Cuperoza este o afecțiune a tenului caracterizată de o roșeață difuză, vizibilă la nivelul feței și uneori al decolteului. Aceste vinișoare roșii sunt cauzate de dilatarea vaselor de sânge, ca răspuns mai degrabă la efecte externe, din mediu, la unele de tip emoțional sau ca moștenire genetică. Această afecțiune a pielii apare mai frecvent la femei și se poate manifesta și la copii.
Din articolul nostru vei afla mai multe despre această afecțiune. Vom defini ce este cuperoza, vom identifica o parte din cauzele dezvoltării sale și îți vom explica diferențele față de rozacee, cu care poate fi ușor confundată. Mai mult, îți vom recomanda o serie de produse și opțiuni de tratament care te vor ajuta să o ții sub control, odată ce ai identificat simptomele sale.
Ce este cuperoza?
Cuperoza este o afecțiune cutanată care se manifestă prin apariția unor vinișoare sau linii roșiatice sau roz pe față, care pot fi vizibile și la nivelul gâtului sau pe piept. Tenul cuperozic este cauzat de dilatarea vaselor de sânge la suprafața pielii, adică adermului superficial.
În mod normal, aceste capilare subțiri și fragile de la nivelul feței se dilată și se contractă de la sine, pentru a permite circulația sângelui. Cuperoza se instalează atunci când astfel de procese se diminuează, contracțiile nu mai sunt reflexe iar vasele rămân dilatate permanent.
Cuperoza poate afecta pe oricine, însă este mai frecventă la cei cu pielea deschisă la culoare și la cei cu vârsta între 30 și 60 de ani. Deși nu este o afecțiune periculoasă în sine, aspectul neplăcut al pielii poate afecta încrederea de sine a persoanei afectate!
Cum se manifestă cuperoza pe față, gat sau piept?
Caracteristica definitorie a cuperozei este apariția liniilor roșiatice sau roz pe față (buze, nas, ochi, obraji), gât sau piept. Deși se manifestă în principal prin înroșirea persistentă a pielii, ea poate fi însoțită de apariția unor papule sau pustule, ori poate provoca senzații de arsură sau înțepături. În funcție de severitate, aceste simptome pot fi ușoare sau mai pronunțate.
Cuperoza evoluează, de obicei, în patru etape:
- eritem episodic, ce reprezintă înroșirea temporară a pielii;
- eritem persistent, ce înseamnă înroșirea constantă a pielii;
- telangiectazie, când vasele de sânge devin vizibile pe suprafața pielii[1];
- inflamație cu papule și pustule, ce reprezintă ultimul stadiu.
Înroșirea tenului și celelalte manifestări pot fi declanșate sau agravate de factori precum expunerea la soare, consumul de alcool, stresul sau schimbările bruște de temperatură. Un regim alimentar echilibrat reduc șansele de apariție, iar o rutină de îngrijire cu produsele de întreținere potrivite sau alte terapii ușoare ameliorează această stare odată ce este instalată.
Care este diferența între cuperoză și rozacee?
Cuperoza și rozaceea sunt două afecțiuni ale pielii care, deși adesea confundate, sunt de fapt diferite. Cuperoza este o afecțiune cutanată caracterizată prin roșeață persistentă, în special pe obraji, nas, frunte și bărbie. Rozaceea este o afecțiune inflamatorie ce poate provoca roșeață, umflături și acnee pe față.
Există o serie de asemănări între cuperoză și rozacee, iar asta poate duce la confuzia între cele două. Ambele afectează în primul rând fața și provoacă roșeață. Factorii de risc, cum ar fi genetica și expunerea la soare, sunt comuni pentru ambele afecțiuni. Totuși, există și diferențe semnificative:
- cuperoza poate fi considerată o fază incipientă a rozaceei, cea din urmă fiind o afecțiune mult mai complexă și severă;
- simptomele rozaceei includ, pe lângă roșeață, umflături, acnee, ochi roșii sau iritați, mâncărimi, piele sensibilă;
- roșeața apare pe obraji sau bărbie, în cazul cuperozei;
- roșeața este mai persistentă și este localizată și pe nas, frunte sau ochi în cazul rozaceei;
- rozaceea are o tendință de a progresa dacă nu este tratată, în timp ce cuperoza este mai statică.
