Meniu companie

Retinol – Ce este, de unde-l obții și ce beneficii are

Tenul matur și deshidratat este predispus la linii fine și riduri din cauza factorilor genetici, a stimulilor externi și a înaintării în vârstă. Sigur ai auzit de retinol, ingredientul special care te poate ajuta la diminuarea și întârzierea acestui proces.

Retinolul poate avea beneficii impresionante pentru tenul și sănătatea ta. Consultă ghidul următor pentru a înțelege cum și de ce.

Ce este retinolul

Retinolul este un derivat al vitaminei A. Acesta este un ingredient ce ajută la combaterea multor probleme care apar atât la suprafața pielii cât și în profunzimea acesteia, precum liniile fine și ridurile, petele, cuperoza și acneea. Datorită efectelor sale, retinolul afectează pozitiv structura celulară a pielii reușind, astfel, să stimuleze producția de colagen și elastină, adică să îi ofere pielii tinerețe și vitalitate. Colagenul și elastina reduc aspectul neplăcut al ridurilor.

Despre vitamina A

Vitamina A are rol esențial în organismul uman și are efect antioxidant. Ea ține colesterolul sub control și îngrijește sistemul imunitar și cel respirator. La nivelul pielii, ajută în procesul de regenerare a epidermei. Vitamina A duce la formarea retinolului. 

Cei mai puternici derivați pot fi achiziționați doar cu prescripție medicală, deoarece produsele ce conțin vitamina A pură sunt mai puternice și pot apărea efecte secundare. Produsele cosmetice cu retinol pot fi utilizate pe termen lung, prin intermediul articolelor cosmetice pentru diferite tipuri de ten, probleme și vârste.

Diferența dintre retinol și retinoizi

Spre deosebire de retinol, care se dizolvă în grăsimi fiindcă este liposolubil, retinoizii sunt o clasă de derivați atât naturali, cât și sintetici ai vitaminei A. Ei includ retinolul și acidul retinoic – produs al retinolului. Retinoizii sunt disponibili sub formă de produse farmaceutice și unguente, însă, sunt eliberate doar cu prescripție medicală. În ceea ce privește retinolul, acesta este regăsit în multe produse cosmetice precum cremele, tonicurile, serurile și fiolele.

Care sunt beneficiile retinolului pentru piele

Dacă întregul complex al vitaminei A tratează atât în interiorul cât și în exteriorul organismului, derivatul acestuia, adică retinolul, este celebru pentru beneficiile pe care le are pentru piele.

Tratarea imperfecțiunilor tenului acneic

Tenul acneic apare ca urmare a unei secreții excesive a glandelor de sebum la nivelul epidermei. Modul de manifestare al aceneei diferă de la om la om în funcție de gen, vârstă, alimentație și stil de viață.

Punctele negre și punctele albe vor dispărea pe parcursul tratamentului cu retinol. Acesta stimulează producția de celule noi, eliminând, astfel, de excesul de sebum și ulei cât și de celulele moarte. Porii sunt deschiși, iar ingredientul previne blocarea acestora în viitor.

Acneea poate fi tratată cu retinol, însă, în funcție de tipul său: ușor sau sever. Pentru prima categorie, produsele cu retinol vor fi suficiente, însă, pentru acneea severă, pe lângă articolele dermatocosmetice, va fi necesar și un tratament oral. Acesta va fi prescris doar în urma analizei, de către un medic, care îți va recomanda substanța necesară și doza potrivită vârstei, greutății și severității problemei tale.

Retinolul în estomparea cicatricilor 

Stimulând regenerarea celulară a colagenului, retinolul poate ajuta la estomparea imperfecțiunilor din timpul perioadei în care te-ai confruntat cu tenul acneic.

Încetinirea imperfecțiunilor tenului matur

Tenul matur este cunoscut prin caracteristicile de piele uscată și subțire, deshidratare, linii fine și riduri, cât și a lipsei luminozității. În cazul său, retinolul stimulează producția de colagen și ajută în acest proces în urma unui tratament de minim 3-6 luni. Astfel, ingredientul retinol are efecte eficiente pentru piele împotriva procesului de anti-aging, estompând imperfecțiunile și lăsând un ten mai curat și fără linii fine și riduri puternic vizibile.

