Dacă există un ingredient de îngrijire a tenului, care te poate ajuta în călătoria de a obține o piele hidratată, acesta este acidul hialuronic. Așa că nu este deloc surprinzător dacă îl vei întâlni pe lista de ingrediente a fiecărei categorii de produse de îngrijire a pielii, de la creme hidratante, până la seruri și soluții demachiante. Există un motiv pentru care acidul hialuronic este omniprezent: acest ingredient nu numai că face o treabă excelentă atunci când vine vorba despre hidratarea pielii, însă poate ajuta la minimizarea semnelor de îmbătrânire, căci pielea hidratată face liniile și ridurile fine mai puțin vizibile.
Articolul următor este dedicat importanței acidului hialuronic în îngrijirea feței și atinge elementele fundamentale care stau la baza acestui acid. Așadar, te invităm să descoperi în rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic, de la definiție, beneficii și contraindicații, până la modurile de utilizare ale acestuia în medicină și cosmetică. Mai mult, ți-am pregătit și un ghid de aplicare a acidului hialuronic, pe baze științifice!
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic, cunoscut și sub denumirea de hialuronat sau hyaluronan, a fost descoperit în anul 1934. Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este un grup de molecule de zahăr–polizaharide care se găsesc în mod natural în țesutul conjunctiv al organismului. Odată cu înaintarea în vârstă, însă, producția naturală de acid hialuronic scade. Totodată, factorii externi precum fumatul sau poluarea aerului tind să accelereze procesul de scădere a nivelului de acid hialuronic, potrivit unui studiu. Aceasta este vestea rea.
Vestea bună este că produsele topice pe bază de acid hialuronic, fie ele creme hidratante, seruri sau alte tipuri de produse, pot ajuta la reconstruirea rezervelor epuizate de acid hialuronic.
Tipuri
Conform studiilor de specialitate există trei tipuri de acid hialuronic:
- Acidul hialuronic hidrolizat
Acest tip de acid este acidul hialuronic descompus în elemente suficient de mici încât să penetreze pielea. Este hidratant, însă nu este cea mai hidratantă variantă, fiind ideal pentru persoanele cu ten gras sau ten mixt, căci aceste tipuri de ten doresc să evite suprahidratarea. Pentru a putea înțelege în detaliu, poți analiza un articol anterior privind importanța acidului hialuronic pentru tenul gras.
- Hialuronatul de sodiu
Penetrează mai adânc pielea și oferă rezultate mai bune, însă efectele sale nu sunt de lungă durată. Acest tip de acid hialuronic este indicat persoanelor cu ten normal, fiindcă atunci când este aplicat local, este absorbit mai repede în piele. Acest ingredient se regăsește preponderent în seruri.
- Hialuronatul acetilat de sodiu
Acest tip de acid hialuronic prezintă beneficiile hialuronatului de sodiu, însă cu rezultate de lungă durată. Este indicat pentru persoanele care au pielea deshidratată, celor care locuiesc într-un climat uscat sau celor care sunt în căutarea unui produs de hidratare pentru sezonul rece.
Există, de asemenea, și acid hialuronic ingerabil, sub formă de capsule umplute cu ingredientul activ. Ingerând suplimente alimentare, nivelurile de acid hialuronic din organism vor fi constante, iar efectele vor fi de lungă durată. Cercetătorii au descoperit, într-un studiu din 2017 publicat în Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, că participanții care au luat 120 de miligrame de acid hialuronic pe zi, timp de 12 săptămâni, și-au îmbunătățit ridurile și starea generală a pielii.
Beneficii
Acidul hialuronic are numeroase funcții în organism, fiind un element indispensabil din multe puncte de vedere. S-ar putea să observi prezența acestui ingredient în lista de ingrediente a produselor tale preferate pentru îngrijirea tenului, însă care sunt, în fapt, beneficiile acidului hialuronic? Iată-le pe cele mai importante dintre ele:
- Stimularea producției de colagen
Colagenul este proteina din piele responsabilă pentru menținerea fermității și elasticității pielii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen se diminuează, ducând la apariția ridurilor și semnelor de îmbătrânire. Acidul hialuronic, însă, poate stimula producția de colagen, având astfel proprietăți antiaging.
