Meniu companie

Ce cauzează pielea uscată și cum să o tratezi în mod eficient: 3 afecțiuni comune

Pielea uscată este o problemă comună și de obicei supărătoare, deoarece poate cauza neplăceri precum iritații sau mâncărimi la nivelul feței sau corpului, dar și complicații dermatologice. Cunoașterea cauzelor, prevenirea și modalitățile eficiente de tratament pot face însă o diferență semnificativă în rutina de îngrijire.

Din acest articol vei afla despre trei afecțiuni ale pielii uscate întâlnite frecvent, care sunt factorii responsabili pentru aceste manifestări, dar și soluțiile pe care ți le recomandăm pentru a combate astfel de probleme. Vei găsi sfaturi utile pentru alegerea celor mai potrivite produse pentru față și corp, care pot preveni și trata simptomele fără a agrava uscăciunea.

Tipuri de afecțiuni ale pielii uscate 

Există diferite tipuri de afecțiuni ale pielii uscate, dintre care cele mai comune sunt eczema (dermatita atopică), dermatita seboreică și acneea. Fiecare dintre acestea este cauzată de anumiți factori declanșatori, și se manifestă diferit.

  • Eczema sau dermatita atopică

Eczema sau dermatita atopică se manifestă prin mâncărime (prurit), roșeață și inflamație a pielii – sub formă de mici bășici roșiatice. Alte simptome ale acestei afecțiuni includ piele îngroșată sau umflată, cu nuanțe diferite în funcție de tonul pielii, sau zone mai întunecate în jurul ochilor. 

Apare frecvent la copii (între 10% și 20% dintre aceștia), dar și la adulți (până la 3%). Poate apărea pe față, gât, brațe și picioare, dar și în spatele genunchilor sau alte porțiuni de pe corp. Deși nu este o boală contagioasă, poate deveni teren pentru astm sau rinită alergică, sau complicații virale (herpes).

  • Dermatita seboreică 

Dermatita seboreică apare în special la adulți și se manifestă prin piele uscată, descuamare și erupții cutanate. Manifestările cele mai frecvente sunt sub formă de scuame alb-gălbui, cu aspect gras sau uleios pe față sau corp, sau ca mătreață albă, persistentă, în zona scalpului.

Afectează de obicei zonele uleioase ale corpului, și poate fi prezentă pe față pe lateralele nasului, după urechi, pe pleoape sau sprâncene, iar în formele mai severe, afectează și pieptul sau spatele. Este frecventă la nou-născuți, unde de obicei dispare de la sine, iar statisticile indică faptul că aproximativ 5% dintre persoanele adulte se confruntă cu o astfel de afecțiune. La maturitate este frecventă senzația de mâncărime (prurit), descuamare difuză sau mătreață accentuată pe barbă, mustață, sprâncene.

  • Acneea 

Acneea este un tip de afecțiune care poate să se manifeste pe fondul unui ten uscat. Utilizarea tratamentelor antiacneice duce la îndepărtarea excesului de ulei de pe suprafața pielii, ceea ce va conduce la o deshidratare mai pronunțată și ulterior la o producție mai mare de sebum, din încercarea pielii de a-și restabili echilibrul hidrolipidic. Acest lucru nu va face însă decât să agraveze acneea, în lipsa unor produse de îngrijire potrivite. 

De asemenea, anumite ingrediente antiacneice pot fi prea agresive pentru o piele uscată, provocând iritații și roșeață. 

Cauze care conduc la uscarea pielii

Există o serie de cauze și factori declanșatori, dar și agravatori pentru cele trei tipuri de afecțiuni. Aceștia includ condițiile de mediu extreme și schimbările de temperatură, dar și alergenii, iritanții chimici, stresul sau anumite medicamente.

  • Expunerea la condiții de mediu extreme, cum ar fi temperaturile scăzute, vântul și aerul uscat, poate duce la uscarea pielii, deoarece aceasta pierde umiditate în aceste condiții, ceea ce conduce la deshidratare și uscare.
  • Utilizarea produselor de îngrijire a pielii care conțin ingrediente agresive sau iritante, precum alcool, parfumuri sintetice sau conservanți, poate conduce la efecte de piele uscată.
  • Genetica poate juca un rol importantîn apariția pielii uscate, deoarece unele persoane pot avea o predispoziție ereditară către astfel de afecțiuni.
  • Vârsta poate fi de asemenea un factor important. Pe măsură ce îmbătrânim, glandele sebacee produc tot mai puțin sebum (ulei natural al pielii), iar astfel pielea devine tot mai subțire și mai puțin elastică, cu tendința mai accentuată de uscare.
  • Stilul de viață ce include fumatul, consumul de alcool, stresul, somnul insuficient sunt alți factori care pot agrava simptomele de deshidratare sau uscare a pielii. 

Produsele de îngrijire potrivite pot ajuta la prevenirea și tratarea pielii uscate, iar mai jos vei găsi o serie de recomandări care te vor ajuta în a-i menține sănătatea. Acestea conțin ingrediente cu rol activ în hidratare și în protejarea împotriva uscării, precum acid hialuronic, ceramide, uree, uleiuri naturale sau Pantenol.

