1. Pielea și funcția de protecție
În compoziţia chimică a pielii intră: apa, substanțe anorganice (sulf, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, etc), substanțe organice (proteine, hidrați de carbon și lipide), vitamine, grăsimi, enzime. Din totalul de apă din organism între 7 – 11% se regăsește în piele, iar 72% din greutatea pielii o constituie apa.
Principala funcție a pielii este cea de protecție. Ea acționează ca o barieră în fața acțiunii distructive a factorilor din mediul înconjurător prin crearea unei emulsii naturale denumită film hidro-lipidic cutanat (FHL). Filmul hidro-lipdic oprește penetrarea bacteriilor și a altor substanțe dăunătoare în straturile profunde. Acestă barieră naturală de protecție poate fi afectată atât de factori interni și cât și externi.
Factorii externi care pot influența starea de bine a pielii (stratul hidro-lipidic) și față de care pielea trebuie protejată sunt:
- radiațiile uv
- vântul
- căldura excesivă
- apa prea dură
- umiditatea
- uscăciunea
- poluarea atmosferică, etc.
2. Identificarea tipului de ten prin autodiagnostic
Dar poți afla și acasă ce tip de ten ai, printr-un autodiagnostic simplu:
- curăță fața de impuritați prin spălare cu apă și săpun
- așteaptă 3 ore pentru ca pielea să își recapete aciditatea normală
- trage câteva linii de piele și apasă ușor cu partea neascuțită a unui creion dermatograf, dacă urma lăsată de creion este o adâncitură poate fi o indicație a unui ten uscat; înroșirea deasupra liniei denotă tenul gras; tenul normal nu va prezenta nicio reacție.
- tenul gras mai poate fi identificat prin aplicarea pe față a unei foițe de hârtie subțire, dacă pe hârtie rămân pete de grăsime poți concluziona că tenul tău este unul gras.
3. Caracteristicile principalelor tipuri de ten:
Principala caracteristică a tenului normal este echilibrul.
Aspectul pielii este neted, ferm, cu pori foarte puțin vizibili, are o granulație fină, iar ridurile nu sunt vizibile. Pielea este suplă, catifelată, elastică.
Pentru a-i menține calitățile neschimbate cât mai mult timp are nevoie de:
- Mentinerea unui film hidro-lipidic de calitate
- Menținerea hidratării
- Protejare
Tenul uscat (piele sebostatică)
Tenul tău intră în această categorie dacă este lipsit de elasticitate, se exfoliază frecvent sau simți că este mai degrabă aspru decât catifelat.
Îl recunoști după pielea subțire, fragilă, ternă întinsă, mată, cu pori mici. Acest tip de ten este predispus la iritații, descuamare și formarea timpurie a ridurilor. Se ridează mult mai ușor, fiind subțire comparabil cu cea grasă care se ridează mai târziu, dar mai profund.
Pielea este fină, transparentă, întinsă, cu tendință de cuperoză, iar o dată cu trecerea timpului prezintă un aspect translucid, pergaminat.
Acest tip de ten se datorează unei insuficiențe secretorii a glandelor sebacee. Tenul uscat poate fi:
ten deshidratat – ten uscat din lipsă de apă, pielea este brăzdată de riduri, prinsă între degete nu are consistență, este lipsită de suplețe și elasticitate.
Principalele minusuri ale tenului uscat sunt hidratarea redusă (apă, sebum redus) și rezistența redusă la agresiunile factorilor de mediu. Astfel, acest tip de ten trebuie ajutat prin:
- corectarea deshidratării (aport apă, lipide)
- reducerea pierderilor de apă
- protecție
Tenul gras
Îl recunoști după acea tendință de luciu permanent, cauzată de un dezechilibru al glandelor sebacee, care secretă o cantitate prea mare de sebum.
Aspectul lucios, pielea groasă, rezistența, porii dilatați sunt aspecte pe care le urmărim pentru a identifica tenul gras. Pielea este grasă, tonică, de culoare gălbuie cauzată de keratina care predomină stratul superficial. Porii sunt dilatați datorită conținutul ridicat în sebum, iar suprafața pielii capată aspecul unei coji de portocală.
Acest tip de ten se ridează mai tarziu decât pielea uscată sau mixtă, însă ridurile în general sunt profunde. Tenu gras este mai frecvent la femeile brunete.
Tenul gras poate trece ușor de la o piele grasă la o piele seboreică. Este terenul favorabil apariției comedoanelor sau chiar acneei, este lipsit de suplețe și frăgezime din cauza efortului la care sunt supuse glandele sebacee.
