Tenul deshidratat nu este un tip anume de ten, precum cel uscat, gras sau mixt, ci reprezintă o condiție a pielii care se confruntă cu lipsa apei în straturile superioare ale țesutului. Află din articolul nostru care sunt recomandările pentru îngrijirea unui ten deshidratat, astfel încât pielea ta să-și redobândească strălucirea și fermitatea.
Caracteristicile și cauzele tenului deshidratat
Există două tipuri de piele deshidratată, care se poate regăsi la oricine, chiar și la persoanele cu tenul gras: superficială și profundă. În primul caz, pielea se deshidratează din cauza unor factori externi precum expunerea prelungită și neprotejată la soare sau folosirea anumitor produse care au ca efect uscarea pielii.
În cazul deshidratării profunde, persistente, cauzele sunt mai degrabă interne și au legătură cu tulburările metabolismului. Organismul nu reține suficient de bine apa astfel încât efectele apar la nivel de piele, creând un aspect nedorit. De asemenea, alte cauze care conduc către un ten deshidratat sunt fumatul excesiv sau insuficiența orelor de odihnă.
Riscul pe care-l aduce un ten deshidratat este îmbătrânirea prematură. Pielea își pierde elasticitatea și se descuamează ușor, creând linii fine sau adânci, în special la nivelul feței. Vestea bună este că există produse moderne pentru îngrijirea tenului care pot ameliora aceste simptome neplăcute.
Ce să eviți pentru a nu îți deshidrata tenul
Din moment ce cauzele unui ten deshidratat sunt interne, există o serie de obiceiuri ce trebuie evitate pentru ca pielea ta să-și recapete fermitatea. Cel mai adesea este vorba de un consum de apă mult prea scăzut sau excesul de alcool, cafea sau sucuri îndulcite artificial. Iată câteva lucruri pe care le poți face diferit dacă ai tenul deshidratat:
- încearcă să nu faci duș cu apă fierbinte, deoarece riști să distrugi bariera protectoare a pielii
- nu folosi săpunul în mod excesiv. Alege un produs special fabricat pentru piele sensibilă și testat dermatologic
- nu utiliza produse cosmetice cu o cantitate mare de alcool, întrucât acesta este unul dintre ingredientele care deshidratează cel mai tare pielea. Optează în schimb pentru cosmetice din ingrediente naturale
- alege o cremă hidratantă adecvată care să nu conțină alcool sau parabeni. Aceștia cauzează apariția iritațiilor, acneei sau dermatitei de contact
- nu folosi geluri sau măști de față exfoliante mai des decât este recomandat
- încearcă să nu îți expui tenul în mod prelungit la condiții meteo neprielnice precum soarele sau vântul puternic. Aerul condiționat este de asemenea de evitat
- folosește creme de față cu SPF
Produse recomandate pentru îngrijirea tenului deshidratat
Pentru îngrijirea tenului deshidratat sunt recomandate cremele de față care conțin acid hialuronic, care ajută la menținerea apei în țesuturi. Serurile sunt de asemenea, de mare folos pentru a-ți reîmprospăta pielea și pătrund în țesut mai repede și mai profund decât cremele. Ideal este însă alegerea unui set de îngrijire a tenului complet, cu produse pe care să le folosești zilnic la intervalele de timp recomandate de specialiști.
În special în sezonul rece este recomandat să folosești o cremă intens hidratantă, care să îți protejeze pielea de diferențele de temperatură din interior și exterior. Umiditatea dintr-o încăpere este un alt factor care conduce către deshidratarea tenului, așa că este important ca acesta să fie protejat dinainte cu un produs corespunzător și de calitate. Optează pentru creme bogate în vitamine și coenzima Q10, retinol, glicerină sau ceai verde care ajută la îngrijirea tenului deshidratat.
Recomandări de zi cu zi pentru tenul deshidratat
- Poți folosi în fiecare zi o cremă emolientă pe care să o aplici în fiecare dimineață. Astfel de creme au la bază uleiuri și grăsimi naturale, iar textura lor ușor grasă ajută la tonifierea pielii, reducând de asemenea pierderile de apă din țesuturi. Poți opta, de asemenea, pentru crearea unei măști faciale acasă, cea mai recomandată fiind masca pe bază de iaurt și miere, potrivită unui ten sensibil.
- Masca cu avocado și miere este de asemenea un remediu natural potrivit pentru îngrijirea tenului deshidratat. Poți adăuga ulei de măsline în cazul în care pielea ta este foarte uscată. Măștile faciale nu trebuie abuzate însă, așa că evită să le aplici mai mult de două ori pe săptămână.
- Folosește zilnic o cremă care conține SPF indiferent de anotimp. Expunerea la razele solare este principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii și poate provoca inclusiv arsuri sau pete pigmentate. Tenul deshidratat este în special afectat de acest factor de mediu, așa că asigură-te că produsul hidratant ales de tine pentru utilizare zilnică are în componența sa și protecție solară.
Pielea ta deshidratată își poate recăpăta vitalitatea dacă urmezi cu atenție indicațiile noastre și folosești zilnic produse pentru îngrijirea tenului cu un grad mare de hidratare. Acidul hialuronic este cel mai bun prieten al persoanelor cu tenul deshidratat, așa că profită de ofertele noastre pentru o rutină de skincare completă. Rezultatele vor apărea mai repede decât te aștepți, iar pielea ta va deborda de sănătate.
Inapoi la lista de articole