Meniu companie

Niacinamida: Ce este și care sunt beneficiile asupra tenului

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea se confruntă cu diferite tipuri de probleme inestetice, cauzate de factorii de mediu sau de îmbătrânirea fiziologică a organismului. Din fericire, industria cosmetică dezvoltă tot mai multe soluții pentru fiecare dintre astfel de chestiuni specifice, oferind rezolvări punctuale în funcție de caracteristicile fiecărui tip de ten.

Niacinamida este unul dintre compușii care și-a găsit un loc binemeritat în lista de ingrediente utilizate în industria cosmetică datorită beneficiilor sale: calmarea iritațiilor, tratarea unor afecțiuni precum rozaceea, diminuarea porilor, combaterea cu succes a pistruilor sau a semnelor post-acneice de pe față.

Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre avantajele sale asupra pielii, și când este cazul să introduci în rutina de îngrijire produse ce conțin un astfel de component.

Ce este niacinamida

Niacinamida reprezintă una dintre cele două forme de Vitamina B3 – de fapt, versiunea topică a acestei vitamine, cea de-a doua fiind reprezentată de acidul nicotinic. Fiind solubilă în apă, acest nutrient esențial pentru organism nu se păstrează bine în corp, iar rezervele trebuie completate prin alimentație.

Există multe surse naturale de Vitamina B3 sau niacină[1], deficitul acestei substanțe în organism conducând la dezechilibre ale pielii, rinichilor sau creierului. Elementele nutritive din hrană nu sunt însă suficiente pentru a menține și sănătatea pielii, deoarece la nivelul tenului se asimilează mai greu. 

Ca ingrediente naturale, niacinamidele sunt des folosite în produsele cosmetice datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc pentru îngrijire. 

Beneficiile niacinamidei pentru piele

Niacinamida, derivat al Vitaminei B3 folosită în mod special în serurile de față sau alte   produse cosmetice pentru ten, are un rol important în creșterea nivelului de acizi grași din piele. Din acest motiv, folosirea acestui ingredient natural în produse cosmetice are numeroase beneficii, indiferent dacă vorbim despre un ten mixt, gras sau uscat.

  • Asigură pielii nivelul optim de hidratare

În corpul uman, niacinamida are un rol esențial în a menține sănătatea pielii. Folosită ca ingredient activ în produse cosmetice, ajută la diminuarea pierderilor de apă prin epidermă și la stabilizarea funcției de barieră cutanată, menținând tenul hidratat la un nivel optim. 

Practic, un ser hidratant cu niacinamidă formează un strat protector superficial pe epidermă, ajutând tenul pielea să combată deshidratarea produsă de factori externi precum variațiile de temperatură, vântul puternic, radicalii liberi din atmosferă. 

Din acest motiv, se recomandă să folosești un astfel de produs și în cazul în care ai un ten uscat sau matur, efectul hidratant fiind vizibil imediat.

  • Calmează tenul iritat

S-a constatat că datorită efectului antioxidant obținut prin regenerarea permanentă a celulelor, niacinamida ajută la calmarea tenului iritat, având proprietăți antiinflamatorii[2]

Pielea mai subțire și fragilă poate deveni și mai sensibilă, sau se poate irita și mai ușor sub acțiunea factorilor de mediu precum soare puternic, vânt extrem sau temperaturi scăzute, așa că dacă ai un astfel de ten poți testa efectele unui produs cosmetic ce conține acest ingredient, pentru a observa efectele sale. 

  • Contribuie la diminuarea roșeții  

Niacinamida este benefică pentru tratarea roșeții pielii, iar produsele ce conțin această substanță activă pot combate cu succes probleme de afecțiuni cutanate precum acnee vulgară sau acnee rozacee.

  • Combate cu succes semnele post-acneice

Niacinamica este utilă și pentru a trata probleme de acnee severă, în special în cazul formelor inflamatorii grave manifestate prin papule sau pustule albe sau roșietice[3].

  • Ajută la reglarea nivelului de sebum al pielii

Pe lângă efectele antiinflamatorii, niacinamida contribuie și la reglarea producției de sebum din organism. Astfel, dacă ai un ten mixt sau gras, care se confruntă cu acnee, vei constata că prin folosirea unui produs ce conține acest ingredient are loc reglarea secreției de sebum, acesta conferind pielii un aspect sănătos. 

De asemenea, efectul de pori dilatați este mult diminuat, pielea având un aspect mai neted, natural și tonifiat.

  • Corectează petele pigmentare

Printre alte beneficii aduse de niacinamide asupra tenului se numără și corectarea aspectului dat de cicatrici, pete pigmentare sau semne post-acneice. 

Mai mult, compusul ajută la tratarea hiperpigmentării semnelor provocate de soare, precum pistrui sau pete maronii – sau mai întunecate. Efectele se văd, însă, după mai mult de patru săptămâni de utilizare.

  • Stimulează sinteza colagenului

Un alt efect produs de niacinamidă în organism este că stimulează sinteza colagenului din piele, pentru a-i reda acesteia tonusul și elasticitatea. Astfel, dacă utilizezi un produs ce conține niacinamide vei constata în scurt timp reducerea liniilor fine și diminuarea ridurilor de pe față sau din jurul ochilor.

  • Conferă tenului luminozitate

Prin stimularea sintezei colagenului, niacinamida reînvie tonusul și elasticitatea pielii, îi îmbunătățește textura și conferă tenului luminozitate.

Încă de la vârsta de 20 de ani poți utiliza crema-sorbet booster de hidratare cu 2% niacinamide, deoarece ea conține ingrediente cu rol activ în hidratarea și luminozitatea pielii. Acidul hialuronic contribuie și el la conturarea unui aspect tânăr și luminos pentru chipul tău.

Descoperă în gama Gerovital Must Have și alte produse cosmetice care conțin niacinamidă, deoarece acest ingredient are un rol activ important în menținerea tonusului și hidratării pielii și în corectarea diferitelor afecțiuni cutanate care se pot manifesta la nivelul tegumentelor! 

Ai la dispoziție aici multe variante foarte versatile pentru îngrijire, cum ar fi cremele special concepute pentru zona ochilor, sau seruri pentru peeling cu alfa-hidroxi-acizi, ce asigură o regenerare profundă și o hidratare eficientă. 

Toate acestea aduc beneficii multiple tenului, utilizarea lor fiind recomandată atât în cazul persoanelor tinere, cât și mature, pentru efecte vizibile imediat!

Resurse:

  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/, accesat 04.01.2023;
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16871774/, accesat 04.01.2023;
  3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/niacinamide#benefits, accesat 04.01.2023.
Inapoi la lista de articole

Cuprins