Retinolul în tratarea psoriazisului

Psoriazisul este o boală de piele care are drept factor incipient un sistem imunitar slab. Simptomele cunoscute ale bolii sunt o piele uscată și crăpată care dă senzația de mâncărime, alături de pete și pustule. Printre cauzele cel mai des întâlnite se numără:

  • Infecțiile;
  • Clima;
  • Stresul;
  • Alimentație precară, tutunul și alcoolul.

Retinolul ajută procesul de regenerare al pielii, reducând inflamația și imperfecțiunile bolii. De-a lungul timpului, acest ingredient va ajuta și la estomparea cicatricilor. Adesea, în tratarea psoriazisului, retinolul este înlocuit de retinoizi puternici, sub formă de pilule pentru cazurile severe.

Diminuarea petelor pigmentare

Datorită stimulării regenerării celulare a pielii, retinolul poate reduce petele pigmentare, apărute din cauza expunerii excesive la radiațiile UV sau din alte cauze.

Hiperpigmentarea pielii este, adesea, întâlnită la persoanele care sunt expuse pe perioade îndelungate de timp la razele soarelui fără a folosi vreo metodă de protecție.

Îngrijirea și înfrumusețarea buzelor

Buzele sunt cele care suferă, adesea, indiferent de sezonul rece sau cald, de trecerea timpului, de stilul alimentar, de climă. De aceea, pot avea riduri fine și își pierd din volum. 

Produsele cosmetice pentru hrănirea, hidratarea și împrospătarea buzelor conțin retinol și redau volumul fin al buzelor și naturalețea acestora. Aspectul de îmbătrânire al colagenului buzelor poate apărea atât la femei cât și la bărbați.

Efectul antioxidant al retinolului

Antioxidanții sunt fie naturali, fie sintetici. Aceștia ajută la prevenirea și combaterea degradării celulelor de colagen cât și la reducerea riscurilor de boli.

Retinolul are efect antioxidant asupra pielii și îi oferă acesteia un aspect sănătos și un scut protector.

Retinolul natural și cel sintetic

Retinolul poate fi atât găsit sub forma naturală, adică, derivat direct din vitamina A, și sub formă sintetică, produs în laborator, cu scopul de a diminua riscul reacțiilor adverse.

Care sunt sursele naturale bogate în retinol

Pentru un organism și un ten sănătos, corpul nostru are nevoie de alimente bogate în nutrienți, vitamine și minerale. Produsele alimentare naturale care conțin o cantitate nutritivă de vitamina A sunt:

  • Carnea: în special ficatul de vită și cel de miel;
  • Peștele: macroul, somonul și icrele de caviar;
  • Uleiul de pește;
  • Brânzeturile: cu preponderență, brânza de capră, cheddar, camembert, feta și cea cu mucegai;
  • Ouăle fierte;
  • Untul.

Care sunt sursele sintetice bogate în retinol

Retinolul este regăsit sub forma palmitatului de retinil și a acetatului de retinol, derivate ale vitaminei A. Acesta este obținut prin combinarea uleiului de pește sau de palmier cu beta-ionona.

Sursele sintetice bogate în retinol sunt regăsite sub forma unguentelor, a cremelor, fiolelor, și a altor produse care ajută epiderma să se regenereze în urma unor tratamente speciale.

Astfel, retinolul este întâlnit într-o gamă variată de articole cosmetice și dermatocosmetice, de la anti-aging la tratamente pentru acnee, cuperoză și alte imperfecțiuni ale tenului și ale pielii. 

Atunci când consulți eticheta, caută ingredientele numite: vitamina A, retinol, retinol palmitat, acetat de retinol sau tretinoin. Acestea sunt cele de care ai nevoie pentru aportul recomandat de vitamina A, respectiv retinol, pentru problemele pe care vrei să le elimini.

