Pigmentarea se datorează cantității de melanină prezentă în organism, un pigment natural care conferă pielii, părului și ochilor culoarea lor unică. Pielea poate deveni, în timp, mai întunecată sau mai luminoasă, ca a urmare a modificărilor suferite de producția de melanină. Aceste modificări sunt determinate de anumiți factori, dintre care menționăm genetica, diverse afecțiuni ale pielii și expunerea la soare.
Poate că ai observat pe piele prezența unor pete mici, puțin mai închise decât culoarea pielii. Este vorba, cel mai probabil, de hiperpigmentare, cu alte cuvinte, de pete pigmentare. Știi de ce apar petele pigmentare sau cum poți preveni apariția acestora la nivelul pielii? Am adunat pentru tine în articolul următor toate informațiile de care ai nevoie, dar și câteva sfaturi de îngrijire utile. Iată ce trebuie să știi despre petele pigmentare!
Ce sunt petele pigmentare?
Hiperpigmentarea sau petele pigmentare se caracterizează prin apariția unor pete de culoare închisă pe suprafața pielii, din cauza înaintării în vârstă sau a expunerii îndelungate la soare. Petele pigmentare pot apărea sub forma unor puncte mici, răspândite pe zone mici sau pot varia ca dimensiuni, acoperind suprafețe mari ale corpului. Chiar dacă hiperpigmentarea nu este dăunătoare, ea poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale.
Culoarea pielii este denumită și fototip, acesta reprezentând cantitatea de melanină din țesuturi. Trebuie să știi că melanina este secretată suplimentar în cazul expunerii la soare și este de două tipuri:
- Eumelanina, care produce culorile maro și negre ale pielii, menite să protejeze împotriva radiațiilor UV;
- Feomelanina, întâlnită la persoanele cu pielea foarte deschisă, la roșcați și la persoanele cu pistrui, care nu se protejează corespunzător împotriva radiațiilor UV.
Cum apare hiperpigmentarea?
Hiperpigmentarea sau apariția petelor pigmentare se întâmplă în mai multe etape:
- Sub acțiunea radiațiilor UV și a mediatorilor biologici, producția de melanină se intensifică;
- Melanina sintetizată suplimentar este distribuită în straturile epidermei;
- De la nivelul epidermei, melanina migrează la suprafața pielii, grație regenerării constante a celulelor din stratul exterior al acesteia. Astfel se formează petele maronii pe piele.
Tipuri de pete pigmentare
Există mai multe tipuri de pete pigmentare, fiecare cu etiologia sa și cu mecanisme proprii de apariție. Dintre acestea, trei sunt mai frecvente și ți le vom menționa pe rând în cele ce urmează. [1]
Melasma
Melasma este o afecțiune dermatologică. Acesta se manifestă prin apariția unor pete maronii pe piele, în special pe față. Melasma este diagnosticată în special la persoanele cu tonuri închise ale pielii. Petele pigmentare de la nivelul feței sunt localizate pe obraji, pe frunte sau pe puntea nazală, însă pot apărea și pe gât, umeri și antebrațe.
Dintre principalele cauze ale melasmei enumerăm:
- Expunerea la soare;
- Culoarea pielii;
- Sexul feminin;
- Sarcina, căci această afecțiune este frecventă în timpul sarcinii;
- Moștenirea genetică.
Petele solare sau petele de bătrânețe
Petele solare sunt cunoscute și sub denumirea de lentigo solar. Acestea sunt, în general, închise la culoare, maronii sau cafenii, fiind localizate pe zonele de piele expuse frecvent la soare și aici facem referire la față, mâini, antebrațe și umeri. Acest tip de pete pigmentare este întâlnit îndeosebi la adulții trecuți de o anumită vârstă, după expunerea prelungită la soare.
Petele pigmentare postinflamatorii
Petele pigmentare de tip postinflamatorii sunt pete de culoare mai închisă, care se formează în urma unei afecțiuni dermatologice inflamatorii de tipul acneei sau dermatitei. Cel mai frecvent, petele pigmentare postinflamatorii apar la nivelul tenului și al gâtului, unde pielea este mai subțire și mai sensibilă.
Care sunt principalele cauze ale petelor pigmentare?
Așa cum ai putut constata din informațiile anterioare, cauzele apariției petelor pigmentare variază în funcție de tipul acestora. Cu toate acestea, cei mai frecvenți factori determinanți ai hiperpigmentării sunt:
- Expunerea la soare
Așa cum menționam la începutul articolului, pielea produce o cantitate mai mare de melanină pentru a se proteja împotriva radiațiilor UV. În consecință, expunerea la soare determină apariția petelor maro pe piele.
