Cunoscute și cu denumirea de alunițe, nevii pigmentari sunt, în fapt, mici pete sau excrescențe la nivelul pielii, de obicei de o culoare mai închisă decât aceasta, nuanța lor variind de la roz la maro închis. În esență, reprezintă aglomerări de melanocite, adică celulele care produc melanina sau pigmentul din piele.
Majoritatea persoanelor adulte prezintă alunițe pe suprafața corpului. Deși unele pot să apară de la naștere, în acest caz existând o predispoziție genetică, cele mai multe dintre aceste semne se formează în copilărie sau, uneori, la maturitate. Chiar dacă în majoritatea cazurilor, alunițele sunt comune și nu prezintă risc pentru sănătate, unele dintre ele se pot transforma în melanom, o boală care trebuie depistată în fază incipientă pentru a nu avansa rapid spre metastază.
Din rândurile de mai jos, vei afla totul despre ce sunt alunițele sau semnele din naștere, cum poți să le previi, să le tratezi și să le protejezi, și în ce cazuri este nevoie să apelezi la consultul medical.
Ce sunt alunițele?
Alunițele sau nevii melanocitari sunt formațiuni plane sau mai proeminente, aflate la nivelul pielii sau al mucoaselor. Marea majoritate a adulților prezintă pe corp între 10-40 de alunițe, cel mai des ele apărând între 7-14 ani, deși uneori ele pot să apară sau să se modifice până la vârsta de 35-40 de ani.
Cum și de ce apar alunițele?
Alunițele apar ca urmare a unei supraproducții de melanină, sau, altfel spus, a multiplicării necontrolate a melanocitelor. Unele alunițe sunt dobândite genetic, de exemplu, în cadrul unei familii poate predomina un anume tip de nev, iar în altele apar din cauza stării sistemului imunitar sau a expunerii necontrolate la soare, mai ales în cazul persoanelor cu fototip cutanat deschis.
Alunițele pot să fie prezente pe orice zonă a corpului, chiar și pe scalp, zona genitală sau între degete, dar cel mai des își fac apariția pe porțiunile expuse frecvent la soare.
Trebuie menționat aici faptul că, dintre celulele pielii, aproximativ 7% sunt melanocite, ele existând în aceeași cantitate la toată lumea și fiind distribuite cu scopul de a produce pigmentul care colorează tenul. Culoarea și implicit faptul că există mai multe fenotipuri de piele, de la cea foarte deschisă până la cea neagră, se datorează activității acestor celule, și nu numărului lor. Fenotipurile deschise au mai multe alunițe decât cele închise.
Tipuri de alunițe
În funcție de momentul apariției lor, nevii pigmentari pot fi congenitali, adică prezenți pe piele încă de la naștere, sau dobândiți în copilărie ori maturitate. Alunițele congenitale sau „semnele din naștere” pot avea diferite mărimi și se pot transforma în melanom la maturitate, motiv pentru care trebuie monitorizate în perioada de adolescență și ulterior.
Alunițele dobândite apar, în general, din cauza expunerii prelungite și repetate la soare și se pot transforma și ele, pe alocuri, în unele canceroase.
În funcție de localizare, alunițele pot fi împărțite în trei categorii:
- Epidermice – de la suprafața pielii;
- Juncționale – apar la suprafața dintre derm și epiderm; au o formă mai degrabă aplatizată, margini regulate și sunt de culoare maro;
- Intradermice – au o culoare asemănătoare cu a pielii și sunt localizate la nivelul dermului; de cele mai multe ori, sunt de natură benignă.
Când mergem la medicul dermatolog?
Alunițele cu formă regulată sunt unele obișnuite, ele fiind problematice doar în cazurile în care își schimbă, brusc, forma. Cele atipice sau displastice sunt mai mari decât cele regulate, au conturul ondulat și culori diferite.
Cea mai gravă complicație a alunițelor este melanomul, motiv pentru care este important ca să fie diagnosticat corect și în timp util.
În primul rând, este important să mergi la medicul dermatolog dacă, după autoexaminare, observi:
- modificări ale formei, mărimii ori culorii alunițelor, sau orice fel de alte manifestări neobișnuite: sângerări, inflamații, mâncărime, cruste, secreții etc.
- o aluniță apărută relativ brusc, diferită ca aspect de celelalte și care crește foarte rapid;
- o „migrare” a pigmentului unei alunițe într-o porțiune de piele apropiată.
