Pungile de sub ochi apar ca urmare a creşterii fragilităţii capilare, a unui drenaj limfatic deficitar şi a unei componente inflamatorii asociate. Zona de sub ochi este traversată de o reţea fină şi densă de capilare arteriale şi venoase. Datorită oboselii, stresului şi înaintării în vârstă, vasele devin fragile şi se acumulează lichid interstiţial (plasmă) care nu mai poate fi drenat de canalele limfatice. Apar edemele şi pungile inestetice, umplute cu apă, proteine şi ioni. Inflamaţia este asociată în general infiltrărilor tisulare fiind un factor de exacerbare al edemelor.
Încetinirea microcirculaţiei determină o slabă oxigenare a sângelui şi hemoliza eritrocitelor din sânge cu apariţia culorii albăstrii caracteristică cearcănelor. Hemoglobina se degradează generând pigmenţi coloraţi (bilirubină şi fier anorganic – brun roşu portocaliu, biliverdină – violet verde), doar parţial solubili, care se acumulează şi formează cearcănele. În timp ele devin permanente şi sunt foarte greu de atenuat chiar şi în condiţiile stimulării microcirculaţiei.
În general cearcănele şi pungile de sub ochi sunt fenomene asociate dar există persoane numai cu cearcăne (dark circle, rings) sau numai cu pungi (bags) sub ochi. Fiecare afecţiune presupune o problematică distinctă şi impune un tratament cosmetic specific.
Inapoi la lista de articole