Meniu companie

Îngrijirea pielii după 40 de ani: ghid complet

Tinerețea fără bătrânețe nu se găsește decât în povești, realitatea este ceva mai puțin prietenoasă cu pielea noastră, mai ales a tenului.

După 40 de ani încep să se manifeste unele schimbări la nivelul pielii, iar femeile sunt cele mai afectate de aceste modificări, în principal din cauza scăderii hormonilor secretați (estrogenul și progesteronul fiind responsabili cu menținerea fermității pielii) și a scăderii producției de elastină și colagen.

Consecința imediată este aceea că pielea este mai subțire și mai deshidratată. Ce poți face în acest caz

Modificări care apar la nivelul pielii după vârsta de 40 de ani

Ar fi incorect să spunem că după 40 de ani ne trădează organismul. Dar este adevărat, începând cu această vârstă organismul are nevoie de susținerea noastră pentru a funcționa corect și pentru ca noi să arătăm în continuare frumoase și sănătoase.

Iată care sunt cele mai importante modificări care se manifestă de la această vârstă:

  • sistemul limfatic își încetinește ritmul;
  • scade producția de elastină și colagen;
  • producția de sebum încetinește și ea;
  • scade nivelul estrogenului (estrogenul este hormonul responsabil cu fermitatea și elasticitatea pielii).

Toate aceste procese sunt naturale, nu pot fi stopate, nu sunt reversibile. Care sunt consecințele lor asupra noastră?

  • din cauza încetinirii activității sistemului limfatic, toxinele se elimină mai greu din organism.
  • deficitul de elastină și colagen face ca pielea să fie mai puțin elastică și fermă.
  • scăderea cantității de sebum face pielea mai fragilă și mai subțire. În plus, tenul uscat sau sensibil are tendința de a deveni și mai uscat și mai sensibil.
  • scăderea estrogenului face ca pielea să înceapă să se deformeze. Apar la început linii fine, apoi riduri, nu numai pe față dar și în zona gâtului și pieptului.


Ce poți să faci pentru a atenua procesul natural de îmbătrânire

Cel mai important lucru este să înțelegi că este vorba de un proces natural, dar asta nu înseamnă că, dacă ai grijă de pielea ta și dacă adopți un stil de viață sănătos nu poți avea o piele frumoasă și sănătoasă, chiar dacă nu va mai fi niciodată ca la 20 de ani. Iată ce trebuie să faci pentru asta:

  • folosește din timp creme cu efect anti-îmbătrânirecreme cu efect lift (chiar și la 30 de ani, mai ales dacă s-au instalat deja primele linii fine).
  • dacă ai pielea uscată, hidrateaz-o. Alege creme care au printre ingrediente acidul hialuronic (pentru că acesta menține pielea hidratată), colagen, elastină, vitamina C.
  • masează bine tenul când aplici crema, pentru a stimula circulația limfatică.
  • renunță la fumat, nicotina nu face altceva decât să descompună colagenul. Pielea arată și mai puțin fermă și mai ternă.


Ce ingrediente trebuie să conțină produsele cosmetice folosite după 40 de ani

În mod normal, după 40 de ani, produsele de îngrijire a tenului trebuie să conțină ingrediente active anti-aging. Printre principalele ingrediente active anti-aging se numără:


Acid hialuronic

Acidul hialuronic se găsește în piele, iar rolul său este acela de a menține țesuturile hidratate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de acid hialuronic scade, chiar dacă el continuă să fie benefic pentru organism din mai multe motive:

  • hdratează pielea: are capacitatea de a reține apa în organism;
  • crește elasticitatea pielii: stimulează producția de colagen;
  • previne formarea ridurilor;
  • ajută la procesul de regenerare a pielii.

Chiar dacă pielea produce mai puțin acid hialuronic decât în tinerețe, există numeroase produse de îngrijire care conțin acidul hialuronic printre ingrediente.


Colagen

Colagenul este o proteină principală a pielii pentru că ajută la menținerea elasticității acesteia.


