Dermatita se referă la un grup sau tip de afecțiuni de ordin dermatologic care se manifestă prin inflamarea și roșeața pielii. Există mai multe tipuri sau forme sub care se poate manifesta dermatita, iar cauzele apariției acestor erupții cutanate sunt diverse. Printre cele mai comune forme se numără dermatita atopică, seboreică sau dermatita de contact.
Din rândurile de mai jos vei afla mai multe informații despre ce este dermatita atopică sau eczema, afecțiune frecvent întâlnită în special la bebeluși sau copii, dar care se ppoate manifesta și la adulți. Vei afla și cauzele sau predispozițiile pentru care apare o astfel de boală cronică, simptomele de atopie și metode de tratament.
Ce este dermatita atopică?
Dermatita sau eczema se referă la o afecțiune inflamatorie a pielii des întâlnită, care se manifestă prin uscăciune exagerată, senzație de mâncărime sau prurit la nivelul mâinilor sau zonelor afectate de pe corp, însoțite de înroșirea pielii. Deși nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea pacienților, eczema induce o stare de disconfort oricui se confruntă cu simptomele sale.
Dermatita atopică are o prevalență mai mare în rândul copiilor. La bebeluși, poate să se manifeste încă din primele săptămâni de la naștere, iar la adulți, deși este mult mai puțin frecventă, poate avea manifestări mai severe.
Ce tipuri de dermatite există?
Dermatita descrie o serie de condiții ale pielii care se manifestă prin iritație, inflamare, înroșirea acesteia însoțite de o uscare în exces. În principiu, discutăm despre mai multe tipuri de dermatită, printre care:
- Dermatita atopică (eczema);
- Dermatita de contact;
- Dermatita seboreică;
- Neurodermatita;
- Dermatita cercarială (pruritul înotătorului).
Dermatitele sunt, practic, afecțiuni multifactori și pot fi clasificate fie după cauze, fie după forma de manifestare, fie după zonele în care se manifestă cu predilecție – mâini, față, pleoape, picioare, scalp. Ele sunt, practic, afecțiuni multifactori, iar anumiți factori de risc – alimentari, alergeni, infecțioși – pot declanșa sau agrava astfel de leziuni cutanate. Cu toate acestea, nu orice tip de dermatită este o dermatită atopică sau eczemă [1], iar anumite tratamente sau măsuri preventive pot ameliora sau preveni apariția recidivelor.
Cauze ale apariției dermatitei atopice
Dermatita, care afectează circa 20% din populație, fiind mai frecventă la copii și bebeluși, se poate manifesta oricând de-a lungul vieții, într-o formă sau alta. Cauzele apariției acestei afecțiuni comune sunt, în principal, leziunea funcției de barieră a pielii de la nivelul epidermei.
Pentru a înțelege mai bine ce este dermatita atopică, este important să menționăm câteva detalii despre epiderm, prima linie de apărare între corpul uman și mediul înconjurător. Epidermul este alcătuit din patru straturi, dintre care stratul cornos este poziționat superficial și este și cel mai afectat de dermatită.
Mai exact, dermatita atopică se poate instala odată ce bariera de protecție a pielii, care protejează organismul de factorii de mediu precum bacterii, alergeni, condiții de mediu precum frig sau umezează, este slăbită. Eczema poate fi favorizată însă și de o predispoziție genetică către atopie sau afecțiuni precum alergii, astm sau febra fânului.
Care sunt diferențele dintre dermatita atopică, dermatita seboreică și dermatita de contact?
Deși există o serie de asemănări între dermatita seboreică și cea atopică, – ambele provocând iritații ale pielii și alte simptome deranjante – ele reprezintă două afecțiuni diferite.
