Exfolierea și masca bisăptămânală. Tenul mixt necesită o exfoliere de profunzime față de cel uscat, astfel, un raport potrivit ar fi folosirea acestor produse de 2 ori pe săptămână.
Tenul matur
Caracteristicile tenului matur
Tenul matur este caracteristic persoanelor cu vârste înaintate, însă, nu există un an exact în care acesta începe să-și facă apariția. El se remarcă prin riduri și linii fine, prin pierderea elasticității epidermei și prin formarea de pungi sub bărbie și ochi; de asemenea, pielea devine mai aspră.
Cauza principală este înaintarea în vârstă, alături de stres, dezechilibru hormonal și metabolic, alimentație neadecvată și stil de viață precar, stres și oboseală, cât și din cauza poluării.
Rutina de îngrijire pentru tenul matur
Ritualul de îngrijire ale tenului matur trebuie să includă, în special, produse cosmetice antiage și bogate în antioxidanți.
- Folosirea unui demachiant cremos. Prima etapă este curățarea tenului cu ajutorul unui demachiant cremos și un tonic. Încearcă să eviți produsele cu săpun și curăță fața prin mișcări blânde.
- Serul antiage. Acest produs minune întârzie apariția ridurilor și pregătește tenul pentru următorul pas.
- Folosirea unei creme antirid. Crema antirid se aplică pe față, gât și decolteu pentru o hidratare de profunzime.
- Exfolierea. Celulele de pe tenul matur trebuie îndepărtate pentru a nu deregla cantitatea de sebum produsă. Poți opta pentru un scrub din ingrediente naturale.
Tenul cuperozic
Caracteristicile tenului cuperozic
Tenul cuperozic are o textură subțire, palidă și fragilă. Adesea, vasele capilare se pot sparge fiindcă își pierd elasticitatea. Poate fi observat din cauza petelor roșii și subțiri. Pentru acest ten sunt recomandate, în special, dermatocosmeticele care pot trata impuritățile. Cauzele tenului cuperozic sunt variațiile de temperatură, masajul facial intens, utilizarea de produse cosmetice inadecvate sau chiar ereditatea.
Rutina de îngrijire pentru tenul cuperozic
- Curățarea tenului. Folosește un demachiant potrivit pentru a curăța bine tenul și pentru a-l pregăti pentru următoarele etape.
- Aplicarea unei creme speciale. Cremele pentru tenul cuperozic trebuie să fie bogate în substanțe cu rol de reglare a circulației sanguine și cu efect calmant.
- Masca naturală. Deoarece, tenul tău necesită un ritual blând, poți folosi o dată pe săptămână o mască revigorantă pe bază de castravete, mușețel, unt de shea, cât și produse care conțin acid hialuronic.
Tenul cu imperfecțiuni de pigmentare
Caracteristicile tenului cu imperfecțiuni de pigmentare
Tenul cu imperfecțiuni pigmentare poate avea un aspect pistruiat. Adesea, pistruii oferă un farmec aparte persoanelor, însă, există și cazuri în care imperfecțiunile creează un aspect aglomerat al feței. Tenul acesta se manifestă prin pistrui și pete pigmentare, adesea, de culoarea maro, care sunt influențate de soare și de expunerea îndelungată la razele UV.
Rutina de îngrijire pentru tenul cu imperfecțiuni de pigmentare
- Demachierea impurităților. Machiajul și alte produse cosmetice pot afecta structura actuală a tenului, de aceea, el trebuie curățat atât dimineața cât și seara.
- Crema cu protecție solară. Pentru zilele pline de activități, aplică de dimineață o cremă cu protecție solară pentru a-ți putea proteja tenul.
- Aplicarea unei creme speciale. Aplică o cremă specială pentru tenul cu tendințe de pigmentare care are proprietatea de a decolora petele apărute.
Fiecare tip de ten are nevoie de o îngrijire specială pentru ca pielea să rămână tânără și sănătoasă cât mai mult timp. Astfel, dacă ai tenul uscat, mixt, gras, cuperozic sau cu imperfecțiuni, încearcă să aplici produsele cosmetice de calitate, cremele, loțiunile, măștile și machiajul în conformitate cu textura pe care o ai.
Totodată, stilul tău de viață și regimul alimentar influențează foarte mult aspectul și sănătatea tenului. Pentru o îngrijire de profunzime încearcă să ai grijă de tine atât din exterior cât și din interior!
Inapoi la lista de articole