Suprasecreția glandelor sebacee îi poate modifica ph-ul natural, iar în aceste condiții, fără o îngrijire adecvată, tenul gras este mai expus infecțiilor. Machiajul de asemenea este mai puțin rezistent pe acest tip de ten.
Dupa intensitatea secreției de sebum tenul gras poate fi:
ten gras asfixic – piele îngroșată, cu suprafața aspră datorată celulelor cornoase care se descuamează incomplet. Este împiedicată asfel eliminarea liberă a sebumului , a transpirației și oxigenarea se face incomplet. Acest tip de ten se întâlnește la persoanele care nu au beneficiat de îngrijire cosmetică adecvată tenului gras uleios.
Acest tip de ten necesită:
- reglarea secreţiei sebacee
- eliminarea excesului de sebum (diminuarea luciului)
- hidratare
- prevenirea hiperkeratozei (blocării porilor)
Tenul mixt reprezintă o combinație a tenului gras dispus în zona T, iar restul feței (pleoape, obraji, pomeți, gât) poate avea caracteristicile unui ten uscat, normal sau gras.
Deoarece aspectul și calitatea pielii diferă în funcție de zonele feței, acest tip de ten necesită o îngrijire diferențiată cu produse specifice fiecărei zone.
Vezi toate produsele recomandate tenului mixt
4. Probleme specifice
Tenul acneic
Asociat de regulă cu vârsta adolescenței, acest tip de ten se încăpățânează uneori să creeze neplăceri și adulților. Principala problemă a apariției imperfecțiunilor este incapacitatea pielii de a respira normal: porii sunt astupați, iar sebum-ul secretat de glande rămâne sub primele straturi de piele.
Vezi toate produsele recomandate tenului acneic
Tenul deshidratat
Cele mai multe persoane se confruntă adesea cu problema deshidratării pielii, care poate apărea în sezoanele cu vreme uscată, vânt agresiv sau soare mult prea generos sau chiar din cauza alimentației mult prea sărace în lichide. Alimentația poate influența în mare măsură aspectul și sănătatea tenului. Pielea devine ternă, lipsită de strălucire și de vitalitate, se exfoliază cu ușurință și este expusă apariției premature a ridurilor. În aceste condiții, tenul are nevoie de hidratare intensivă și continuă.
Vezi toate produsele recomandate tenului deshidratat
Tenul matur
Acest tip de ten este cel mai expus apariției ridurilor și semnelor premature ale îmbătrânirii pielii. O atenție deosebită trebuie acordată pielii din jurul ochilor și a buzelor, acestea fiind zonele unde se instalează cele mai timpurii riduri. Pentru a te asigura că tenul tău este rezistent, din ritualul zilnic de îngrijire nu trebuie să lipsească cremele speciale cu efect lifting, regenerant, antirid, capabile să protejeze fibrele de colagen și elastină proprii pielii.
Vezi toate produsele recomandate tenului matur
Tenul cu imperfecțiuni pigmentare
Adesea, câțiva pistrui pot face parte din farmecul unui persoane. De cele mai multe ori, însă, posesorii își doresc să identifice o soluție eficientă care să le limiteze apariția. Tenul predispus la apariția pistruilor și petelor pigmentare este influențat și de acțiunea soarelui care poate determina extinderea zonelor pe care pot apărea. Dacă tenul tău intră în această categorie, prima regulă este aplicarea unei creme cu factor de protecție solară nu numai la plajă, ci ori de câte ori te expui la soare. Cel de-al doilea pas este utilizarea unei creme care are proprietatea de a decolora petele apărute.
Vezi toate produsele recomandate tenului cu imperfecțiuni pigmentare
Tenul sensibil
Orice tip de ten poate deveni sensibil. Tenul sensibil are particularitatea de a reacționa rapid și mai puternic decât o piele normală. Indiferent de vârstă, la impactul mediului înconjurator, cu toții putem fi afectați de o sensibilitate accentuată a pielii. Factorii cei mai puternici care ne pot influența sunt: frigul, căldura, poluarea, stresul, oboseala, emoțiile precum și fumatul, alimentația, etc.
Persoanele cu tenul sensibil resimt un disconfort cutanat: senzații de întidere a pielii, de înțepături, de arsuri. Pot să apară semne vizibile, cum ar fi deshidratare, roșeață difuză, descuamare fină, cuperoză, etc.
Este foarte important faptul că un produs care se adresează tenului sensibil se potrivește oricărui tip de ten.
Vezi toate produsele recomandate tenului sensibil