Meniu companie

Miturile despre protecția solară: adevărul din spatele lor

Protecția solară potrivită a devenit deja un must-have, tot mai multă lume fiind conștientă de efectele nocive asupra pielii și a organismului a radiațiilor provenite de la soare. Produsele cu SPF conțin filtre protectoare, minerale sau organice, care asigură ecranarea celei mai mari părți a razelor de tip UVA sau UVB asupra pielii. Din acest motiv, folosirea unor astfel de creme sau loțiuni protectoare este recomandată de fiecare dată când suntem expuși luminii provenite de la soare pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, există o serie de mituri  în ceea ce privește protecția solară corespunzătoare. Din rândurile de mai jos vei afla care sunt aceste concepții greșite, care este adevărul din spatele lor și cum să procedezi pentru a beneficia de cea mai atentă îngrijire pentru tine.

Care sunt efectele radiațiilor solare asupra pielii

Este binecunoscut faptul că radiațiile solare de tip UVA sau UVB au efecte asupra pielii, dintre care cele mai vizibile sunt cele imediate, care se traduc prin bronzare sau chiar iritații sau înroșire însoțită de arsuri. Cu toate acestea, cu cât radiațiile sunt mai puternice sau expunerea este de lungă durată, crește riscul ca astfel de daune să devină greu de reparat prin procese naturale, întrucât pot să apară modificări ale materialului genetic. Astfel de intervenții la nivel celular sunt printre cele mai frecvente cauze ce duc la apariția cancerelor de piele – în circa 90% din cazuri1.

Epiderma, stratul superficial al pielii, reacționează la acțiunea razelor de soare prin producerea de melanină. Bronzul este reacția de apărare imediată, care se manifestă prin pigmentare, dar și prin uscarea sau îngroșarea pielii. Rapiditatea cu care se manifestă efectele radiațiilor pe corp este în strânsă legătură cu tipul de pigment, dar și de intensitatea și timpul în care suntem expuși la soare.

Tocmai din acest motiv, există o serie de mituri sau concepții greșite legate de expunerea și protecția solară, despre care poți citi mai multe în rândurile de mai jos.

Care sunt cele mai frecvente mituri despre protecția solară

  • Mit #1: Protecția solară este necesară doar pe timp de vară

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem când dorim să ne protejăm de efectele nocive ale radiațiilor provenite de la soare este faptul că utilizăm produse de protecție solară doar în anotimpul cald. Adevărul din spatele acestui mit este că aplicarea corectă și constantă a unei creme hidratante cu SPF este necesară indiferent de sezon, pentru a beneficia de o protecție solară adecvată și de hidratarea optimă a pielii, și a preveni fotoîmbătrânirea acesteia.  

  • Mit #2: Nu este nevoie de produse de protecție dacă afară este înnourat

Chiar dacă afară plouă sau este înnourat, este necesară folosirea de produse de protecție, întrucât și în astfel de zile, un procent de circa 90% din radiațiile provenite de la soare pot penetra pielea. Pe timp de iarnă, de pildă, zăpada reflectă o mare cantitate din aceste radiații, la fel ca atunci când suntem în apropierea nisipului fierbinte sau a apei mării. Folosește deci creme cu SPF chiar dacă stai la umbră, în spatele unui geam sau în zilele înnorate, pentru a diminua șansele ca razele solare nocive să pătrundă în piele. 

  • Mit #3: Nu ai nevoie de protecție solară dacă te bronzezi fără să te arzi pe piele

Un alt mit legat de expunerea la soare este legat de aplicarea protecției solare. Adevărul este că un produs protector cu SFP este necesar indiferent de tipul de piele, iar cantitatea și valoarea indicelui depinde de fenotip – care este legat de nivelul de melatonină din corp – și de timpul de expunere.

  • Mit #4. Toate produsele de protecție solară sunt la fel

Fals. Produsele destinate protecției solare apără pielea de efectele nocive ale radiațiilor solare prin intermediul unor filtre, care pot fi de diferite tipuri, în funcție de compoziție. Cremele cu filtru chimic sau organic absorb razele UV și acționează la 15-20 de minute după aplicare, în timp ce loțiunile cu protecție minerală au spectru mai larg de acțiune, și în plus pot conține ingrediente care calmează iritațiile, precum oxid de zinc sau dioxid de titan. 