- dermatita seboreică este o afecțiune a pielii ale cărei manifestări cuprind apariția unor scuame alb-gălbui și a unor zone iritate și roșii (eritematoase). Deși cauzele reprezintă, încă, o temă de analiză pentru cercetători, boala este asociată în majoritatea cazurilor cu reproducerea excesivă a ciupercii Malassezia, care trăiește în mod natural la nivel pielii umane, în zonele cu numeroase glande sebacee;
- dermatita atopică, pe de altă parte, este favorizată în mare parte de moștenirea genetică, pe locul doi pe lista factorilor de risc fiind alergiile alimentare. Între cele două boli cutanate există diferențe nu doar referitor la cauze, ci și la manifestări. Astfel, dacă dermatita seboreică are ca simptome plăcile eritematoase și scuamele, eczema este semnalată prin roșeață, senzație de mâncărime și uscăciune excesivă a pielii. Incidența eczemei este, de altfel, mult mai crescută la populația generală (atingând pragul de 20%), comparativ cu cea seboreică ce afectează doar 5% din populație;
- dermatita de contact sau eczema mâinilor se poate manifesta în formă iritativă sau alergică și este declanșată, după cum sugerează chiar denumirea, de contactul cu o substanță toxică: săpunuri, detergenți, produse pentru realizarea manichiurii, dar și de anumite plante, cum ar fi iedera otrăvitoare. Medicamentele precum antibioticele topice sau anestezicele pot conduce și ele la apariția dermatitei pe mâini iar printre alte substanțe alergizante se află și cele conținute de bijuterii sau alte obiecte din metale neprețioase (crom, nichel, cupru), parfumuri, conservanți, coloranți, spray-uri anti-insecte.
Dermatita atopică este contagioasă?
Dermatita atopică sau eczema apare în general la cei care au o dispoziție genetică în dezvoltarea alergiilor. La fel ca dermatita seboreică, această afecțiune nu este contagioasă. Este, însă, o boală cronică, ce se manifestă în episoade de recidivă, tinzând să dispară și să reapară periodic.
Dermatita atopică la bebeluși – cauze și tratament
Statisticile arată că în jur de 65% dintre cazurile de dermatită atopică la copii apar încă din primul an de viață – cel mai adesea chiar în primele 6 luni -, iar 90% dintre ei dezvoltă această afecțiune înainte de vârsta de 5 ani [2]. Ca și în cazul copiilor mai mari, sugarii pot experimenta episoade de dermatită atopică în urma consumului de alimente precum ouăle, laptele, grâul sau soia. Din acest motiv, ca părinte îți recomandăm un consult la un medic de specialitate, pentru a depista eventualele alergii alimentare ale micuțului tău.
Terapia de bază în tratarea dermatitei atopice la bebeluși constă în întărirea barierei cutanate prin aplicarea de creme emoliente și hidratante. Foarte important de știut este că aceste măsuri de îngrjire trebuie să se respecte chiar și atunci când leziunile inflamatorii se ameliorează.
Dermatita atopică la bebeluși poate fi ținută sub control prin utilizarea unor produse special concepute din gama Gerovital H3 Derma+. De exemplu, crema de corp pentru piele uscată reduce considerabil senzația de mâncărime, tensiunea cutanată și congestionarea pielii. De asemenea, ameliorează usturimea, un alt simptom frecvent întâlnit în cazul dermatitei atopice la copii.
Dermatita atopică la copii – cauze și tratament
Dermatita atopică este foarte frecventă la copii și se manifestă prin înroșirea și mâncărimea pielii. Potrivit statisticilor, ea afectează 10-20% dintre copii, iar în cazul unora dintre ei alergiile alimentare au un rol important în declanșarea eczemei. Important de menționat este că mai mult de jumătate dintre copiii cu dermatită dezvoltă astm și febra fânului până la 13 ani (fenomen cunoscut sub denimirea de triadă atopică).
Pentru prevenirea dermatitei infantile se impun măsuri riguroase de igienă. Astfel, copiii trebuie feriți de poluare, fumat, acarieni, polen sau mucegai, dar și de părul animalelor de companie. De asemenea, hainele micuților ar trebui să fie doar din țesături naturale, evitându-se însă lâna. În plus, pentru a preveni eczema copiilor este important climatul din locuință – concret, umiditatea (de 40-60%) și temperatura (de maxim 24 de grade) ar trebui să fie menținute constante.
