Meniu companie

Melasma: 5 trucuri pentru o piele uniformă și luminoasă 

Melasma este o problemă de pigmentare a pielii, care poate să se dezvolte în urma expunerii neprotejate la soare, în cazul schimbărilor hormonale sau a utilizării anumitor produse cosmetice. Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre melasmă, care sunt cauzele care duc la apariția ei și simptomele prin care o poți recunoaște. În plus, îți vom oferi cinci metode eficiente de tratament pentru atenuarea efectelor melasmei.  

Ce înseamnă melasmă? 

Melasma este o afecțiune cutanată comună care se manifestă prin apariția unor pete maronii pe piele, în special în zonele expuse la soare. Aceste pete sunt cauzate de o producție excesivă de melanină, pigmentul care dă culoare pielii. 

Melasma afectează în principal femeile, deși poate apărea și la bărbați, dar într-un procent semnificativ redus [1]. Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, melasma poate avea un impact semnificativ asupra stării de bine – emoționale și psihologice – a unei persoane. 

Ce provoacă apariția melasmei? Cauze ale formării petelor maronii 

  • expunerea prelungită la soare este un factor major de risc, deoarece razele ultraviolete pot stimula producția de melanină; chiar și dispozitivele de bronzat cu lămpi UV sau ecranele digitale pot amplifica efectele. Persoanele cu ten mai închis la culoare sunt mai predispuse la formarea de pete maronii pe față, gât etc.  
  • predispoziția genetică poate juca, de asemenea, un rol, cu persoanele cu un istoric familial de melasmă fiind mult mai susceptibile de a dezvolta această afecțiune. 
  • schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii, în timpul utilizării contracepției hormonale sau în timpul menopauzei. O revizuire a literaturii medicale, publicată și de Cleveland Clinic, a constatat că între 15- 50% dintre femeile însărcinate pot dezvolta melasmă, cunoscută și sub numele de „masca sarcinii”. 

Afecțiunea apare predominant între 20-40 de ani – perioada cea mai fertilă din punct de vedere hormonal, iar experții atribuie pigmentarea în exces a pielii nivelurilor crescute de estrogen și progesteron, hormoni ce stimulează celulele care produc și sintetizează melanina din corp, în special în ultimul trimestru al unei sarcini sau în perioada în care se utilizează contraceptive. De obicei, efectele se atenuează sau dispar după sarcină sau după tratament adecvat. 

Simptomele melasmei pe față sau pe gât 

Simptomele melasmei sunt de obicei limitate la apariția petelor pigmentate pe piele. Aceste pete pot varia în culoare de la maro deschis la maro închis și pot apărea în mod obișnuit pe frunte, obrajii superiori, nasul și buza superioară. Unele persoane pot observa, de asemenea, pete pe gât și pe antebrațe. 

Melasma nu provoacă alte simptome fizice, fiind o afecțiune benignă. Cu toate acestea, aspectul petelor pigmentate pe piele poate avea impact asupra stării emoționale sau psihologice a unei persoane și poate  provoca, în anumite cazuri, chiar anxietate sau depresie. Cu toate că este o afecțiune cronică, ce poate dura minim trei luni sau chiar pe tot parcursul vieții, un tratament adecvat pentru melasmă poate gestiona simptomele și poate minimiza impactul său pe termen lung. 

5 trucuri pentru a atenua efectele melasmei și a obține o piele strălucitoare și uniformă  

  • Protecția solară riguroasă este poate cel mai important aspect în prevenirea și atenuarea efectelor melasmei. Expunerea la soare, dar și la lămpile de bronzat cu UV sau ecrane digitale, poate intensifica pigmentarea pielii. Folosește creme cu protecție solară înaltă, indiferent de vreme sau de anotimp, pentru a observa o îmbunătățire a stării pielii. 
  • O rutină de îngrijire a pielii bine stabilită poate avea, de asemenea, un rol important în gestionarea melasmei. Aceasta ar trebui să includă curățarea, hidratarea și exfolierea regulată a pielii. Produsele cu ingrediente active precum acidul azelaic, acidul glicolic, vitamina C sau retinol pot ajuta la diminuarea pigmentării.
  • Evită produsele cu potențial iritant – precum parabeni, parfumuri sau alcool! Folosirea produselor de îngrijire a pielii care conțin ingrediente agresive sau iritante poate agrava melasma, de aceea se recomandă să folosești formule hipoalergenice, cum sunt cele din gama dermatocosmeticelor Gerovital sau cele special concepute pentru tenul cu imperfecțiuni pigmentare
  • Alimentația influențează și ea evoluția melasmei. Consumul de alimente bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, precum fructele și legumele proaspete, te poate ajuta să reduci inflamațiile care pot agrava melasma și să păstrezi tenul sănătos, cu aspect uniform. 
  • Consultarea unui dermatolog este esențială pentru a obține rezultatele optime. Acesta poate recomanda tratamente specifice, personalizate în funcție de tipul de piele și de gravitatea acestei afecțiuni. 

