Meniu companie

Îngrijirea pielii iritate. Ghid cu recomandări și produse utile

Fiind cel mai întins organ al corpului, pielea este frecvent expusă diverșilor factori de mediu sau altor agresiuni, precum agenții infecțioși sub formă de bacterii sau virusuri. Atunci când funcția principală de protecție este afectată, se produc diferite reacții adverse precum alergii, iritații, leziuni, inflamare. 

Spre deosebire de alergiile provocate de o reacție imunologică la un alergen, iritațiile sunt deseori rezultatul contactului cu anumite suprafețe rugoase, metale sau substanțe chimice ori cu factori iritanți precum transpirația. Pielea cu aspect iritat poate fi însă și rezultatul unor afecțiuni mai grave ale organismului, ori a unor tulburări de natură nervoasă. 

Iată mai jos un ghid cu recomandări de care să ții cont, și produsele potrivite care te vor ajuta în îngrijirea pielii iritate din diverse cauze. 

Ce trebuie să știi despre pielea iritată. Cauze frecvente 

Autoprotecția pielii, reprezentată de bariera cutanată, reprezintă prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva factorilor de mediu. Agresiunile din exterior care deteriorează acest prim strat de apărare provoacă inflamații[1], care la rândul lor pot avea diverse cauze. 

Spre deosebire de alergiile cutanate care sunt provocate de alergeni precum anumite bacterii, iritațiile de pe față sau corp apar mai frecvent pe piele, ca reacție la:

  • mușcături de insecte 
  • transpirație, arsuri, cicatrici, urticarie 
  • uscarea în exces a pielii
  • anumite afecțiuni sau eczeme precum cuperoza ori dermatita seboreică;
  • expunerea la soare
  • hainele groase, rugoase sau contactul frecvent cu gulere, mănuși sau alte articole vestimentare care determină scărpinarea în exces
  • contactul cu materiale precum lână, latex ori cauciuc
  • substanțele chimice din produsele de curățenie sau săpunuri
  • tulburări nervoase (anxietatea, depresia) ori obsesiv-compulsive, care determină scărpinatul în exces[2]
  • boli interne precum cele de ficat, rinichi, diabet, tiroidă sau melanom.

Iritațiile apar în general destul de localizat, pe anumite porțiuni, dar pot fi prezente chiar și în zonele intime. Pielea iritată este roșiatică, prezintă inflamații, mâncărimi și prurit intens, leziuni sau apare senzația de „piele care strânge”. 

Recomandări pentru pielea iritată

Deși în anumite cazuri simptomele dispar de la sine, este nevoie de grijă specială pentru a proteja pielea iritată. În cazul în care leziunile, roșeața sau mâncărimile apar frecvent și sunt persistente, este nevoie de un consult medical pentru a determina tipul de iritație, ori dacă este vorba despre o boală cronică de piele precum eczemă sau psoriazis.

Dacă te confrunți doar cu una dintre manifestările de mai sus, iată ce este recomandat să faci pentru a ajuta pielea iritată să se calmeze rapid:

  • lasă zona iritată să se odihnească, fără să utilizezi produse care pot agrava starea sa, dacă iritațiile sunt provocate de cicatrici sau urticarie;
  • în cazul înțepăturilor sau mușcăturilor de insecte poți folosi antihistamine topice pentru a ameliora simptomele;
  • curăță tenul sau porțiunea iritată cu produse de îngrijire cu pH neutru, care ajută la echilibrarea pielii, dacă ai folosit săpunuri sau alte substanțe chimice slab tolerate de corp, cu pH ridicat;
  • aplică un produs topic unguent sau cremă cu corticosteroizi, la recomandare medicală;
  • pentru întreținerea zilnică, folosește produse cosmetice special dedicate tenului sensibil sau uscat. Acestea nu conțin alcool sau parfum și sunt concepute pentru a diminua iritarea pielii;
  • protejează-ți tenul cu creme sau loțiuni de față cu factor de protecție ridicat, deoarece radiațiile UV provenite de la soare usucă pielea în exces și deshidratarea ei conduce la iritații.

Produse din portofoliul Farmec recomandate pentru pielea iritată

  • Cremă calmantă protectoare Gerovital H3 Derma+ Premium Care 

Acest produs din gama Gerovital H3 Derma+ Premium Care are efect reparator și restructurant, fiind special destinat pentru tenul iritat și sensibil. Substanțele nutritive și cu rol emolient din compoziție ajută la refacerea filmului hidrolipidic protector al pielii, crema acționând în principal pentru a calma și proteja pielea sensibilizată. Acțiunea antiiritantă este imediată, cu efect în reducerea pruritului și a inflamațiilor cutanate. 

Crema calmantă protectoare este potrivită pentru orice tip de ten, inclusiv pe pielea matură, uscată și care îmbătrânește, deoarece aici iritațiile se pot manifesta mai frecvent. Centeroxul din formulă stimulează procesele fiziologice de reparare a pielii și formarea de noi fibre de colagen.

  • Cremă – mască de față, calmantă și regenerantă Gerovital H3 Equilibrium

Acest produs din seria Gerovital H3 Equilibrium este indicat pentru a calma iritațiile pielii, deoarece are în compoziție uleiuri și ceruri naturale cu rol nutritiv, precum acizi grași și trigliceride care acoperă deficiența de lipide a tenului uscat, emoliază și hidratează, și în plus ajută la reconstrucția pielii din interior.

Poți folosi acest produs și în combinație cu altele din aceeași gamă. De exemplu, în cazul în care ai tenul gras și acneic, o mască reparatoare Gerovital H3 Equilibrium ajută la calmare, deoarece conține principii active cu rol anti-inflamator și antiiritant, elimină toxinele și excesul de sebum. 

  • Fluid demachiant calmant

Pentru demachierea zilnică, apelează la un alt produs din gama Gerovital H3 Equilibrium, un fluid destinat special tenurilor sensibile sau uscate. Această emulsie cu acțiune emolientă are o textură ușoară, fiind special concepută pentru a reduce senzația de disconfort, prurit sau mâncărime a pielii delicate, care se irită cu ușurință. Îl poți utiliza și pentru ochi sau buze, deoarece uleiul de măsline din compoziție creează o senzație plăcută de catifelare și confort.

După cum ai observat deja, pielea iritată și sensibilă are nevoie de atenție și îngrijire specială, indiferent de anotimp. Apelează la soluțiile care te vor ajuta să o păstrezi mereu catifelată, astfel încât să reduci pe cât posibil cauzele care duc la senzațiile neplăcute de mâncărime sau prurit.

Surse de informare:

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/common-rashes
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006#:~:text=Causes%20of%20itchy%20skin%20include,Internal%20diseases
Inapoi la lista de articole

Cuprins