Coenzima Q10

Coenzima Q10 este de asemenea indispensabilă unui ten frumos și sănătos:

  • ajută la reducerea ridurilor din jurul ochilor;
  • menține elasticitatea pielii;
  • protejează pielea de agresivitatea factorilor externi (poluare, raze ultraviolete).


Vitamina C

Vitamina C (acid ascorbic) este un antioxidant puternic care ajută la regenerarea pielii și la ameliorarea liniilor fine. Vitamina C poate face asta pentru că protejează pielea de influența radicalilor liberi care descompun celulele pielii și duc la apariția ridurilor. De altfel, toți antioxidanții joacă un rol important în combaterea radicalilor liberi.


Acizi Alfa-Hidroxi (AHA)

Acești compuși au un rol puternic hidratant, dar de asemenea ajută la exfolierea pielii, contribuie la ameliorarea liniilor fine și la prevenirea apariției ridurilor. Foarte important în procesul de îngrijire a pielii este faptul că ajută pielea să absoarbă mai bine substanțele active.


Retinoizi

Retinoizii sunt compuși de vitamina A. Rolul lor este multiplu:

  • refac epiderma afectată de razele ultraviolete;
  • reduc liniile fine și ridurile;
  • favorizează regenerarea celulară;
  • stimulează producerea de colagen și elastină.

O femeie frumoasă de vârstă mijlocie care se odihnește într-un parc într-o zi de vară. Frumuseţe, cosmetice.
Îngrijirea tenului după 40 de ani

La 40 de ani, semnele unui ten matur deja sunt vizibile, de aceea ai nevoie de produse specifice tenului matur. Pielea este ternă, începe să-și piardă din elasticitate, încep să apară pete supărătoare, ba chiar și primele riduri, în jurul ochilor, gurii, la nivelul frunții și gâtului. În plus, pielea nu mai produce nici sebum, este mai sensibilă, poate fi afectată mai repede de iritații și inflamații, fie de la condițiile de mediu, fie de la produsele de îngrijire sau lipsa de îngrijire adecvată.
Toate aceste semne sunt din cauza scăderii producției de colagen și elastină. Acesta este motivul pentru care îngrijirea pielii la 40 de ani trebuie să țină seama de aceste transformări.

Ritualul zilnic de îngrijire

Ritualul zilnic de îngrijire a tenului la această vârstă nu suferă mari schimbări în comparație cu precedentul. Schimbările intervin în ceea ce privește calitatea produselor pe care le folosim și ingredientele/substanțele active pe care aceste produse le conțin. Etapele de îngrijire rămân însă aceleași:


Curățare

La 40 de ani, pielea nu trebuie să fie agresată, îngrijirea este mai degrabă blândă. Tenul se curăță cu lapte demachiant, sau cu o cremă demachiantă, explicația este aceea că săpunul sau gelul de duș pot fi prea agresive cu pielea. Dacă totuși vei continua să folosești săpun sau gel, ai grijă să hidratezi adecvat pielea după aceea.

Specific vârstei de 40 de ani este și faptul că celulele moarte rămân mai mult pe suprafața tenului, iar rezultatul este un ten mai puțin luminos decât l-am vrea. Exfolierea mecanică sau gomajul ies din calcul pentru că sunt acțiuni prea agresive pentru piele. Mai degrabă se recomandă produse pe bază de acid glicolic.


Tonifiere

Tonifierea tenului înseamnă, de fapt, îndepărtarea impurităților rămase în urma procesului de demachiere. Rezultatul tonifierii este un ten proaspăt care poate absorbi mai bine produsele de îngrijire care se aplică ulterior.


Hidratare

Tenul matur de 40 de ani are nevoie de hidratare dublă și pe timp de zi și pe timp de noapte. Hidratarea este cea care hrănește corespunzător pielea și ameliorează semnele de oboseală și îmbătrânire, precum liniile fine, ridurile, petele pigmentare. Crema de noapte acționează pe parcursul nopții, hidratând și regenerând pielea.