- Hidratarea, creșterea rezistenței și elasticității pielii
Prin stimularea producției de colagen și menținerea hidratării în țesuturi, acidul hialuronic are beneficii precum hidratarea, îmbunătățirea flexibilității structurale a pielii și fortifierea acesteia.
- Lubrifierea articulațiilor și a cartilajelor
Acidul hialuronic aduce beneficii și cartilajelor și articulațiilor, prevenind degradarea acestora. Oferind susținerea adecvată articulațiilor, acest ingredient poate preveni o serie de afecțiuni ale acestora, așa cum este osteoartrita.
- Cicatrizarea leziunilor
Printre beneficiile acidului hialuronic se numără și rolul important pe care acesta îl are în procesul de regenerare a pielii, cu alte cuvinte cicatrizarea leziunilor la nivel cutanat. Acidul hialuronic accelerează procesul de cicatrizare a leziunilor prin calmarea inflamațiilor și grăbirea regenerării celulare, în așa fel încât țesuturile afectate să fie înlocuite cu unele sănătoase într-un timp rapid.
Contraindicații
Acidul hialuronic este în general sigur pentru toate tipurile de ten și, de regulă, nu creează nicio reacție adversă atunci când este aplicat local. Pot exista, însă, contraindicații ale tratamentului cu acid hialuronic injectabil în cazul:
- persoanelor care suferă de boli autoimune;
- femeilor însărcinate sau care alăptează;
- persoanelor care au intoleranță la compusul de bază;
- persoanelor care suferă de diabet;
- persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante sau antiinflamatoare.
În cazul aceleiași utilizări (tratamentul cu acid hialuronic injectabil), subliniem faptul că, deși ingredientul în sine este unul sigur, procedurile pot fi riscante și trebuie efectuate de către un medic dermatolog sau un plastician certificat.
Efectele acidului hialuronic în timpul sarcinii sau în timpul alăptării rămân necunoscute, motiv pentru care ar fi indicat ca femeile să evite suplimentele de acid hialuronic în aceste perioade. În general, oamenii ar trebui să discute cu un medic înainte de a încerca un nou supliment, mai ales dacă:
- iau un medicament pe bază de rețetă;
- primesc tratament pentru o problemă de sănătate;
- suferă de o afecțiune cronică.
Care sunt efectele acidului hialuronic asupra tenului?
Datorită numeroaselor beneficii pe care le are asupra pielii, acidul hialuronic este unul dintre cele mai eficiente tratamente folosite în cosmetică. Dintre efectele acidului hialuronic la nivelul tenului menționăm:
- hidratarea și menținerea elasticității pielii;
- reducerea efectelor îmbătrânirii, prin menținerea fermității pielii;
- prevenirea pielii ofilite, fiind eficient în îngrijirea tenului uscat;
- remodelarea facială, prin intermediul tratamentelor care presupun injectarea de acid hialuronic;
- creșterea în volum a buzelor, prin augmentarea cu acid hialuronic, folosit pe bază de filler.
Cum poate fi utilizat acidul hialuronic?
Numește o categorie de produse dedicate îngrijirii pielii în care să nu existe un produs care conține acid hialuronic. Cam greu să faci asta, fiindcă nu există! Și asta pentru că suplimentarea aportului de acid hialuronic în organism se poate face prin numeroase produse existente pe piață. Iată cum poate fi utilizat acidul hialuronic și care sunt formele de administrare ale acestui ingredient:
Creme și soluții cu acid hialuronic
Cremele hidratante pentru față pe bază de acid hialuronic se numără printre cele mai populare produse care promit hidratarea intensă a tenului și combaterea ridurilor. De la creme antirid, la creme antiage și creme lift, toate acestea sunt menite să ofere hidratare tenului tău și să îndepărteze semnele îmbătrânirii.
Fiole cu acid hialuronic
Substanța poate fi utilizată și sub formă de fiole cu acid hialuronic profesionale, destinate uzului extern, cu un conținut concentrat de acid. Acestea sunt unele dintre cele mai bune produse pentru ten matur, motiv pentru care le-am menționat și într-un articol anterior privind rutina de îngrijire a tenului în funcție de vârstă. Atunci când achiziționezi acid hialuronic fiole de la farmacie, aplică-le la nivel cutanat, pentru ca pielea ta să beneficieze astfel de o hidratare intensivă.
