Atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, cu siguranță ai auzit de multe ori despre colagen și ai aflat despre importanța colagenului pentru piele. Cu toate acestea, mulți dintre voi este posibil să nu fi auzit prea multe despre elastină și despre felul în care acest mic compus acționează în dermul pielii voastre.
Ei bine, colagenul și elastina sunt două proteine cheie din țesutul conjunctiv al organismului, ce lucrează împreună pentru a oferi pielii tale frumusețea, fermitatea, elasticitatea și rezistența de care are nevoie. Trecerea timpului, însă, reduce producția acestor proteine, motiv pentru care ridurile nu întârzie în a-și face apariția. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre elastină, inclusiv care sunt beneficiile acestei proteine pentru ten.
Ce este elastina?
Asemenea colagenului, elastina este și ea o proteină ce se regăsește în țesuturile conjunctive, fiind însă diferită de colagen. Calitatea acestei proteine este de a fi extrem de elastică și de a oferi țesuturilor abilitatea de a reveni la forma inițială, în urma mișcării sau a contractării. Asemenea unui elastic, elastina se poate întinde oricât, revenind întotdeauna la aceeași formă. Elastina poate fi regăsită atât la nivelul pielii, cât și în pereții arterelor, în plămâni și în intestine.
Diferența dintre colagen și elastină
Elastina este adesea menționată în discuțiile despre colagen, principala proteină a țesutul conjunctiv. Este adevărat că majoritatea cremelor anti-îmbătrânire pun accentul pe colagen, acesta fiind cea mai abundentă proteină a țesutului conjunctiv. Acționând asemenea unui adeziv care menține celulele împreună, colagenul oferă pielii fermitate. În timp ce injecțiile, tratamentele cu laser și alte proceduri se concentrează pe completarea colagenului din corp, elasticitatea pielii nu va fi posibilă în cazul în care producția de elastină suferă un declin.
Astfel, nu este nicio surpriză faptul că atunci când vine vorba de menținerea pielii frumoase și tinere, atât colagenul, cât și elastina apar în discuție. Pe măsură ce colagenul face ca pielea să arate fermă și rigidă, elastina menține elasticitatea acesteia. Așadar, colagenul este cel ce menține pielea la locul ei, pe când elastina îi permite acesteia să revină la forma inițială, ori de câte ori face o mișcare. Astfel, dacă îți dorești o piele fermă, dar și elastică, nu te poți lipsi de niciuna dintre aceste proteine.
Beneficiile elastinei pentru ten
Alături de colagen, elastina este principalul material de construcție al țesutului conjunctiv, al ligamentelor și tendoanelor, regăsindu-se, de asemenea, și la nivelul pereților vaselor de sânge, în țesutul plămânilor și al inimii. Această proteină este produsă de fibroblastele din piele și oferă elasticitate țesuturilor pe care le creează.
După o anumită vârstă, însă, organismul încetează în a mai produce fibre de elastină. Din acest motiv, pentru a întârzia procesul îmbătrânirii tenului, brandurile de cosmetice includ în produsele dedicate îngrijirii tenului elastină hidrolizată, ce pătrunde în straturile profunde ale epidermei, hidratând și netezind pielea. Iată care sunt principalele beneficii ale elastinei pentru pielea tenului!
Redă structura pielii
Elastina acționează asemenea unui clei, redând structura pielii, așa cum se întâmplă după sarcină sau după ciupire. Această proprietate a elastinei este datorată celor doi aminoacizi din compoziția sa, desmosina și izodesmosina. Aceștia prezintă spații ce permit formarea legăturilor peptidice și alungirea fibrei de elastină, ajutând pielea să revină la forma inițială fără distorsiuni.
Oferă elasticitate pielii și netezește ridurile fine
Datorită proprietăților sale elastice, elastina oferă elasticitate pielii și îmbunătățește vitalitatea acesteia. Totodată, elastina prezintă beneficiul de a netezi ridurile fine.