Trucuri de îngrijire a pielii la 40 de ani:

Spală fața de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu apă călduță și un produs de curățare care să nu fie agresiv cu pielea.
Hidratează și tonifică tenul cu o loțiune tonică, folosind o dischetă de bumbac.
Dacă te machiezi, folosește o loțiune demachiantă.
Faptul că te demachiezi nu exclude spălarea și hidratarea pielii.
Folosește, pentru noapte, creme hidratante (ar trebui să conțină colagen, acid hialuronic, vitamina C).
Folosește pe timp de zi un produs cu factor de protecție solară (SPF 30 cel puțin), indiferent că afară este soare sau nu. Petele provocate de soare sunt mai vizibile după 40 de ani. În plus, protecția solară nu te protejează numai de soare, ci și de factorii de poluare.
Poți folosi seruri cu efect reparator. Dacă au în componență vitamine este perfect, pentru că aceste substanțe sunt benefice tenului matur.
Exfolierea pielii este mai necesară ca oricând, pentru că stratul de celule moarte face ca tenul să arate mai tânăr și mai luminos. Exfolierea întârzie îmbătrânirea pielii.
Fiindcă pielea devine mai uscată după 40 de ani, este bine ca și produsele de machiaj să fie mai grase, sau să aibă formule speciale pentru tenul matur.

Femeie frumoasă cu mască facială, tratament de frumusețe
Măști faciale recomandate

Măștile faciale se aleg în funcție de nevoile tenului tău. Dacă nu știi care sunt acestea, apelează la sfatul unui dermatolog. Rolul acestora este acela de a purifica și hidrata în profunzime tenul. Mai concret, iată la ce ajută aplicarea unei măști faciale:

  • are rol purificator: eliberează porii de impuritățile adunate din mediul exterior (punctele negre). În general, asemenea măști au în componență argilă dar și ingrediente antiacneice (pe bază de sulf de exemplu).
  • are rol de hidratare: ajută pielea la menținerea unui grad ridicat de umezeală. Cele mai hidratante măști sunt cele care conțin: aloe vera, uleiuri hidratante, acid hialuronic. Aplicarea lor înseamnă formarea unei pelicule subțiri la suprafața pielii care ajută la menținerea apei, pentru a avea o piele proaspătă.
  • are rol de exfoliere: ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii. Asemenea măști conțin, de obicei, acizi alfa-hidroxi sau granule exfoliante.
  • ajută la dezinfectarea și vindecarea pielii (ameliorează petele și tratează inflamațiile).
  • revitalizează tenul obosit. Stresul și oboseala sunt factorii principali ai îmbătrânirii tenului.

Pentru persoanele de 40 de ani care deja s-au confruntat cu primele riduri, se recomandă măști care au în componență ingrediente precum acidul hialuronic, colagenul, vitamina C, vitamina E, vitamina A.


Importanța protecției solare

Mereu auzi de protecția solară dar nu știi exact ce înseamnă și de ce este importantă pentru piele? Explicația cea mai la îndemână este aceea că protecția solară ajută la prevenirea ridurilor și combate îmbătrânirea prematură a pielii. Cu alte cuvinte, tenul tău va arăta mai tânăr și mai frumos.

Nu întotdeauna acordăm atenție suficientă factorilor de mediu, inclusiv efectelor solare. Realitatea este că razele ultraviolete pătrund în profunzimea pielii și afectează fibrele de colagen care și așa sunt afectate pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dacă în tinerețe ne bucurăm de bronz, mai târziu ne vom întreba de ce pielea se ridează prematur, de ce are un aspect mai puțin luminos. Faptul că nu am protejat-o suficient cu o cremă cu factor de protecție solară poate fi un răspuns.

Razele ultraviolete sunt periculoase și dintr-un alt punct de vedere, nu numai pentru estetică. Ele afectează ADN-ul și pot ajuta la dezvoltarea unui cancer de piele.

