Trecerea de la iarnă la primăvară aduce cu sine o bună dispoziție, mai cu seamă că zilele par mai lungi, temperaturile cresc în termometre și petrecem un timp semnificant mai mare în aer liber. Cu toate acestea, sezonul de primăvară are și câteva minusuri în ceea ce privește sănătatea pielii noastre. Erupțiile acneice, de pildă, au tendința de a se intensifica odată cu venirea primăverii.
Chiar dacă inesteticele coșuri își pot face apariția în orice perioadă a anului, din ce în ce mai multe persoane par să se confrunte cu mai multe erupții acneice pe măsură ce anotimpul se schimbă. Temperaturile în continuă creștere și timpul îndelungat petrecut afară sunt factori care determină o transpirație abundentă, ceea ce înseamnă că acneea poate apărea și pe alte zone de pe corp, nu doar la nivelul feței.
Dacă aveți un ten cu tendințe acneice, informațiile din rândurile de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți care sunt cauzele ce determină intensificarea acneei în acest sezon, dar și să descoperiți modalități eficiente de tratare a acestei afecțiuni.
De ce se intensifică acneea primăvara?
Așa cum vă povesteam într-un articol anterior, în care am încercat să explicăm cu lux de amănunte totul despre acnee și așa cum atestă și numeroasele cercetări realizate pe tema acestei afecțiuni a pielii, una dintre principalele cauze ale apariției acneei este reprezentată de hiperactivitatea glandelor sebacee și a excesului de sebum. De regulă, acneea își face apariția la nivelul feței, frunții, pieptului, părții superioare a spatelui și umerilor, dat fiind că aceste zone ale pielii prezintă cele mai multe glande sebacee. Foliculii de păr sunt conectați la glandele sebacee.
Vă întrebați care este motivul pentru care acneea se intensifică primăvara? O parte din răspuns cu siguranță îl veți regăsi printre principalele cauze ale acneei, deja menționate anterior. Așa cum deja am precizat la începutul articolului, primăvara aduce cu ea creșteri semnificative în ceea ce privește temperatura, umiditatea și expunerea la soare. Astfel, schimbările climatice pot aduce, de asemenea, modificări privind aspectul general al pielii. Aceste schimbări ale mediului îi pot afecta în mod semnificativ pe cei care se confruntă cu afecțiuni comune ale pielii, așa cum este și acneea.
Prin urmare, vremea caldă de primăvară și umiditatea pot determina pielea să transpire și să producă o cantitatea mai mare de sebum. Transpirația și uleiul au tendința de a astupa porii, ceea ce nu poate duce decât la o intensificare a erupțiilor acneice.
Modalități de tratare a acneei
Așa cum deja am menționat în numeroasele articole cu tematica acneei, această afecțiune cutanată este rezultată din blocarea foliculilor de păr. Uleiul, murdăria și celulele moarte de pe suprafața pielii astupă porții și duc la apariția coșurilor sau a infecțiilor locale. Tratamentul acneei funcționează la nivelul îndepărtării bacteriilor și eliminarea excesului de sebum ce conduce la apariția acneei, cu atât mai mult primăvara sau vara, atunci când factorii de mediu nu lucrează în favoarea acestei afecțiuni.
Diferitele tratamente ale acneei includ schimbări ale stilului de viață, medicamente topice, medicamentație orală și proceduri medicale. Cu toate acestea, tratamentul potrivit pentru fiecare persoană în parte depinde de starea individuală. Dacă prezentați o acnee ușoară până la moderată, așa cum sunt punctele albe sau punctele negre, tratamentul ar trebui să fie unul destul de simplu. În schimb, dacă vă confruntați cu o acnee chistică sau inflamatorie, tratamentul pe care trebuie să-l urmați este unul dificil. În cazul în care nu ați determinat deja tipul de acnee pe care-l dezvoltați, un medic dermatolog vă poate oferi întotdeauna informațiile necesare în acest sens.
Schimbarea stilului de viață
Majoritatea persoanelor care se confruntă cu o acnee ușoară sau coșuri pot ajuta la tratarea acneei, îndeosebi primăvara, când aceasta tinde să se intensifice, prin schimbări aduse stilului de viață. Sebumul este o cauză majoră a apariției acneei, motiv pentru care păstrarea unui ten curat este esențială. Astfel, este recomandată spălarea feței de două-trei ori pe zi cu apă călduță și un produs de curățare delicat, deloc abraziv. De asemenea, este important să evitați produsele de îngrijire care pot irita pielea, precum loțiunile parfumate sau machiajul pe bază de ulei.
Este important să rețineți că sebumul produs la nivelul glandelor sebacee ale feței sau ale firelor de păr se poate acumula și pe așternuturi, motiv pentru care schimbarea zilnică a feței de pernă poate ajuta la prevenirea accentuării acneei. Aceste schimbări în stilul de viață își pot dovedi eficiența în tratarea acneei ușoare. În cazul în care vă confruntați cu o acnee agresivă, medicul dermatolog vă poate recomanda medicamente topice sau orale.
Medicamente topice pentru tratarea acneei
Medicamentele topice fac referire la loțiunile, gelurile și cremele pe care le aplicați pe piele. De regulă, este recomandată aplicarea acestora într-un strat subțire pe pielea curată, atât dimineața, cât și seară. Produsele pentru tratarea acneei eliberate fără prescripție medicală au în compoziția lor acid salicilic, peroxid de benzoil, alfa hidroxi acizi sau sulf. Aceste substanțe au rol în reducerea cantității de sebum pe care corpul uman o produce și în ameliorarea inflamațiilor.