Tratamente disponibile pentru melasmă 

Tratamentele pentru melasma sunt diverse, fiecare cu avantajele și particularitățile sale și este important să consulți un dermatolog pentru a determina cel mai bun curs de tratament în cazul tău. 

  • tratamentul cu laser a câștigat popularitate în ultimii ani. Laserele fracționate, laserele Q-switched sau laserele cu lumină intens pulsată (IPL) funcționează prin eliminarea pigmentului excesiv din piele, facilitând o tonalitate a pielii mai uniformă. Eficacitatea procedurilor poate varia însă în funcție de tipul de laser utilizat și de severitatea afecțiunii. 
  • peelingurile chimice pot fi, de asemenea, o opțiune eficientă. Acest tratament implică aplicarea unei soluții acide pe piele pentru a îndepărta straturile superioare ale pielii, reducând astfel pigmentarea. Deși pot fi eficiente, procedurile pot necesita mai multe sesiuni. 
  • tratamentele topice includ creme, loțiuni și seruri care conțin ingrediente active precum hidrochinonă, acid azelaic, retinoizi sau vitamina C. Aceste tratamente funcționează prin inhibarea producției de melanină în piele, ceea ce ajută la estomparea petelor de pigment. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a unor produse cu concentrații ridicate de hidrochinonă poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de ochronosis, care cauzează întunecarea pielii. 
  • utilizarea unui ser cu acid tranexamic poate fi benefică în cazul melasmei [2]. Acest ingredient este eficient deoarece ajută la inhibarea excesului de pigmentare și la uniformizarea tonului pielii. 
  • cremele cu arbutină, resveratrol, vitamina C, niacinamidă sau complexul AHA din gamele Gerovital H3 Equilibrium sau Gerovital H3 Derma+ sunt de asemenea opțiuni potrivite pentru a reduce decolorarea și neuniformitățile pielii. 
  • protecția solară joacă un rol crucial în prevenirea și tratarea melasmei. Expunerea la soare poate de fapt agrava pigmentarea, ceea ce face necesară utilizarea unui ecran solar cu un factor de protecție solară (SPF) ridicat. Acesta ar trebui reaplicat în mod regulat pentru a asigura o protecție maximă. 

Creme de depigmentare și tratamente Gerovital utile în cazul melasmei 

Pe lângă protecția solară obligatorie, din portofoliul Farmec și Gerovital poți utiliza o serie de tratamente sau creme pentru albire și uniformizare a tenului, în cazul în care te confrunți cu pete pe față și o piele cu aspect neuniform. Cremele depigmentare acționează la nivel celular pentru a reduce pigmentarea pielii, contribuind astfel la diminuarea aspectului melasmei. 

Ingredientele active precum resveratrolul sau arbutina din Gelul pentru depigmentare din gama Gerovital H3 Derma Premium Care, joacă un rol esențial în reducerea petelor. Arbutina inhibă producția de melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii, iar resveratrolul, un puternic antioxidant, protejează pielea de deteriorarea cauzată de radicalii liberi și are efecte anti-inflamatorii. Vitamina C îmbunătățește luminozitatea pielii și stimulează producția de colagen, în timp ce vitamina B3 sau Niacinamida contribuie la reducerea roșeții și inflamației asociate cu melasma. Aceste ingrediente te vor ajuta să decolorezi gradual petele pigmentare și să redai chipului strălucirea și luminozitatea sa naturală. 

În cazul în care îți dorești un efect mai natural de decolare a pistruilor sau petelor de pigmentație poți utiliza Crema pentru pete și pistrui de la Farmec, un produs cu acțiune de peeling ușor datorată acizilor de tip AHA din fructe și a complexului TriActiv de aloe vera, Vitamina B3 și minerale esențiale. 

Indiferent de preferințe, te vei bucura de un ten cu aspect mult îmbunătățit, în care pigmentarea neregulată este mult diminuată, dar și de o hidratare și protecție suplimentară a pielii datorită acțiunii benefice a vitaminelor și mineralelor esențiale pentru ten din aceste produse! Rezultatele pot varia în funcție de tipul de piele și de gradul de pigmentare și nu uita că, indiferent de alegere, utilizarea cremelor de albire și uniformizare trebuie să fie întotdeauna însoțită de o bună protecție solară! 

Resurse

  1. Melasma, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21454-melasma, accesat 24.09.2024;
  2. American Academy of Dermatology Association, Melasma: Diagnosis and Treatmenthttps://www.aad.org/public/diseases/a-z/melasma-treatment, accesat 24.09.2024.
Inapoi la lista de articole

Cuprins