Cele mai multe semne de îmbătrânire sunt cauzate de razele ultraviolete. Un produs SPF 30 sau mai mare este recomandat să se aplice în fiecare dimineață. De asemenea, este bine să optezi pentru produse de make-up care au inclus factorul de protecție solară. Nu aplica produse cu factor de protecție solară noaptea.


Greșeli de care să te ferești

Greșelile nu apar neapărat după 40 de ani, doar că efectul lor este mult mai vizibil după această vârstă. Iată care sunt cele mai importante greșeli de care ar fi bine să te ferești:

  • nu știi ce fel de tip de ten ai.
  • nu știi că îngrijirea tenului în sezonul rece este diferită de îngrijirea din timpul sezonului cald.
  • folosești produse cosmetice sau de îngrijire inadecvate
  • neglijezi exfolierea tenului și în acest fel nu ajuți pielea să-și regenereze celulele și să le elimine pe cele moarte.
  • spălarea tenului cu apă fierbinte nu este recomandată, pentru că usucă tenul în exces. Dacă tenul este sensibil îl poate irita foarte mult. Regula este valabilă și pentru tenul gras.
  • nu folosești creme cu factor de protecție solară indiferent de anotimp. Poate pentru că nu știi că razele ultraviolete ajung pe pământ indiferent de sezon. Iarna sunt mai puține ultraviolete, dar au același efect asupra pielii tale: o usucă și grăbesc procesul de îmbătrânire.
  • nu alegi produse de îngrijire potrivite vârstei tale. Chiar dacă vrei să arăți ca la 30 de ani, dacă ai 40 și ai tenul matur este recomandat să-l ajuți cu produse pentru această vârstă, pentru că pielea va fi mai bine protejată.
  • folosești același produs de îngrijire tot timpul: ține întotdeauna cont dacă e vară sau iarnă, folosește, de exemplu, produse mai grase în sezonul rece și mai fluide în cursul sezonului cald. De asemenea, nu uita că nu este recomandat să folosești același produs mai mult de 6 luni, pielea se poate obișnui cu el, iar efectele nu mai sunt cele dorite.


Îngrijirea corpului după vârsta de 40 de ani

Nu numai tenul are nevoie de un ritual de îngrijire, ci și corpul. Pielea corpului este la fel de predispusă la îmbătrânire, chiar dacă, spre deosebire de ten, este mai puțin expusă agresiunii factorilor de mediu. Ritualul de îngrijire a corpului presupune aceiași pași esențiali: curățare, exfoliere, hidratare.


Curățare și exfoliere

Cel mai important lucru pentru pielea corpului este să o menții curată. Folosește nu orice fel de gel de duș, ci unul care să se potrivească tipului tău de piele și care nu conține parabeni sau alte substanțe dăunătoare. De asemenea, este recomandat ca gelul de duș să nu conțină parfumuri, pentru că nu întotdeauna gelurile de duș frumos mirositoare sunt și cele mai prietenoase cu pielea. Varianta cea mai bună ar fi aceea a unui gel de duș formulat cu ingrediente naturale. Acesta îți va curăța pielea în profunzime, de praf și transpirație.

De asemenea, este bine să știi că nu trebuie să faci un duș cu apă prea fierbinte, pentru că aceasta va afecta pielea. Apa călduță este cea mai bună, pentru că previne uscarea pielii.


Hidratare

Curățarea și exfolierea pielii duc la deshidratarea acesteia, prin urmare hidratarea este o parte importantă a procesului de îngrijire a corpului. După ce usuci pielea cu un prosop moale, folosește o cremă potrivită pielii tale. Nu uita că toate tipurile de piele necesită hidratare.


Produsele anticelulită și pentru fermitate

Există o credință greșită cum că celulita apare numai la femeile care au greutatea peste normal. Nimic mai fals. Celulita apare la femei indiferent de vârstă și greutate. Este vorba în principal despre atrofia musculară care apare atunci când se lasă mușchii, fiindcă nu sunt bine antrenați. Celulita afectează însă și persoanele care fac sport. Important este să iei măsuri de la primele semne și să folosești creme anticelulită și pentru fermitate adecvate și de bună calitate.

