Meniu companie

O scurtă lecţie despre ingrediente

Conservanţii sunt substanţe cu efecte bactericide sau bacteriostatice asupra microorganismelor şi asigură protecţie împotriva efectelor negative ale microorganismelor, atât asupra stabilităţii produsului cosmetic, cât şi asupra sănătăţii umane. Toate substanţele conservante, care se pot folosi în produsele cosmetice, sunt listate în anexa VI a Directivei Cosmetice Europene şi sunt strict reglementate din punct de vedere a concentraţiei maxime admise şi a condiţiilor de utilizare. Legislaţia cosmetică este publicată pe net, deci lista cu conservanţii poate fi accesată de orice doritor.

Butilhidroxianisolul este o substanţă antioxidantă care protejează substanţele grase, în special uleiurile naturale, împotriva râncezirii. BHA-ul nu are efecte de inhibare a dezvoltării microorganismelor şi ca atare nu este o substanţă conservantă, deci nu se regăseşte pe lista anexei VI mai sus menţionate. Uniunea Europeană consideră sigură utilizarea BHA-ului în produse cosmetice, fiind listat în Legislaţia cosmetică europeană ca ingredient cosmetic fără restricţii la utilizare. Într-un produs cosmetic gen cremă, concentraţia folosită este extrem de mică comparativ cu un ruj, care conţine o cantitate foarte mare de grăsimi ce trebuie stabilizate împotriva oxidării. În ceea ce priveşte Reglementările federale din USA, conform FDA CIR (Cosmetic Ingredient Review), BHA-ul este un ingedient cosmetic sigur. Atât la nivel european, cât şi la nivelul FDA, evaluarea siguranţei asupra sănătăţii umane a unui ingredient cosmetic se realizează prin evaluarea datelor ştiinţifice furnizate de comitete ştiinţifice terţe. BHA-ul NU este pe lista neagră a Uniunii Europene şi ca atare nu există nici o referinţă a SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) la nivelul Directoratului General pentru Sănătate şi Protecţie a Consumatorilor privind utilizarea acestei substanţe.

Parfumul folosit în gama Gerovital Plant este un parfum fără alergeni. Dintre toţi ingredienţii care pot intra în compoziţia de parfumare s-a constatat că 26 prezintă potenţial alergen şi din această cauză au fost trecuţi pe o listă de alergeni în Directiva Cosmetică Europeană. Dacă compoziţia de parfumare folosită conţine vreunul dintre aceşti alergeni, conform legislaţiei în vigoare eşti obligatoriu menţionat în lista INCI a ingredientelor. Deoarece lista cu alergeni este una publică, este foarte uşor de controlat dacă un produs cosmetic conţine parfum cu alergeni sau nu.
Deci înscrisul “fără alergeni” este susţinut de formularea cremei şi de parfumul ales deoarece acesta nu conţine nici una dintre cele 26 substanţe alergene. La o citire mai atentă a ingredienţilor acest lucru ar trebui să fie evident şi să nu mai apară suspiciuni privind politici de marketing mincinoase, mai ales din partea celor care par cunoscători în siguranţa unui produs sau ingredient cosmetic.

Cetearetul-20 este un emulgator sigur, nu prezintă contaminare cu substanţe toxice, fapt declarat şi garantat de producător prin fişe tehnice de securitate. Deci 1,4 dioxanul NU este prezent nici măcar în urme. În plus, în procesul de obţinere al acestui emulgator se porneşte de la alcooli graşi de origine naturală.

În ceea ce priveşte ordinea de inscripţionare a ingredienţilor, principală funcţie a acestei creme este de hidratare. Ingredienţii responsabili de acest efect sunt xilitilglucosidul, anhidroxilitolul, xilitolul şi glicerina. Extractul de floare de colţ are în principal efect antioxidant, protector şi este folosit la concentraţia activa indicată de producător.

Produsele naturale, bio, organice, chiar dacă nu sunt încă strict reglementate de legislaţia cosmetică, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe clare şi necesită certificări de la organisme acreditate şi recunoscute la nivel mondial. Unul dintre cele mai cunoscute este Ecocert din Franţa. Extractul de floare de colţ provine din Elveţia şi este cerfificat că extract organic de către acest organism.

Se pot face produse naturale, dar în absenţa certificării nu poţi clama acest lucru. Gama Gerovital Plant nu este o gamă organică, eco, pentru că nu toţi ingredienţii folosiţi provin din surse vegetale dar acest lucru nu înseamnă că avem ingredienţi toxici pentru sănătatea umană. Crema hidratantă conţine şi mulţi ingredienţi de origine vegetală chiar dacă nu s-a promovat acest lucru (ulei de jojoba, ulei de soia, xilitilglucosidul, anhidroxilitolul, xilitolul, glicerina, unt de cacao, extract de sunătoare, extract de coada calului, extract de cimbrişor, extract de nalbă, cetearetul-20, cetearilalcoolul, glicerilstearatul, Plukenetia Volubilis Seed Oil, glicosphingolipidele, fosfolipidele şi bineînţeles extract de floare de colţ).

Suntem foarte atenţi în ceea ce priveşte alegerea ingredientelor cât şi pe parcursul procesului de fabricare a unui produs.

Inapoi la lista de articole

Cuprins