- Inflamațiile pielii
Afecțiuni precum acneea, dermatitele, lupusul sau anumite leziuni cutanate pot cauza apariția petelor pigmentare inflamatorii, cele mai expuse fiind persoanele cu tenul închis la culoare.
- Sarcina
Sub influența hormonilor, femeile însărcinate sunt mai predispuse la apariția petelor pigmentare pe față și gât.
- Unele medicamente
Medicamente precum antidepresivele triciclice sau medicamentele împotriva malariei pot determina apariția petelor pigmentare cu o tentă cenușie. Mai mult, chiar și unele substanțe din medicamentele topice, sub formă de creme și unguente, pot cauza apariția unor astfel de pete pigmentare.
- Unele afecțiuni medicale
Boli precum boala Addison sau hemocromatoza sunt doar două dintre afecțiunile care pot evolua cu apariția de pete pigmentare. În boala Addison acestea sunt localizate în pliurile cutanate, pe buze, pe fața internă a obrajilor, pe coate, genunchi și degetele de la picioare. [2]
Cum poți preveni apariția petelor pigmentare: 5 sfaturi de îngrijire
Petele hiperpigmentare sunt inofensive, din punct de vedere al sănătății, însă multe persoane pot fi deranjate de apariția acestora din punct de vedere estetic. Riscul pigmentării pielii poate fi prevenit urmând câteva sfaturi simple de îngrijire. Iată recomandările Farmec!
- Evită expunerea îndelungată la soare
Dat fiind că radiațiile solare sunt principalul factor care determină apariția petelor pigmentare și poate influența intensitatea petelor maronii pe piele, este recomandată evitarea expunerii îndelungate la soare. Mai mult decât atât, îți sugerăm să eviți expunerea la soare în intervalul orar când razele soarelui sunt mai puternice, respectiv 10:00 și 16:00.
- Folosește produse cu protecție solară
Într-un ghid de expunere la soare anterior îți vorbeam despre importanța protecției solare pentru piele. În acest sens, specialiștii Farmec recomandă utilizarea produselor cu protecție solară din gama Gerovital Sun, cu un factor de protecție minim 30, pentru a preveni astfel apariția petelor pigmentare sau intensificarea culorii acestora. Deja ți-am povestit ce este SPF-ul și cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta, prin urmare știi care sunt avantajele protecției solare ridicate în cazul expunerii prelungite la soare.
- Poartă articole vestimentare care acoperă pielea
Totodată, pe lângă aplicarea obișnuită a cremei cu protecție solară, pentru a preveni apariția petelor maronii pe piele este indicat să porți în sezonul cald haine care să acopere zonele predispuse, așa cum sunt umerii, gâtul sau spatele. Optează pentru materiale subțiri și lejere, care să permită pielii să respire. Mai mult, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare supradimensionați, care să-ți protejeze pielea sensibilă din jurul ochilor sunt accesorii ideale în timpul expunerii la soare.
- Evită lezarea pielii și inflamațiile
E drept, nu poți preveni complet apariția acneei sau a rănilor, însă poți evita lezarea pielii prin spargerea coșurilor sau ruperea în mod repetat a crustelor de la suprafața leziunilor cutanate.
Mai mult, traumele cutanate, așa cum sunt acneea, eczemele, ciupiturile de insecte, zgârieturile și tăieturile pot declanșa reacții inflamatorii. La rândul lor, aceste inflamații accentuează producția de melanină, implicit apariția petelor pigmentare. Evită, așadar, lezarea pielii, în așa fel încât rezultatul să nu fie o pată maronie pe piele.
- Folosește întotdeauna produse dermatocosmetice
Folosește întotdeauna produse de bună calitate în rutina de îngrijire a pielii, preferabil din gama produselor dermatocosmetice. De asemenea, sunt recomandate produsele cosmetice destinate pielii cu hiperpigmentare, pe bază de ingrediente cu rol în scăderea numărului de melanocite și inhibiția transportului melaninei de la melanocite la suprafața pielii.
Petele pigmentare nu sunt o afecțiune cutanată care să pună în pericol sănătatea, însă pot fi deranjante, din cauza aspectului inestetic. Radiațiile UV sunt principalele responsabile de apariția hiperpigmentării, motiv pentru care evitarea expunerii la soare este unul dintre cele mai bune sfaturi pentru prevenirea acestei probleme dermatologice. Ține cont de recomandările noastre, căci prevenirea este întotdeauna mai simplă decât tratarea, chiar și în cazul petelor pigmentare!
Referințe:
- “Hyperpigmentation: Types, Treatment, and Causes.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/323808.
Updated 30 May 2022. Accessed 9 Aug. 2022.
- Pietro, MaryAnn De. “What You Should Know about Hyperpigmentation.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/hyperpigmentation.
Published 7 Mar. 2022. Accessed 9 Aug. 2022.
Inapoi la lista de articole