Descuamarea și exfolierea pielii sunt două procese diferite ce au loc la nivelul epidermei. Deseori, cei doi termeni sunt confundați datorită aspectului similar al tenului în urma desprinderii unor porțiuni din stratul superior al pielii. În acest articol, îți vom arăta diferențele dintre cele două și vom oferi sfaturi și recomandări pentru îngrijirea tenului.
Ce este descuamarea?
Descuamarea are loc atunci când bariera protectoare a pielii este agresată în urma anumitor acțiuni de lezare sau iritare sau poate fi un efect apărut din cauza deshidratării tenului. Procesul se manifestă prin apariția unor scuame de mici sau mari dimensiuni atât la nivel de față, cât și pe restul corpului. Nu doar persoanele cu tenul uscat pot fi afectate de descuamare, ci orice tip de ten care nu a fost exfoliat sau tratat în mod corespunzător.
Cum se tratează descuamarea pielii?
În funcție de cauzele apariției scuamelor la nivel de piele, există diverse remedii ce pot fi aplicate. Bariera naturală a pielii trebuie refăcută cu ajutorul unor produse hidratante. Scuamele pot fi îndepărtate prin exfoliere, folosind un prosop moale îmbibat într-un gel de curățare a feței sau preparând diverse scruburi din ingrediente naturale acasă, precum uleiul vegetal și zahărul măcinat.
Cauzele descuamării:
- Expunere prelungită la soare
Remediul pentru descuamările apărute în urma expunerii la radiațiile solare este folosirea unei creme cu factor de protecție solară în fiecare zi, chiar și în perioada iernii, pentru a evita iritațiile sau chiar arsurile cauzate de soare.
- Folosirea unor produse prea dure pentru ten
Descuamarea poate apărea și în cazul curățării agresive a tenului sau folosirea unor produse mult prea dure pentru ten. Remediul este înlocuirea acestora cu un produs de curățare a tenului mai blând, ce trebuie aplicat prin masarea feței în fiecare zi.
- Tenul uscat
Tenul uscat poate suferi descuamări atunci când nu sunt folosite produsele de hidratare potrivite sau când nu ai o rutină zilnică de îngrijire a tenului. Remediul este achiziționarea unei creme intensiv hidratante, de bună calitate, ce trebuie aplicată de mai multe ori pe zi pentru refacerea în profunzime a tenului.
- Existența unor anumite afecțiuni cutanate
Dacă suferi de anumite afecțiuni ale pielii precum dermatita sau diverse eczeme, tratează mai întâi afecțiunea prin tratamentul oferit de către un specialist în domeniu. Între timp, poți folosi creme pentru tenul sensibil, care să ajute la vindecarea mai rapidă a pielii.
Cum să eviți descuamarea pielii?
O bună îngrijire a tenului te poate ajuta să eviți descuamarea. Iată ce îți recomandăm să faci:
- folosește protecție solară zilnic
- renunță la produsele care îți irită tenul sau conțin ingrediente nocive (alcool, uleiuri esențiale, sulf)
- nu aplica un produs mai des decât este recomandat în instrucțiunile de folosire
- folosește seruri cu antioxidanți și acid hialuronic
Ce este exfolierea?
Exfolierea nu este o afecțiune a pielii, ci un proces necesar prin care sunt îndepărtate celulele moarte. Acestea sunt eliminate în mod natural la suprafața pielii, însă există riscul să blocheze porii dacă îngrijirea tenului nu este efectuată corespunzător prin exfolieri regulate. Cu cât te preocupi mai mult de îndepărtarea celulelor moarte la nivelul pielii, cu atât tenul tău își va păstra sănătatea și strălucirea mai mult timp.
Cum se face corect exfolierea tenului?
Exfolierea mecanică
Exfolierea mecanică se referă la folosirea scruburilor – fie făcute în casă, fie achiziționate din magazin sub forma măștilor de gomaj. Folosirea scruburilor făcute în casă din ingrediente naturale poate fi riscantă atunci când sunt folosite prea des sau sunt aplicate într-un mod prea agresiv. Aceste tratamente pot irita pielea și pot conduce către deshidratare și, ulterior, către descuamarea pielii.
Îți recomandăm să folosești măști de față din ingrediente naturale precum argila sau cărbunele, care ajută la curățarea și purificarea tenului. Este important să folosești însă creme hidratante în urma acestor exfolieri făcute acasă întrucât există riscul uscării pielii.
Exfolierea chimică
Peelingul chimic se referă la aplicarea anumitor soluții chimice la nivelul pielii pentru a îndepărta celulele moarte. Este un tip de exfoliere a pielii controlat, care permite totodată și regenerarea acesteia. Beneficiile sale sunt: diminuarea cicatricilor produse de acnee, îmbunătățirea texturii pielii, repararea pielii afectată de arsurile solare, reducerea ridurilor și ameliorarea efectelor produse de hiperpigmentarea pielii.
Exfolierea chimică nu este recomandată însă persoanelor care suferă de un ten acneic sau au un istoric de erupții cutanate frecvente sau severe deoarece poate cauza roșeață, inflamații severe, cicatrici, modificări ale culorii pielii (hiper sau hipopigmentare) sau chiar diverse infecții bacteriene sau fungice. Peelingul chimic se realizează de medicul dermatolog, care poate controla procesul folosind un anestezic local, în funcție de tipul de peeling dorit: superficial, mediu sau profund.
Fii atentă la tenul tău pentru a observa schimbările care au loc la nivel de piele în urma anumitor tratamente, a folosirii anumitor produse sau expunerii prelungite la soare. Folosește produse de calitate, adecvate tenului tau sau adresează-te medicului dermatolog dacă observi apariția unor afecțiuni.
Inapoi la lista de articole