Tratamentele recomandate variază de asemenea. În timp ce cuperoza poate fi adesea gestionată prin evitarea factorilor de declanșare și prin utilizarea de produse specifice pentru pielea sensibilă, rozaceea poate necesita un tratament medical mai complex, inclusiv medicamente pe bază de prescripție medicală.
Care sunt cauzele care pot declanșa apariția cuperozei?
- moștenirea genetică: persoanele care au membri ai familiei cu aceasta afecțiune sunt mult mai predispuse la a dezvolta cuperoza;
- expunerea la factori de mediu poate provoca sau agrava cuperoza. Temperaturile extreme, expunerea prelungita la soare, vântul puternic si frigul intens sunt factori de mediu care pot afecta starea pielii;
- stilul de viață: consumul excesiv de alcool, fumatul, o dieta nesănătoasă, stresul, lipsa de somn sunt câteva dintre aspectele legate de stilul de viata care pot agrava aceasta afecțiune;
- anumite condiții medicale si medicamente. De exemplu, hipertensiunea arteriala poate cauza vasodilatație, iar anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si al bolilor de inimă, pot provoca același efect și pot contribui la apariția cuperozei.
Care sunt factorii de risc pentru devoltarea cuperozei?
Deși în multe situații cauzele sunt ereditare (în procent de aproximativ 40%), există și factori de risc ce pot agrava acestă afecțiune:
- variațiile mari de temperatură, sau expunerea la condiții extreme – inflamația și dilatarea vaselor de sânge sunt mai frecvente pentru cei care locuiesc în astfel de climate;
- infecția cu Helicobacter Pylori sau alte tipuri de bacterii, ori cu diferite tipuri de acarieni ce irită pielea;
- fumatul, alcoolul, alimentele picante, băuturile calde sau cofeina;
- expunerea la radiații UV fără o protecție solară adecvată; degradarea pereților vasculari de la suprafața tegumentelor contribuie și ea la îmbătrânirea tenului;
- stresul psihic și emoțiile crescute determină un flux sangvin sporit la nivel capilar;
- vârsta (incidența este mai crescută după 30 de ani) și instalarea menopauzei la femei;
- factori chimici, precum substanțe aduse prin medicație, de exemplu steroizi sau medicamente pentru tensiunea arterială.
Cum poți diferenția simptomele cuperozei de alte afecțiuni ale pielii?
Semnele distinctive ale cuperozei includ apariția capilarelor dilatate la nivelul pielii, vizibile sub forma unor linii roșii sau mov, numite telangiectazii, manifestare care nu este întâlnită însă la toate afecțiunile dermatologice. Roșeața persistentă sau intermitentă, în special pe obraji, nas, frunte și bărbie, este un alt semn caracteristic.
Simptomele asociate pot include senzații de arsură, mâncărime sau înțepături în zonele afectate și pot fi agravate de factori precum schimbările de temperatură, consumul de alcool, mâncărurile picante sau stresul.
Cuperoza poate fi confundată cu acnee, dermatita seboreică sau lupus eritematos. Spre deosebire de acestea, ea nu este însoțită de leziuni cutanate sau erupții. De exemplu, în cazul acneei, pielea este însoțită de pustule și noduli, în timp ce în lupus eritematos pielea prezintă erupții cutanate.
Deși cuperoza tinde să se agraveze treptat în timp, este important de știut că această afecțiune este cronică și că gestionarea ei necesită un angajament pe termen lung. O rutină potrivită de îngrijire a pielii poate include: protecția împotriva soarelui, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți, utilizarea produselor de îngrijire a pielii concepute pentru pielea sensibilă, consultarea regulată cu un dermatolog.
