Protecția solară este esențială pentru orice tip de piele și este necesară chiar și în cazul unei expuneri la soare de scurtă durată. Pentru o protecție optimă, este necesar să știi ce fel de produse sunt potrivite pentru tine.
Află ce este SPF-ul și cum funcționează acesta.
Ce este SPF-ul?
SPF (sun protection factor) este factorul de protecție solară al unui produs cosmetic. Mai precis, el măsoară cu cât este mai mare gradul de protecție oferit în comparație cu cel al pielii neprotejate. De exemplu, în cazul unui produs cu SPF 30, acesta oferă de 30 de ori mai multă protecție decât pielea pe care nu s-a aplicat cremă solară. De asemenea, acest factor măsoară și gradul de radiații UVB pe care le blochează.
Ce sunt razele UVA/UVB?
Lumina este compusă dintr-o serie de radiații, dintre care unele sunt foarte nocive pentru piele. Acestea sunt razele ultraviolete (UV), care se împart în două categorii: UVA și UVB. Ambele pot deteriora pielea și pot accelera apariția semnelor de îmbătrânire prematură sau pot crește riscul îmbolnăvirii de cancer de piele.
Razele UVA sunt mai puternice și pot trece prin sticlă, de aceea, suntem expuși la radiații periculoase oricând ne aflăm în apropierea unei ferestre sau când suntem la volan. De aceea, este important să folosim produse cu SPF chiar și în cazul unei expuneri la soare mai limitate.
SPF măsoară doar gradul de protecție oferit împotriva radiațiilor UVB, dar, nu și UVA. Totuși, acestea din urmă rămân în continuare foarte periculoase pentru piele. De aceea, au fost create produse cu spectru larg de protecție, care ne pot proteja împotriva ambelor tipuri de raze ultraviolete.
Cum funcționează protecția solară?
Soluțiile cu SPF apără pielea de radiații cu ajutorul unor filtre, care conțin ingrediente de mai multe tipuri. În funcție de natura acestora, filtrele acționează în mod diferit. Așadar, putem întâlni filtre organice (sau chimice) și filtre anorganice (sau minerale).
Filtrele de protecție organice (chimice)
Produsele cu SPF de acest tip absorb radiațiile nocive și le convertesc în căldură. Astfel, ele nu mai pot afecta pielea și nu pot cauza arsuri. În general, aceste creme sau loțiuni se pot aplica mai ușor, deoarece au o textură mai subțire. Totuși, anumite substanțe din compoziția lor pot cauza reacții alergice, de aceea, este important să verifici lista de ingrediente înainte de a alege produsul potrivit.
Filtrele de protecție anorganice (minerale)
Acest tip de filtre acționează similar cu o barieră aplicată pe piele. Ele nu absorb razele ultraviolete, ci le reflectă și le dispersează. De asemenea, ingredientele folosite pot fi considerate ca fiind mai sigure pentru piele, deoarece nu prezintă niciun risc de a cauza alergii. În plus, astfel de soluții încep să acționeze mai repede decât cele organice.
Ce valori SPF pot avea produsele cosmetice?
Produsele special destinate pentru expunerea la soare pot fi clasificate în funcție de gradul de protecție solară pe care îl oferă. Acesta diferă în funcție de valorile SPF cu care sunt asociate.
Protecția solară scăzută
Astfel de produse au, de obicei, SPF 5 sau SPF 10 și nu sunt recomandate pentru utilizare în cazul expunerii intensive la soare. De obicei, acest factor de protecție este disponibil în produse de machiaj speciale, precum fond de ten, ruj sau balsam de buze.
Protecția solară medie
Valorile SPF 15 sau SPF 20 pot oferi o protecție medie împotriva razelor soarelui. Cremele și loțiunile cu SPF 15 protejează împotriva a 93% dintre razele UVB. Așadar, ele sunt potrivite pentru mersul la plajă, dar, fiind recomandate, însă, în cazul expunerii la soare pe o perioadă de timp puțin mai scurtă.
Protecția solară ridicată
SPF 30 este factorul ideal pe care ar trebui să îl folosim în cazul expunerii prelungite la radiațiile nocive ale soarelui. Ele blochează 97% dintre razele UVB și oferă suficientă protecție pentru a evita arsurile serioase.
Protecția solară foarte ridicată
În cazul acestui gen de produse, cu minimum SPF 50, protecția împotriva razelor UVB are loc în proporție de 98-99%. Așadar, nu este o diferență majoră între un produs cu SPF 50 și unul cu un factor de protecție mai mare. Acestea sunt recomandate, în general, pentru expunerea prelungită la soare sau în cazul pielii foarte sensibile. Așadar, ele sunt potrivite și pentru copii.
Cum să alegi SPF-ul potrivit pentru pielea ta
Alegerea factorului ideal de protecție solara pentru ten depinde foarte mult de culoarea pielii Dacă ai pielea mai deschisă, valoarea SPF ar trebui să fie mai mare.
SPF pentru tenul deschis
Pielea de culoare deschisă este cea mai sensibilă la radiații din cauza cantității scăzute de melanină, care oferă o oarecare protecție împotriva razelor UV. De aceea, trebuie să acorzi o atenție specială protecției solare și să folosești produse cu factor ridicat. În cazul expunerii prelungite, SPF 50 este alegerea perfectă, iar în cazul unei expuneri mai reduse, va fi în continuare nevoie de aplicarea unor produse cu SPF 30.
SPF pentru tenul normal
Acest tip de ten conține o cantitate medie de melanină, așadar, un grad natural de protecție este deja asigurat. De aceea, în cazul expunerii reduse, poți folosi un produs cu SPF 15. SPF 30 este recomandarea ideală atunci când îți petreci o perioadă mai lungă în bătaia razelor de soare.
SPF pentru tenul închis
Într-adevăr, pielea de culoare mai închisă nu este la fel de sensibilă la efectele nocive ale razelor UV. Totuși, va fi în continuare nevoie de folosirea unei soluții pentru soare. O cremă cu SPF 15 poate fi eficientă în acest caz, oferind gradul de protecție necesar pentru a evita apariția arsurilor.
Cum să aplici crema de soare corect
De multe ori, produsul care ar trebuie să te protejeze de soare poate fi mai puțin eficient decât arată valoarea SPF-ului. Astfel de situații apar în cazul aplicării necorespunzătoare, de aceea, există câteva reguli de care va trebui să ții cont înainte de expunerea la soare.
În primul rând, cremele de soare nu sunt eficiente imediat după aplicare. Pentru a asigura o protecție optimă, ele trebuie folosite cu minim 15 sau 30 de minute înainte de a lua contact cu razele soarelui. De asemenea, o singură aplicare nu este suficientă. Factorul de protecție este activ pe o perioadă limitată de timp, iar transpirația sau apa pot îndepărta stratul protector de cremă. La fiecare două ore, va fi necesară o nouă aplicare.
În plus, toate zonele expuse la soare vor avea nevoie de protecție. Va fi nevoie de aplicarea unui strat generos de cremă care să acopere uniform toate părțile corpului care intră în contact cu razele soarelui.
Alegerea unui SPF potrivit pentru pielea ta și aplicarea corectă a soluției de protecție sunt esențiale, chiar și în zilele mai puțin însorite. Pielea este expusă la radiații nocive de fiecare dată când ne aflăm în aer liber, de aceea, îngrijirea și protecția acesteia nu trebuie neglijate. Astfel, poți evita apariția arsurilor și poți scădea riscurile la care te expui.