Este foarte adevărat, trebuie să alegi cu foarte mare atenție crema anticelulitică:

  • Ingredientele trebuie să fie naturale, pentru ca ele să nu afecteze pielea și mai mult.
  • Trebuie să conțină vitamine (întăresc structura pielii și reduc depozitele de grăsime, stimulează producția de colagen), minerale, antioxidanți.
  • Poate să conțină cofeină, pentru un efect anticelulitic de lungă durată și pentru a ajuta la regenerarea celulelor.
  • Algele marine sunt un alt ingredient bine tolerat. Nu numai că un produs anticelulitic pe bază de alge marine ajută să dobândești o piele mai fermă, dar te ajută și să scapi de kilogramele suplimentare.

Cu toate acestea, reține că o cremă anticelulitică nu poate face minuni. Este esențial să o folosești în combinație cu o alimentație sănătoasă și echilibrată, o hidratare corespunzătoare, exercițiu fizic și odihnă.

Pe piață există numeroase produse pentru îngrijirea corpului. Tot ce trebuie să faci este să le selectezi pe cele mai potrivite pentru tine. De asemenea, nu uita că îngrijirea corpului înseamnă și îngrijirea mâinilor.

portrait femeie frumoasă cu borcan de fructe in mana pe fundal roz

Importanța unei diete echilibrate

Dieta sănătoasă și echilibrată este importantă pe tot parcursul vieții, dar mai ales după 40 de ani. Vei observa, după această vârstă, că este mai dificil să pierzi în greutate. În plus, pot apărea și unele probleme de sănătate, de exemplu poate fi din ce în ce mai dificil să faci sport, mai ales dacă nu ai făcut regulat mișcare.

Iată care sunt schimbările din dieta ta care ar trebui să devină reguli după vârsta de 40 de ani:


Calciu din dietă

Calciul este foarte important pentru că, din cauza producției de estrogen care scade, oasele nu mai reușesc să absoarbă calciul din alimente, așa cum o făceau până acum. Consecința este gravă, crește riscul de osteoporoză (și implicit de fracturi). Din dietă nu ar trebui să lipsească brânza, migdalele și iaurtul.


Proteine cât mai diverse

După 40 de ani, masa musculară tinde să se reducă. Reducerea musculară poate însemna o scădere în greutate, dar de asemenea poate însemna și o depunere a grăsimii. Carnea de pui, peștele, semințele sunt surse de proteine foarte sănătoase.


Consumă antioxidanți

Antioxidanții sunt benefici pentru sănătate, indiferent de vârstă, mai ales pentru articulații și ten. Așadar, include în dieta ta ardei gras, fructe de pădure, broccoli, căpșuni, ciocolată neagră, ceai verde.


Vitamina B12 nu trebuie să lipsească

Pentru o funcționare corectă a corpului, vitamina B12 nu trebuie să lipsească din alimentație. Este foarte simplu să ți-o procuri dacă la masă consumi pește, ouă, produse lactate.


Ai grijă la aportul de sare (ideal ar fi să-l reduci)

Nu este suficient să pui mai puțină sare în mâncarea pe care o prepari acasă, ar trebui să citești și etichetele produselor pe care le cumperi, pentru că multe dintre acestea conțin sare. Verifică întotdeauna cantitatea de sodiu pentru o porție și de asemenea, ce înseamnă o porție la produsul respectiv.


Hidratează-te

Sfatul legat de hidratare este valabil indiferent de vârstă. Organele corpului funcționează mai bine dacă sunt hidratate adecvat.

40 de ani este doar o vârstă. Tot ce ai de făcut este că trebuie să aduci unele mici modificări ritualului de îngrijire, pentru a ajuta corpul să fie la fel de funcțional și pentru ca tu să te simți în continuare frumoasă.

Inapoi la lista de articole

Cuprins