Produse din portofoliul Farmec recomandate pentru cuperoză
Tratamentele topice reprezintă o modalitate eficientă de gestionare a simptomelor cuperozei. Hidratarea este însă esențială atât în interior, cât și la nivelul tegumentelor, de aceea orientează-te spre produse intens hidratante, care stimulează capacitatea celulelor de a reține apa. Acestea au rolul de a reface funcția de barieră cutanată și de a combate efectele nocive ale poluării și stresului, prevenind instalarea îmbătrânirii premature a tenului.
Crema anticuperozică hidratantă SPF10 Gerovital H3 Derma+ este special destinată persoanelor cu tenul cuperozic, fragilizat și sensibil, și poate fi folosită începând chiar de la vârsta de 20 de ani. Produsul corectează roșeața și îmbunătățește microcirculația de la nivelul tegumentelor, având rol în refacerea barierei de protecție a pielii și în calmarea iritațiilor. Semnele de cuperoză incipientă și roșeața sunt diminuate datorită pigmentului verde, iar factorul de protecție solară din compoziție protejează împotriva radiațiilor solare.
Crema de oxigenare și hidratare Premium Care de la Gerovital H3 Derma+ Premium Care este recomandată tenului cu tendința de deshidratare, în special a celui 30+. Ingredientele sale active au rol în stimularea respirației celulare și creșterea rezistenței în fața stresului provocat de radiațiile UV. Oxigenarea pielii este asigurată de un complex de minerale, iar hidratarea de către un derivat dipeptidic complex, care diminuează sensibilitatea specifică pielii subțiri și uscate.
Crema Gerovital H3 Derma+ antirid și fermitate este un produs destinat tenului matur, de peste 45 de ani, având efect de lifting și îmbunătățire a fermității pielii. Ingredientele active din compoziție accelerează refacerea celulelor și reduc imperfecțiunile, având efect revitalizant și de prevenire a îmbătrânirii premature cauzate de radicalii liberi sau alți factori de mediu. Acidul hialuronic din compoziție poate lega o mare cantitate de apă, asigurând hidratarea necesară tenului.
Alte sfaturi pentru prevenție și opțiuni de tratament pentru cuperoză
O rutină corectă de îngrijire cu produsele potrivite, dar și un anumit stil de viață care să excludă factorii de risc – de pildă, evitarea alimentelor prea condimentate, a produselor alcoolice, cafea sau tutun – sunt esențiale pentru a preveni instalarea cuperozei. În cazurile mai severe, pot fi necesare medicamente prescrise de un dermatolog. Acestea pot include antibiotice, care ajută la reducerea inflamației și la controlul simptomelor cuperozei. De asemenea, medicamentele care reduc inflamația, precum isotretinoina, pot fi utilizate pentru a controla simptomele.
Terapiile cu laser și lumina intens pulsată reprezintă o altă opțiune de tratament pentru cuperoză. Acestea funcționează prin încălzirea vaselor de sânge, ceea ce conduce la contractarea și, în cele din urmă, la dispariția lor. Aceste tratamente pot ajuta la reducerea roșeții și a vaselor de sânge vizibile. Alte metode includ mezoterapia, tratament adjuvant pentru estomparea liniilor fine și a ridurilor sau tratarea petelor pigmentare.
Aplicarea din timp a măsurilor de prevenție potrivite vor scădea semnificativ șansele de instalare a acestei afecțiuni, și reduc aspectul neplăcut al tenului roșiatic și fragil, cu tendința de deshidratare, cum este cel cuperozic.
Resurse:
[1] What’s Couperose Skin, and How’s It Different than Rosacea?, Daniel Yetman, Oct. 26, 2020, https://www.healthline.com/health/telangiectasia , accesat 10.05.2024.
Inapoi la lista de articole