Tratamente recomandate pentru afecțiunile tenului uscat

Tratamentele, loțiunile de corp sau cremele hidratante formează un strat protector pe suprafața pielii, prevenind astfel pierderea de umiditate înspre exterior și menținând un nivel optim de hidratare. Este important să alegi un produs potrivit pentru tipul și nevoile sau afecțiunile specifice cu care te confrunți.

Gama Gerovital H3 Derma+ include produse concepute pentru a răspunde diferitelor nevoi ale pielii uscate, pornind de la cea sensibilă, la cea predispusă la acnee, sau care prezintă scuame seboreice.

Fiecare dintre aceste soluții sunt concepute pentru a combate probleme specifice și a susține regenerarea celulară. Astfel, vor proteja pielea împotriva factorilor externi și vor contribui la menținerea unui aspect tânăr și sănătos.

  • Crema activ hidratantă 

Hidratarea pielii este crucială pentru a-i menține aspectul sănătos. Pielea uscată conduce frecvent la iritații, mâncărimi și poate cauza chiar îmbătrânirea prematură. Este important să apelezi la produse care să mențină echilibrul hidrolipidic al pielii și să contribuie la refacerea barierei sale de protecție. 

Crema activ hidratantă 24h conține ingrediente precum ceramide, Aquaxyl și vitamine, care ajută la hrănire și la prevenirea pierderii de apă, prin creșterea producției de acid hialuronic. Stratul protector pe care îl formează pe suprafața pielii stimulează capacitatea de a reține umezeala, prevenind deshidratarea sau evaporarea și grăbind procesul de reepitelizare a epidermei. 

Folosește acest produs în funcție de nevoile pielii tale, și aplică în mod regulat, de preferat după baie sau duș, când pielea este încă umedă. 

  • Crema de corp pentru pielea uscată

Cremele de corp care conțin glicerină, uleiurile naturale (de cocos, de migdale, de jojoba), untul de shea și vitamina E se dovedesc extrem de eficiente în tratarea problemelor pielii uscate. Astfel de ingrediente contribuie intens la hidratarea și hrănirea pielii, fără a o irita. În plus, principiile lor emoliente mențin integritatea pielii, ajutând la protecție, regenerare și revitalizare.

Poți utiliza crema de corp pentru piele uscată de la Gerovital H3 Derma+ și în cazul în care te confrunți cu edeme sau vase dilatate, deoarece acest produs este eficient în ameliorarea simptomelor unor dermatite de diverse tipuri (mâncărimi, furnicături, usturime, congestii, înroșire, scuame etc).

  • Crema antiacneică 

Majoritatea tratamentelor antiacneice pot agrava uscarea pielii, ceea ce poate duce la probleme suplimentare. Pentru a trata eficient pielea uscată cu acnee, poți alege o cremă cu ingrediente emoliente și hidratante, cum ar fi glicerină, acid hialuronic sau uleiul de jojoba. Evită cremele care conțin alcool sau parfumuri, deoarece pot irita tenul. 

Alte ingrediente cheie vor ajuta în curățarea porilor și reducerea inflamațiilor, fără a usca tenul în exces. Acidul salicilic, de exemplu, are proprietăți exfoliante și antiinflamatorii, iar niacinamida reduce inflamațiile și îmbunătățește bariera de protecție, împiedicând pierderea de umiditate. Alfa-hidroxiacizii, precum acidul glicolic, ajută la eliminarea celulelor moarte și la îmbunătățirea texturii. 

Crema antiacneică de la Gerovital H3 Derma+ este un produs non-comedogen care reduce coșurile (formațiuni acneice), dar și roșeața sau punctele negre, și diminuează semnele post acneice, datorită ingredientelor active cu rol antimicrobian. Zincul ajută la reglarea secreției de sebum, accelerând vindecarea țesuturilor, iar compuși precum Soothex sau Pantenol au efect calmant sau cicatrizant, reducând aspectul de piele înroșită.

Poți utiliza și alte produse sau tratamente complementare în combinație cu o cremă antiacneică, pentru a îmbunătăți aspectul pielii uscate predispuse la acnee. Acestea pot include exfolianți chimici, măști hidratante și tratamente profesionale precum peelinguri chimice sau microdermabraziune. Este important să discuți cu un dermatolog înainte de a apela la astfel de proceduri, pentru a evita iritațiile sau agravarea problemelor existente. 

Te va ajuta în schimb o rutină de îngrijire adecvată, care poate include curățarea delicată a pielii cu produse fără săpun, hidratare și utilizarea unei creme de față sau corp potrivite. În plus, protejarea pielii de soare va ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature și la reducerea inflamațiilor. 

Ține cont de toate aceste recomandări, pentru a trata corespunzător pielea uscată și a o menține sănătoasă și revitalizată!

Resurse:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273, accesat 2.06.2023.
Inapoi la lista de articole

Cuprins