Pe de altă parte, există și medicamente topice care se eliberează pe bază de prescripție medicală și care pot ajuta atunci când medicamentele menționate anterior nu sunt suficient de puternice. Aceste geluri sau creme pot conține tretinoină, o versiune mai puternică a peroxidului de benzoil sau un antibiotic numit clindamicină. Ele pot fi mult mai eficiente în eliminarea bacteriilor, atunci când acneea este moderată, până la severă.
Medicamentație orală
Medicamentele orale pentru tratarea acneei sunt cunoscute și sub denumirea de tratamente sistemice, căci sunt absorbite de întregul corp. Aceste medicamente sunt disponibile numai pe bază de rețetă medicală și sunt adesea utilizate pentru tratarea formelor moderate și severe de acnee, atunci când agenții topici nu sunt eficienți. Dintre medicamentele sistemice utilizate pentru tratarea acestei afecțiuni amintim antibioticele, contraceptivele (pentru tratarea acneei la femei) și izotretinoina, un medicament puternic recomandat în cazul persoanelor care se confruntă cu acnee chistică severă.
Proceduri medicale pentru tratarea acneei
Deși nu sunt recomandate atât de frecvent precum medicamentele, există câteva proceduri medicale pentru tratarea acneei severe. Este important să țineți cont de faptul că aceste intervenții pot fi destul de dureroase și pot cauza chiar și cicatrici, în unele cazuri. Dintre aceste proceduri amintim drenajul și extracția, terapia cu laser sau peeling-urile chimice și microdermabraziunile.
Produse cosmetice recomandate pentru îngrijirea tenului acneic
Medicamentele topice pentru tratarea simptomelor acneei vor fi întotdeauna recomandarea generală a medicilor dermatologi, iar gamele Gerovital H3 Derma+ și Gerovital H3 Derma+ Premium Care promovează o serie de produse testate dermatologic, cu eficiență demonstrată clinic, pentru reducerea simptomelor acneei ușoare și moderate. Vă invităm să descoperiți produsele cosmetice recomandate pentru îngrijirea tenului cu acnee:
Apă micelară Gerovital
Apa micelară Gerovital, propusă de gama Gerovital H3 Derma+ este un produs hipoalergenic, cu agenți de curățare blânzi care menajează bariera protectoare a pielii, curățând și purificând pielea. Această soluție conține Neutrazen, o peptidă biomimetică, care controlează și reduce procesul inflamator din piele. Aplicarea acestui produs în mod regulat poate aduce îmbunătățiri semnificative în procesul de îngrijire al tenului acneic.
Gel micelar Premium Care Gerovital
Gama Gerovital H3 Derma+ Premium Care propune gelul micelar Premium Care Gerovital, un medicament topic eficient în curățarea tenului de machiaj, sebum, celule moarte și alte impurități care pot conduce la intensificarea acneei primăvara. Ingredientul activ, Aquaxyl, prezent în compoziția produsului, are efect hidratant și restructurant, asigurând optimizarea rezervelor de apă din piele și îmbunătățind funcția de barieră a acesteia.
Gel Spumant Purifiant Gerovital
Din gama Gerovital H3 Derma+ am selectat pentru dumneavoastră și gelul spumant purifiant Gerovital, cu rol în curățarea și eliberarea porilor și reglarea secreției de sebum. În compoziția acestui produs se regăsesc ingrediente active precum acidul salicilic, acidul lactic, sebaryl și aquaxyl, acestea contribuind considerabil la reglarea sebumului, fără a usca pielea.
Emulsie Hidratantă Matifiantă Gerovital
Un alt produs excelent propus de gama Gerovital H3 Derma+ este și emulsia hidratantă matifiantă Gerovital, ideală pentru reglarea secreției de sebum, hidratarea, matifierea și îngrijirea tenurilor mixte și grase, datorită ingredientelor active din compoziția sa.
Cremă Antiacneică Gerovital
Un alt medicament topic excelent pentru ameliorarea simptomelor acneei este și crema antiacneică Gerovital, sugerată de gama Gerovital H3 Derma+. Destinată tenurilor acneice, această cremă este potrivită în cazul acneei juvenile ușoare sau medii, ameliorând simptomatologia tenului acneic. Produsul nu numai că reduce formațiunile acneice, însă poate diminua considerabil semnele postacneice.
Booster Exfoliant cu AHA Premium Care
Gama Gerovital H3 Derma+ Premium Care propune booster-ul exfoliant cu AHA Premium Care atunci când vă doriți să preveniți intensificarea acneei primăvara. Acest produs pe bază de alfa hidroxi acizi, asigură exfolierea blândă a tenului prin îndepărtarea celulelor moarte și deblocarea porilor.
În concluzie, acneea este o afecțiune care prezintă numeroase modalități de tratare. Atunci când schimbările în stilul de viață nu par să fie utile, puteți încerca cele mai puțin invazive tratamente, și anume produsele care nu necesită prescripție medicală. Dacă necesitați o medicamentație puternică, recomandat este să programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră dermatolog. Acesta va evalua acneea cu care vă confruntați și vă va sugera următorii pași pentru un tratament eficient.
Referințe:
- “Acne.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047. Published 12 Sept. 2020. Accessed 4 Feb. 2022
- “How Spring Could Wreak Havoc on Your Skin (and What to Do about It).” Westlake Dermatology®, www.westlakedermatology.com/blog/how-the-spring-effects-common-skin-conditions. Published 4 Feb. 2021. Accessed 4 Feb. 2022
- Roth, Erica. “Acne Treatment: Types, Side Effects, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/acne-treatment. Published 23 Aug. 2018. Accessed 4 Feb. 2022
- “Over-the-Counter Acne Products: What Works and Why.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/in-depth/acne-products/art-20045814. Published 11 July 2020. Accessed 4 Feb. 2022.