Atunci când îți examinezi acasă alunițele, trebuie să acorzi atenție și unor porțiuni de piele mai puțin accesibile, precum scalpul, urechile, zona genitală sau cea de sub sâni. Specialiștii recomandă pacienților să aibă în vedere cinci aspecte esențiale la autoexaminare, pentru a depista posibile indicații ale unui melanom. Ele sunt grupate sub acronimul ABCDE:
- asimetria – o jumătate a aluniței nu seamănă cu cealaltă, fiind vorba de o modificare asimetrică;
- bordurile (borders) sau marginile sunt neregulate, fiind imprecis conturate sau difuze;
- culoarea neomogenă, variată, de exemplu roșiatică, sau modificată și, mai închisă cu minim trei nuanțe de maro decât de obicei;
- diametrul alunițelor este de peste 6 mm (în mod normal, ele au maxim 5 mm);
- evoluția indică o extindere sau o modificare a nevului.
Complicațiile alunițelor
Cea mai gravă complicație a alunițelor este melanomul, o formă de cancer de piele cauzată de creșterea necontrolată a melanocitelor, urmată de răspândirea acestora la nivelul altor țesuturi sau structuri ale organismului.
Persoanele cu fototip de piele deschis, adică păr blond și ochii albaștri sau verzi, care se „ard“ repede la soare sunt mai predispuse la apariția nevilor și implicit a melanomului; în aceeași situație sunt și cei care prezintă antecedente familiale ale acestor afecțiuni. De aceea, dacă observi un număr de cel puțin 20 de alunițe pe brațe trebuie să știi că te afli în categoria de risc de apariție a melanomului malign și este necesar consultul periodic de specialitate.
Totodată, dacă observi unul sau mai multe semne din cele prezentate mai sus, în „alfabetul” sau ghidul primelor semne de avertisment ale melanomului, este necesară o consultație la dermatologul tău. Medicul specialist este singurul care poate face diferența între un nev benign (inofensiv) și unul malign, și este în măsură să stabilească, prin control dermatologic, dacă este vorba despre melanom sau doar de o aluniță cu formă neregulată.
Cum poți proteja și preveni apariția alunițelor
În decursul vieții, alunițele benigne se pot transforma în melanom, de aceea, este importantă monitorizarea lor și autoexaminarea lunară, precum și un screening anual la cabinetul unui dermatolog.
Deoarece nevii apar și din cauza predispoziției genetice, nu se poate preveni apariția lor, dar poți evita formarea unora noi sau transformarea celor existenți.
Există o serie de metode de prevenție și de protecție a alunițelor, așa că iată ce ar trebui să faci:
- evită expunerea la soare între orele 10-16, când radiațiile UV sunt cele mai puternice, indiferent de fototipul pielii tale;
- folosește creme de protecție solară cu spectru larg de acțiune care protejează împotriva radiațiilor UVA și UVB, chiar dacă afară este înnorat;
- poartă haine ușoare care acoperă mânile și picioarele și pălării cu boruri mari pentru a proteja alunițele din zona feței sau a gâtului, deoarece aici se pot forma mai multe;
- evită folosirea solarului, mai ales dacă ai antecedente sau istoric familial de melanom, pentru că alunițele pot suferi mutații din cauza bronzării forțate.
Melanomul reprezintă una dintre cele mai agresive tumori umane și afectează o categorie tot mai tânără din populație. De aceea, controlul periodic are un rol important în dermatologie, fiind, de fapt, și una dintre cele mai eficiente metode de prevenție.
Cum se tratează alunițele
De obicei, alunițele nu se tratează. Există, însă, anumite motive pentru care poți recurge la îndepărtarea lor de pe corp:
- estetice: poți îndepărta alunițele inestetice de pe față sau corp prin excizie chirurgicală sau laser;
- îndepărtarea preventivă: o aluniță care este frecvent traumatizată din cauza localizării ei de pe corp (în zona gâtului, de exemplu) poate fi îndepărtată prin aceleași metode de mai sus;
- alunițele atipice sau displazice, mai ales cele care prezintă unul sau mai multe criterii ABCDE, pot fi îndepărtate prin excizie chirurgicală după efectuarea unui examen histopatologic.
În concluzie, alunițele sunt, in general, formațiuni benigne și nu necesită tratament. În cele mai multe cazuri, îngrijirea, monitorizarea și protejarea de radiațiile UV reprezintă cele mai importante metode de prevenție și îngrijire care reduc totodată riscul malignizării lor. Protecția UV este singura metodă prin care poți apăra pielea de apariția unui melanom, iar aplicarea unor loțiuni cu SPF mare diminuează considerabil acest risc.
Totodată, este important ca sistemul imunitar să fie puternic pentru a putea proteja organismul și a împiedica dezvoltarea și multiplicarea celulelor canceroase. Este recomandat să ai o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți, și să acorzi atenție odihnei și expunerii la virusuri sau bacterii.
Inapoi la lista de articole