Meniu companie

Dermatita seboreică: ce este și cum poți ameliora simptomele?

Dermatita seboreică este o formă comună sau cronică de eczemă care afectează în principal zonele mai grase, cu o densitate mai mare de glande sebacee, ale corpului. Deși nu este contagioasă, afecțiunea poate fi deranjantă datorită formării de mătreață sau de scuame cu aspect uleios sau solzos pe scalp, sau a apariției de zone inflamate sau cu roșeață pe față sau piept. 

Afecțiunea poate să apară atât la bebeluși în primele trei luni de viață, cât și în rândul adulților, cel mai des la persoane de peste 30 de ani sau înspre 70 de ani. Forma benignă este asociată uneori cu psoriazis-ul, dar acest tip de dermatită este cunoscută și drept eczemă seboreică. Mai jos poți afla mai multe despre dermatita seboreică, cum se manifestă, care sunt factorii declanșatori și cum poți ameliora simptomele prin tratament adecvat.  

Ce este dermatita seboreică? 

Dermatita seboreică este reprezintă un tip de inflamare cronică la nivelul pielii, care se manifestă preponderent pe scalp, față, gât sau în zona sternului, în zonele cu activitate mai intensă a glandelor sebacee – cele producătoare de sebum  [1]. 

  • la nivelul scalpului, aspectul dermatitei este asemănătoare cu mătreața difuză apărută pe părul gras sau cu scuame cu aspect uleios, roșiatic;
  • pe față, dermatita seboreică poate să apară sub formă de eczeme, iritație sau scuame cu aspect albicios sau uscat; 
  • dermatita se poate dezvolta și în porțiuni mai grase ale feței precum urechi, frunte, pleoape, sprâncene sau laturile nasului; 
  • la bebelușii de până în trei luni, în special, crustele care se formează pe scalp sau față sunt denumite „cruste de lapte” și ele pot să dispară treptat, în decurs de câteva săptămâni sau luni [2]. 

Care sunt cauzele apariției dermatitei seboreice? 

Dermatita seboreică are la origine atât cauze microbiene, cât și inflamatorii. Chiar dacă acestea nu sunt cunoscute în totalitate, principalul „vinovat” se consideră a fi o reacție a organismului față de ciuperca Malassezia furfur. În mod normal, această ciupercă dependentă de lipide este în echilibru pe piele cu alte microorganisme și nu are efecte dăunătoare. În cazul tenurilor cu tendință seboreică însă, ea se dezvoltă în exces, provocând inflamație și descuamare. 

Persoanele cu predispoziție genetică spre a avea un ten gras, ori cu un istoric familial de psoriazis, sunt mai predispuse la apariția acestei afecțiuni produsă de activitatea în exces a glandelor sebacee. Deși nu este contagioasă, eczema creează disconfort datorită aspectului neplăcut și a faptului că lasă urme pe haine; în plus, poate fi agravată de factori precum stresul, lipsa de somn, anumite afecțiuni medicale (depresie, epilepsie, diskinezie, sindrom Down, medicamente neuroleptice) [3]. 

Simptome ale dermatitei seboreice 

Simptomele apariției dermatitei seboreice se manifestă gradual, ca un tip de mătreață mai consistentă în formă de scuame albe cu aspect uleios ce se văd pe păr sau pe scalp. Crustele cu aspect solzos pot să se formeze și la marginea pleoapelor (blefarită) iar în formele mai severe astfel de cruste sau pete se extind în zona feței și a pieptului, ori în spatele urechilor. 

Afecțiunea apare destul de frecvent la nou-născuți în primele trei luni de viață, mai ales pe cap, sub formă de mici coji cu aspect albicios. Cu toate acestea, dermatita nu cauzează căderea părului nici la cei mici, nici la adulți, iar la bebeluși resorbția este spontană, în decurs de o lună, două, maximum un an. La maturitate se poate manifesta și sub formă de piele înroșită, senzație de mâncărime (prurit), descuamare difuză sau mătreață (Pitiriazis capitis) accentuată pe barbă, mustață, sprâncene. 

Factori de risc pentru dermatita seboreică 

  • Temperaturile extreme, aerul foarte uscat sau cel cald și umed;
  • Alte tipuri de iritații ale pielii, precum acneea, psoriazisul sau rozaceea;
  • Anumite medicamente;
  • Afecțiuni interne precum diabetul sau pancreatita;
  • Perioadele de recuperare de după o afecțiune medicală severă, de exemplu după un atac de cord;
  • Un sistem imunitar slăbit, mai ales în rândul pacienților diagnosticați cu virusul HIV/ SIDA sau care au suferit un transplant de organe. 

Cum poți ameliora simptomele dermatitei seboreice

Simptomele dermatitei seboreice pot fi ameliorate pentru formele de debut folosind creme, geluri sau șampoane cu efect antifungic și antimicotic, ce conțin ketoconazol 2% sau 1% ciclopirox, zinc pirition, acid salicilic, gudron. Acestea trebuie folosite zilnic, apoi o dată – de trei ori pe săptămână, până dispar efectele. 