De exemplu, o cremă cu SPF 50 pentru față conține pigmenți de origine naturală, biocompatibili cu pielea sensibilă, și este concepută pentru a proteja atât împotriva radiațiilor UVA, UVB, cât și UL sau IR. Tehnologia Physablock care stă la baza acestui tip de produse din gama Gerovital H3 Derma Sun asigură și protecția împotriva radiațiilor infraroșii și a luminii vizibile, responsabile de creșterea temperaturii pielii și care determină fotoîmbătrânirea acesteia.   

  • Mit #5: Este suficientă o singură aplicare a produsului de protecție solară

Din nou, acesta este un neadevăr de care trebuie să ții cont. Pentru ca un produs de protecție solară să fie eficient și să aibă efectul scontat, acesta trebuie reaplicat odată la 15-20 de minute, și în mod special după ce ai intrat în apă, ai transpirat sau te-ai șters cu un prosop atunci când te afli la plajă sau la piscină.

Alege protecția potrivită pentru tipul tău de piele, și folosește zilnic creme de față cu SPF mare, care oferă protecție oxidativă împotriva radicalilor liberi și conține substanțe ecran împotriva radiațiilor solare. Aplică din două în două ore loțiuni sau creme de corp când stai la plajă, chiar dacă te-ai bronzat deja. 

  • Mit #6: Este nevoie de multă expunere la soare ca să compensezi deficiența de Vitamina D din organism

Soarele este benefic pentru organism și util pentru numeroase funcții vitale, dintre care sinteza Vitaminei D, produsă în mod natural atunci când ești expus la soare, este esențială pentru sănătatea oaselor, a musculaturii sau a sistemului imunitar.

Cu toate acestea, este un mit faptul că o expunere prelungită mărește capacitatea de asimilare a acestei substanțe în corp. Studiile arată că pe timp de vară sunt necesare între 5-15 minute pe zi, la orele de vârf, primăvara și vara, și circa două ore iarna, pentru a se produce suficientă Vitamina D. Asimilarea în corp depinde de regiunea geografică, dar și de tipul de piele – cea mai închisă la culoare necesitând chiar expunere mai îndelungată2

Cum să alegi protecția solară potrivită

Razele ultraviolete provenite de la soare, care sunt prezente pe tot parcursul anului, penetrează pielea în mod diferit. Radiațiile UVA pătrund în straturile profunde și cauzează bronzarea imediată, dar și îmbătrânirea prematură a tenului, iar cele de tip UVB sunt mai puternice și pot produce arsurile de piele, care la rândul lor pot cauza cancerele de piele. 

Este importantă folosirea de produse cu factor de protecție solară indiferent de anotimp, deoarece acestea oferă protecția solară oxidativă și previn deteriorarea celulară cauzată de razele ultraviolete. 

Produsele cu factor de protecție diferă în funcție de valorile SPF cu care sunt asociate.

  • Cele cu protecție scăzută, adică SPF 5 sau SPF 10, sunt în general cele de machiaj, nefiind recomandate pentru utilizare în cazul expunerii intensive la soare;
  •  Valorile SPF 15 sau SPF 20 oferă protecție medie, astfel de creme și loțiuni protejând împotriva a 93% dintre razele UVB, fiind potrivite pentru mersul la plajă sau în cazul expunerii pe o durată mai scurtă la soare;
  • SPF 30 este factorul ideal pe timp de zi, deoarece blochează 97% dintre razele UVB și oferă suficientă protecție pentru a evita arsurile serioase;
  • La produsele cu minimum SPF 50, protecția UVB are loc în proporție de 98-99%, deci nu este o diferență majoră între un produs cu SPF 50 și unul cu SPF mai mare. Acestea sunt utilizate, în general, pentru expunerea prelungită la soare, în cazul pielii foarte sensibile sau pentru copii.

Alege, așadar, protecția solară potrivită, pentru a te bucura de un ten și o piele cu aspect sănătos pentru cât mai mult timp!

Resurse:

  1. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/skin-cancer-facts/, accesat 4.04.2023;
  2. https://www.uclahealth.org/news/ask-the-doctors-round-sun-exposure-vital-to-vitamin-d-production#:~:text=The%20researchers%20took%20into%20account,recommended%20amount%20of%20vitamin%20D, accesat 4.04.2023.
Inapoi la lista de articole

Cuprins