Capsule vegetale
Acidul hialuronic poate fi administrat și sub formă de capsule vegetale pe bază de colagen și acid hialuronic. Prin utilizarea acidului hialuronic capsule se realizează aportul de substanțe din interior spre exterior, efectele fiind resimțite atât din punct de vedere al sănătății, cât și al frumuseții tenului.
Măști faciale
Un alt mod eficient de utilizare a acidului hialuronic sunt măștile faciale cu acid hialuronic. Măștile hidratante se numără printre cele mai eficiente metode de îngrijire a tenului matur, rezultatul fiind o piele vizibil întinerită și elastică.
Tratament injectabil
Multe persoane sunt de părere că cel mai bun acid hialuronic pentru ten este cel injectabil. Și nu este de mirare, căci injectarea acidului hialuronic are, se pare, cel mai puternic efect. Injecțiile cu acid hialuronic pot fi folosite atât din punct de vedere medical, cât și din motive estetice. De pildă, în cazul unor afecțiuni precum osteoartrita, acidul hialuronic poate fi injectat pentru a completa nivelul de fluide din articulații.
Cum și când aplici acidul hialuronic în funcție de rutina zilnică de îngrijire?
Aplicarea acidului hialuronic este influențată de rutina ta zilnică de îngrijire și de produsele pe care le folosești. Iată cum poți include acest ingredient în rutina ta de skin care:
- Dacă folosești o cremă hidratantă pe bază de acid hialuronic, indicat ar fi să o aplici în momentele în care te hidratezi în mod obișnuit. În mod ideal, crema hidratantă cu acid hialuronic se va aplica de două ori pe zi, dimineața și seara, întotdeauna după curățarea tenului, exfolierea acestuia sau aplicarea unui ser.
- Dacă folosești un ser cu acid hialuronic, acesta implică o rutină ușor diferită. După curățarea tenului, în timp ce pielea ta este încă umedă, aplică doar câteva picături de ser și masează-le pe ten cu ajutorul palmelor. Nu uita să aplici și o cremă hidratantă imediat după aceea, pentru a completa procesul de hidratare!
- Dacă utilizezi măști faciale cu acid hialuronic, recomandarea noastră este să le aplici de două ori pe săptămână, căci vor fi o adiție ideală la rutina ta de înfrumusețare a feței. Ține cont să aplici măștile doar după curățarea tenului de impurități.
Sperăm că la finalul acestui articol vei înțelege în totalitate importanța acidului hialuronic în îngrijirea feței și te vei lăsa inspirată de ghidul nostru de aplicare, pentru a introduce într-un mod corespunzător acest ingredient în rutina ta de skin care. Te așteptăm în magazinul online Farmec pentru a achiziționa cele mai bune produse cu acid hialuronic pentru frumusețea tenului tău!
Referințe:
- Science, F.C. of Simple Skincare. “Hyaluronic Acid: Skin Benefits, Products to Use, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyaluronic-acid.
Published 8 Mar. 2019. Accessed 30 May 2022.
- Kawada, Chinatsu, et al. “Ingested Hyaluronan Moisturizes Dry Skin.” Nutrition Journal, BioMed Central, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/.
Published 11 July 2014. Accessed 30 May 2022.
- Lawler, Moira, et al. “What Is Hyaluronic Acid? Benefits, Side Effects, and Best Serums.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/skin-beauty/hyaluronic-acid-definition-benefits-and-the-best-serums/.
Reviewed 18 Nov. 2021. Accessed 30 May 2022.
- Oe, Mariko, et al. “Oral Hyaluronan Relieves Wrinkles: A Double-Blinded, Placebo-Controlled Study over a 12-Week Period.” Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, Dove Medical Press, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522662/.
Published 18 July 2017. Accessed 30 May 2022.
- “11 Benefits of Hyaluronic Acid for the Face and Body.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/hyaluronic-acid-benefits.
Published 22 March 2021. Accessed 30 May 2022.
- “Hyaluronic Acid: Uses, Side Effects, and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/326385.
Published 19 Sept. 2019. Accessed 28 June 2022.
Inapoi la lista de articole