Cremele, șampoanele sau unguentele ce conțin corticosteroizi (hidrocortizon, clobetasol etc) sunt eficiente pentru controlul inflamațiilor, dar neindicate pentru perioade lungi deoarece pot subția pielea. 

Produse și tratamente Farmec recomandate pentru ameliorarea simptomelor dermatitei seboreice 

În portofoliul Farmec vei găsi dermatocosmetice concepute pentru pielea cu roșeață și scuame. Datorită ingredientelor active din componență, aceste produse au acțiune antifungică, reușind să țină sub control dezvoltarea ciupercii Malassezia furfur. În plus, contribuie și la reglarea secreției de sebum, normalizând activitatea glandelor sebacee. Scuamele seboreice sunt îndepărtate iar eritemul va fi diminuat, iar astfel va avea loc neutralizarea petelor roșii de piele descuamată. Iată ce poți utiliza pentru rutina ta de îngrijire de dimineață și seară: 

Gelul de spălare pentru piele cu roșeață și scuame Gerovital H3 Derma+ este creat special pentru a reduce petele și scuamele de la nivelul feței localizate în zonele bogate în sebum: frunte, sprâncene, jurul nasului. Acest produs conține ingrediente cu acțiune complementară, fiind eficient în îngrijirea tenului ce prezintă descuamare și pete roșii. Acidul lactic hidratant din compoziție contribuie eficient la îndepărtarea scuamelor inestetice, iar alți compuși și agenți surfactanți ori de condiționare au efect de calmare imediată și vor oferi pielii tale o senzație crescută de confort. 

Crema de îngrijire de la Gerovital H3 Derma+ te va ajuta să îndepărtezi eficient scuamele seboreice de la nivelul feței. O poți aplica dimineața și seara, după demachierea cu Gelul de spălare pentru pielea cu roșeață și scuame, deoarece ajută la neutralizarea petelor roșii de piele descuamată. Ingredienții activi contribuie la reglarea secreției de sebum și normalizarea glandelor sebacee, întărind astfel sistemul natural de apărare al pielii. Extractul de salcie neagră standardizat în acid salicilic și Neutrazenul® pe bază de tripeptide contribuie la ameliorarea oricăror simptomatologii inflamatorii ale dermatitei seboreice, precum prurit, edeme, roșeață ori scuame. 

Scuamele de scalp pot fi spălate și îndepărtate după ce au fost bine înmuiate în ulei mineral sau de măsline. O mască hidratantă cu Argan de la Gerovital Tratament Expert înglobează beneficiile uleiului de argan, ale uleiului de măsline și ale Vitaminelor A, E și B5, pentru a ajuta la repararea părului degradat de acțiuni mecanice sau chimice. Vei observa efectele și prin revitalizarea, hidratarea și creșterea elasticității firelor. 

În anumite cazuri, dermatita seboreică se poate vindeca de la sine, dar în cele mai multe situații această afecțiune cronică poate fi doar ținută sub control. Pentru îngrijirea părului nu sunt recomandate spray-urile, fixativele sau alte produse care conțin alcool, deoarece pot reactiva simptomele, odată dispărute. 

Dacă afecțiunea provoacă un disconfort accentuat și simptomele nu pot fi ameliorate acasă, este necesar consultul de specialitate, pentru ca un medic să facă diferența dintre această boală și cele cu manifestări asemănătoare. Tratamentul trebuie adaptat în funcție de intensitatea și localizarea leziunilor, dar și de răspunsul la alte metode sau produse. Complicațiile, care pot să se manifeste fie sub forma de infecții bacteriene sau fungice în zonele afectate, fie prin modificarea texturii ori chiar căderea părului – acestea fiind asociate cu scărpinatul excesiv -, pot să apară dacă diagnosticarea nu este cea potrivită.  

Dermatita seboreică poate fi ținută sub control, odată ce a apărut. În plus, există perioade în care pot să nu existe simptome deloc, iar altele în care simptomatologia să fie mai severă. Cele mai bune metode pentru controla acest tip de afecțiune, care nu este contagioasă și nu duce la complicații majore, țin de găsirea unei rutine potrivite de îngrijire și de eliminarea factorilor care o pot declanșa. 

Resurse:

  1. Seborheic Dermatitis, Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710, accesat  19.06.2024;  
  2. Lia Tabackman, Krista O’Connell, rev. by Amanda Caldwell, What to Know About Seborrheic Dermatitis, Healthline, https://www.healthline.com/health/skin/seborrheic-dermatitis, accesat 19.06.2024; 
  3. Dr. Nusraf Bholah, prof. Amanda Oakley, Seborrhoeic dermatitis, DermaNet, https://dermnetnz.org/topics/seborrhoeic-dermatitis, accesat 19.06.2024. 

Inapoi la lista de articole

Cuprins