Meniu companie

Ce este mezoterapia și ce substanțe se folosesc în timpul acestui tratament?

Cele mai importante procese biologice la nivelul tenului au loc în zona stratului mijlociu al pielii, anume al mezodermului. Din acest motiv, la acest nivel se desfășoară și procedurile dermatocosmetice prin care se introduc local substanțe farmacologic active, cu rol imunostimulator.

Mezoterapia facială, denumită și ”cocktailul frumuseții”, este un tip de tratament medical minim invaziv prin care se injectează în piele diferite tipuri de vitamine, minerale sau antioxidanți, pentru a stimula microcirculația la nivelul tegumentului, și a produce colagenul și elastina necesare elasticității și tinereții epidermului. 

Din ghidul de mai jos vei afla mai multe despre mezoterapie, când este necesară și care sunt substanțele care se folosesc în timpul unei astfel de intervenții. 

În ce constă tratamentul cu mezoterapie?

Mezoterapia reprezintă o tehnică neinvazivă și puțin dureroasă prin care se introduc prin microinjecții în piele anumite substanțe active. Ele reprezintă același tip de ingrediente care se găsesc în mod natural în țesuturile din corp, fiind din acest motiv esențiale pentru buna funcționare a acestora.

Cocktail-ul benefic de vitamine și nutrienți este injectat în corp cu ajutorul unor ace foarte subțiri sau a unor aparate, fiind apoi livrat direct în mezoderm, stratul mijlociu al pielii aflat între epiderm și țesutul adipos profund. În acest fel se accelerează circulația, și are loc un răspuns biologic important din partea organismului.

Substanțele înglobate fiziologic în acest fel participă activ la metabolismul celular și au efect antiaging, de întinerire mai ales la nivelul zonelor expuse de-a lungul vieții la lumina soarelui (față, mâini, decolteu etc). Procedura este indicată însă și pentru alte afecțiuni dermatologice sau estetice precum alopecia, celulita, vergeturi, pete sau cicatrici.

Ce substanțe se folosesc în acest tratament?

O piele frumoasă, netedă și fără riduri este un deziderat pentru oricine, iar din acest motiv în produsele cosmetice de întreținere a tenului se utilizează des substanțe care stimulează regenerarea celulară, la fel ca producerea de colagen și elastină în organism. 

În cazul mezoterapiei, medicii folosesc substanțe sau soluții diferite, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte sau de problemele care se doresc a fi rezolvate.

Iată o parte dintre substanțele injectate în timpul tratamentului:

  • Vitamine și minerale;
  • Extracte din plante;
  • Enzime precum colagenaza și hialuronidaza;
  • Hormoni precum calcitonina și tiroxina;
  • Medicamente vasodilatatoare și antibiotice.

Substanțele utilizate în această intervenție sunt introduse local, în cantitate mică, prin microinjecții la nivelul pielii. 

Care sunt beneficiile aduse de mezoterapie?

Mezoterapia este o procedură importantă la care se poate apela în cazul mai multor tipuri de afecțiuni dermatologice sau estetice. Printre acestea se numără: 

  • Reîntinerire sau terapii antiaging;
  • Estomparea liniilor fine și a ridurilor;
  • Tratarea petelor pigmentare, a cearcănelor și uniformizarea tenului;
  • Biostimulare și ajutor în cazul terapiilor corporale (tratamente anti-celulită sau pentru estomparea vergeturilor);
  • Tratarea alopeciei (tratamente localizate sau generalizate, prin stimularea foliculilor piloși);
  • Lipoliză în tratamentul adipozităților localizate.

Concentrația ridicată de seruri, vitamine și alte amestecuri nutritive face ca pielea să devină mai luminoasă și să capete un aspect proaspăt, întinerit. Mai mult, în funcție de ingredientele utilizate, prin acest tip de intervenție pot fi abordate diferite tipuri de probleme ale tenului sau scalpului.

Pentru ce este recomandat un astfel de tratament?

La nivel facial, mezoterapia este recomandată în principal pentru restructurare și regenerarea celulară la nivelul dermului, datorită influxului puternic de substanțe hrănitoare la acest prim nivel al pielii.

Iată pentru ce este indicată o astfel de procedură pentru ten:

  • Pentru a îmbunătăți calitatea și elasticitatea pielii;
  • Pentru a revitaliza tenul cu aspect tern, uscat și obosit, a-i oferi elasticitate și luminozitate;
  • Pentru tratarea unor imperfecțiuni precum acneea sau petele pigmentare;
  • În cazul tenului cu pori dilatați, sau cu cicatrici chirurgicale ori post-acneice;
  • Pentru a activa procesele de regenerare celulară.

Mezoterapia rezolvă însă și alte tipuri de nevoi sau de probleme, din diferite zone ale corpului precum fesele, șoldurile, picioarele sau brațele, fiind astfel un puternic instrument de rejuvenare, energizare și remodelare corporală.

Fiind mai puțin invazivă, o astfel de procedură este o alternativă la intervențiile chirurgicale costisitoare. Serurile și vitaminele sunt livrate direct în piele, iar efectele se pot observa în scurt timp, în funcție de tipul și gravitatea problemei pacientului.

Deoarece substanțele active sunt injectate în corp în cantități mici și sunt eliberate treptat în organism, efectele și rezultatele intervenției sunt observabile pe parcursul mai multor zile. Local poate să se manifeste durere sau roșeață, care pot să dispară în câteva minute sau pot persista 24 de ore, dar nu se mai văd deloc în maxim 7 zile. 

Pacienților cu boli ale pielii sau autoimune, renale ori hepatice, care au suferit AVC, infarct sau alte cardiopatii, care urmează tratamente anticoagulante sau care manifestă alergii cunoscute la substanțele utilizate nu le sunt recomandate astfel de proceduri. Deasemenea, astfel de intervenții sunt contraindicate în perioadele de sarcină sau alăptare. 

În rest, mezoterapia este o procedură de înfrumusețare neinvazivă, extrem de valoroasă și cu efecte vizibile în timp, prin care te poți asigura că vei ține departe îmbătrânirea tenului și vei reda pielii strălucirea și tinerețea pe care le merită!

Inapoi la lista de articole

Cuprins