Protejează pielea împotriva substanțelor chimice
Dintre beneficiile elastinei pentru organism menționăm și protecția oferită pielii împotriva substanțelor chimice. Aceasta are rolul de a reduce efectul iritant al detergenților. Prin urmare, produsele cosmetice pe bază de elastină sunt utilizate pentru ameliorarea diverselor iritații cauzate de agenții de curățare.
Absoarbe razele UV
Aminoacizii oferă elastinei proprietatea de absorbție a razelor UV. Astfel, cosmeticele cu elastină formează la nivelul pielii un strat ocluziv ce protejează tenul împotriva pierderii umidității.
Cauzele scăderii producției de elastină
Chiar dacă elastina este una dintre cele mai lungi structuri din organismul uman, această proteină nu este imună la degradare. Este drept, înjumătățirea nivelului de la elastină din organism se produce în jurul vârstei de 70 de ani, însă daunele cauzate elastinei sunt destul de greu de vindecat, cu atât mai mult cu cât există o singură genă responsabilă cu producerea tropoelastinei, ce duce la formarea elastinei.
În timp ce factorii genetici interni și îmbătrânirea pot provoca degradarea elastinei, factorii externi precum expunerea la soare și poluarea sunt, de regulă, principalii vinovați pentru scăderea producției de elastină din organism. Din acest motiv, prevenirea este esențială pentru menținerea elastinei sănătoase în organism.
Cum poți stimula producția de elastină?
În afara factorilor de mediu ce determină scăderea producției de elastină din organism, și stilul de viață poate determina pierderea elasticității pielii. Cu cât pielea pierde mai mult colagen și elastină, cu atât mai multe riduri și linii fine vor apărea la nivelul pielii, în special al tenului. Află cum poți stimula producția de elastină din organism!
Folosește produse de protecție solară cu elastină
Orice set de instrumente anti-aging conține produse de protecție solară, pentru a preveni astfel deteriorarea pielii din cauza soarelui, implicit degradarea ulterioară a elastinei. Crema pentru față cu spf 50 și tentă naturală Sun Expert, de exemplu, susține activ fibrele de colagen și elastină, prin formula hidratantă și protecția avansată UV.
Ia un supliment de vitamina C
Vitamina C este esențială în procesul de producție a elastinei și colagenului. Și cum un deficit de vitamina C poate scade producția acestor proteine în organism, este necesară administrarea unor suplimente cu vitamina C, pentru menținerea pielii ferme și tinere. Desigur, aportul de vitamina C poate fi suplimentat și prin consumul de alimente precum broccoli, kiwi, citrice sau ardei gras, acestea având un conținut bogat de vitamina C. Mai mult decât atât, poți opta pentru aplicarea unei creme precum crema depigmentare cu vitamina C Gerovital, aceasta redând luminozitatea și strălucirea tenului.
Folosește produse pentru exfolierea pielii
Exfolierea are rolul de a îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii și de a stimula, totodată, producția de colagen și elastină. Sugestia noastră este să îți exfoliezi săptămânal tenul, fie cu produse profesioniste de îngrijire a tenului, fie acasă, cu un scrub homemade. Un exfoliant enzimatic precum cel de la Gerovital poate face minuni pentru frumusețea tenului tău!
Consumă proteine sănătoase pentru producția de elastină
Dacă dorești stimularea producției de colagen și elastină din organism, asigură-te că introduci în dieta ta proteine sănătoase. Laptele, brânza cottage, tofu și semințele sunt doar câteva exemple de surse sănătoase de proteine.
Așadar, elastina joacă un rol important în menținerea elasticității pielii și, alături de colagen, poate face minuni pentru frumusețea pielii tale. Și cum deja ți-am prezentat, în linii mari, cele mai importante detalii pe care trebuie să le cunoști despre elastină, nu rămâne decât să te asiguri că producția de elastină din organism nu va avea de suferit, odată cu trecerea timpului.
Inapoi la lista de articole