Pentru a elimina eczemele recomandă, în general, evitarea substanțelor declanșatoare pe durata întregii vieți. Anumite produse dermoreparatoare pot ajuta la accelerarea proceselor de reparare epidermică, atât la adulți cât și la copii. În gama Gerovital H3 Derma+ poți regăsi crema dermatoreparatoare cu formulă ușoară, rezistentă la apă, care izolează pielea de mediul exterior, ameliorând simptomele dermatitelor atopice sau de contact. O poți aplica pe zonele afectate, dar și pe cicatrici recente, răni superficiale sau traumatisme minore, de minim două ori pe zi.
Dermatita atopică la adulți – factori favorizanți și forme de manifestare
Dermatita atopică este prezentă la aproape un sfert din populație, iar adulții nu sunt nici ei complet protejați de aceasta. Incidența în rândul persoanelor mature nu se află, totuși, la un procent îngrijorător, în jur de 2-10% dintre adulți, confruntându-se cu manifestările eczemei.
În cazul celor mari, dermatita atopică este influențată de mai mulți factori, precum: pielea uscată și iritată care reduce funcția de barieră de protecție a pielii, disfuncțiile sistemului imunitar, bacteriile (cel mai adesea stafilococul auriu, care creează o peliculă ce blochează glandele sebacee) și condițiile de mediu.
Din punct de vedere al manifestărilor dermatitei atopice la adulți, e important de reținut că acestea diferă în funcție de etapa de dezvoltare a bolii. Astfel, în faza acută apar papule și plăci eritematoase, însoțite de scuame fine. Pielea capătă un aspect ”pufos” și devine uscată și chiar fisurată. Pe măsură ce dermatita se cronicizează, are loc lichenificarea, adică îngroșarea pielii. Apar fisuri dureroase care afectează mai ales zonele de flexie ale corpului (cot, genunchi, degete). În plus, în cazuri izolate putem observa alopecia laterală a sprâncenelor și hiperpigmentarea perioculară.
Cum îngrijești un ten atopic?
Dermatita atopică poate recidiva, de aceea e important să adopți o rutină de îngrijire corespunzătoare, pe termen lung. În general, tratamentul acționează pe mai multe direcții. Una dintre ele constă în rehidratarea pielii. La acest capitol se recomandă băile calde (nu fierbinți), după care se aplică imediat o cremă intens hidratantă, fără parfumuri și conservați. Evită produsele pe bază de săpun care favorizează uscarea pielii.
În gama de produse dermatocosmetice de la Farmec.ro vei găsi produse special concepute pentru o îngrijire optimă a pielii atopice, care se manifestă prin mâncărime, prurit și iritație, roșeață sau uscăciune în exces. Astfel:
- un gel de spălare pentru piele cu roșeață și scuame din gama Gerovital H3 Derma+ este ideal pentru tratarea dermatitei seboreice de la nivelul nasului, sprâncenelor sau frunții, dar poate fi folosit și pentru pielea atopică;
- crema pentru piele cu roșeață și scuame oferă o serie de beneficii pentru un ten atopic, respectiv: normalizează activitatea glandelor sebacee și întărește sistemul natural de apărare a pielii;
- crema emolientă super hidratantă din aceeași gamă de produse calmează, hidratează și reduce inflamația pielii atopice.
Metode suplimentare pentru tratamentul dermatitei atopice
În cazul adulților în special, dar și la copiii de peste 2 ani următoarea fază de tratament constă în aplicarea unguentelor cu corticosteroizi care au ca scop reducerea inflamației pielii. Tratamentul dermatitei pe față pe bază de corticosteroizi nu trebuie să dureze mai mult de 2 săptămâni.
O altă direcție de tratament în cazul dermatitei atopice se referă la ameliorarea mâncărimii intense. Medicul îți va putea prescrie antihistaminice non-sedative orale, care să contribuie și la un somn mai odihnitor.
Alimentația este și ea extrem de importantă pentru ameliorarea eczemei; elimină din dieta zilnică cictricele, lactatele, ouăle, produsele care conțin gluten, soia și condimentele (mai precis vanilla, cuișoarele și scorțișoara).
Resurse:
- Dr. Ian Coulson, Dermatitis, DermNet – All About Skin, April 2022, https://dermnetnz.org/topics/dermatitis, accesat 22.05.2024;
- Atopic Dermatitis, Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24299-atopic-dermatitis, accesat 22.05.2024.