Cum și când trebuie să aplici produsele cu retinol

Retinolul este un produs care trebuie aplicat seara, fiindcă el poate sensibiliza tenul la efectele pe care le au razele solare asupra pielii tale. Cu atât mai mult, se recomandă folosirea protecției solare atât în timpul tratamentului cu retinol cât și după aplicarea acestuia. Ingredientul trebuie aplicat pe pielea uscată; în caz contrar, va fi absorbit mai rapid, cauzând iritații la nivelul tenului, sau nu va mai fi eficient.

În urma utilizării retinolului, pielea are nevoie de hidratare intensă pentru a preveni uscarea excesivă, decojirea și, chiar, apariția rănilor la nivelul pielii.

Ritualul pentru aplicarea retinolului

  • Aplică pe pielea ta apa micelară revigorantă și demachiantul pentru a elimina toate reziduurile din timpul zilei și așteaptă ca tenul să se usuce;
  • Aplică o cantitate redusă de retinol, de mărimea unui bob de mazăre, pe ten, în zonele afectate. 
  • Așteaptă între 20 și 30 de minute, sau până când produsul este absorbit complet în piele;
  • Aplică serul, uleiul sau crema hidratantă pentru a-i oferi pielii o textură catifelată și un aspect plăcut.

Tenul tău va trebui să se acomodeze cu prima serie de tratament cu retinol, așa că, încearcă să-l aplici treptat, cu pauze.

Doza zilnică recomandată și supradozajul de retinol

Aportul de vitamina A în dozajul zilnic diferă în funcție de genul și vârsta persoanelor. 

Pentru femeile vârstnice, adulte și adolescente doza zilnică recomandată este de 600 micrograme. 

Pentru bărbații vârstnici, adulți și adolescenți, doza necesară în fiecare zi este între 700 și 800 micrograme.

Aportul zilnic necesar de vitamina A pentru copii diferă în funcție de etapa de dezvoltare: 

  • sugarii au nevoie de 350 micrograme;
  • copiii între 1 și 3 ani au nevoie de 400 micrograme;
  • între 4 și 6 ani – 450 micrograme; 
  • între 7 și 9 ani – 500 micrograme
  • Grupa de copii între 10 și 12 ani are nevoie de 550 micrograme.

Supradozajul 

Hepatotoxicitatea este afecțiunea întâlnită la supradozajul frecvent de retinol. Alte reacții adverse ar putea fi: iritațiile cutanate, sensibilitatea la lumina naturală sau inflamarea și apariția unor bășici la nivelul pielii.

Contraindicații

Femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume retinol, sub nicio formă, deoarece substanța poate afecta sănătatea copilului.

Sfaturi de reținut în tratamentul cu retinol

  • Retinolul exfoliază pielea;
  • Se aplică doar seara: soarele îți poate provoca iritații puternice, dacă aplici produse cosmetice cu retinol ziua;
  • Ai răbdare! Majoritatea tratamentelor cu retinol necesită un minim de 4 către 6 luni pentru a avea efect;
  • Oprește tratamentul dacă ai pielea iritată: utilizarea retinolului poate duce la iritarea pielii la primele folosiri, însă, dacă acest lucru persistă, va trebui să renunți la tratament;
  • Vacanțe fără retinol: Nu aplica retinolul în vacanțe, deoarece, schimbarea de climă și temperatură în combinație cu ingredientul îți poate irita pielea;
  • Evită zona ochilor: pielea din jurul ochilor este mult mai sensibilă, încearcă să nu aplici produsul acolo.

Indiferent dacă ai probleme în tratarea acneei, a liniilor fine și a ridurilor, a psoriazisului sau a hiperpigmentării, alege cosmeticele care conțin retinol și au caracteristicile necesare tratării nevoilor tale. De asemenea, nu uita să îți păstrezi un regim alimentar sănătos și un stil de viață activ. 

Inapoi la lista de articole

Cuprins