Pielea delicată a copilașilor este mult mai subțire și mai sensibilă decât a adulților, iar din acest motiv aceștia sunt mai vulnerabili la daunele cauzate de expunerea la razele ultraviolete (UV). În cazul bebelușilor și a copiilor mici, protecția adecvată nu este doar o opțiune, ci o necesitate.
Află din articolul de mai jos de ce este atât de important să protejăm bebelușii și copiii mici de efectele nocive ale soarelui, dar și cum să alegi protecția solară potrivită pentru ei sau alte modalități de a-i feri de soarele în exces, în sezonul cald.
De ce este importantă protejarea pielii delicate a bebelușilor și copiilor mici de efectele nocive ale soarelui
Protejarea pielii este deosebit de importantă în cazul bebelușilor și copiilor mici. Melanina, care are rolul de a proteja împotriva radiațiilor solare, este mai puțin dezvoltată în corpul lor. Din acest motiv, expunerea la soare, mai ales în perioadele de vârf sau fără o protecție adecvată, poate cauza arsuri solare, iritații și alte probleme ale pielii.
Neglijarea protecției solare poate avea consecințe serioase, mai ales la cei mici. Conform American Academy of Pediatrics, expunerea la soare în primele 18 luni de viață sau arsurile solare repetate în copilărie pot crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele în viitor [1]. În plus, excesul poate conduce la deshidratare, insolație și alte probleme de sănătate [2].
Pentru a proteja pielea delicată a celor mici este important să fim conștienți de importanța utilizării protecției solare pentru copii. De asemenea, este recomandat să folosim și alte metode de a-i proteja, precum evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf, sau purtarea de îmbrăcăminte potrivită (tricou, pălărie, ochelari).
Cum să alegi protecția solară potrivită pentru copii
Protecția solară adecvată este extrem de importantă în cazul bebelușilor și al copiilor mici. Mulți părinți tind să neglijeze impactul pe care soarele îl poate avea asupra pielii delicate a celor mici, în primele lor luni sau chiar primii ani de viață.
De exemplu, sugarii sau bebelușii sub 6 luni nu ar trebui să fie expuși direct la soare, conform indicațiilor medicilor specialiști. Pielea lor sensibilă necesită o atenție specială, și pe cât posibil este de preferat să se evite expunerea în special în zilele extrem de însorite.
Dacă folosim o cremă cu protecție solară pentru bebeluși atunci când suntem afară, aceasta trebuie aplicată pe porțiuni mici ale corpului, cum ar fi mâinile sau fața, în cazul în care îmbrăcămintea nu protejează suficient.
Este recomandat ca pentru copii mai mari de șase luni să optezi pentru un produs cu FPS de cel puțin 30, care va ajuta la blocarea eficientă a radiațiilor prin formarea unui filtru protector. În plus, sunt indicate produsele hipoalergenice, fără parfum și preferabil cu ingrediente naturale sau organice. Ingredientele minerale de pildă, cum ar fi dioxidul de titan sau oxidul de zinc, acționează ca un scut fizic împotriva radiațiilor, și sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții alergice și iritații în special pentru pielea sensibilă a celor mici.
Crema solară din gama Gerovital H3 Derma+ Sun nu conține ingrediente sensibilizante sau parabeni, ci doar filtre fotostabile și uleiuri și esteri grași naturali, cu rol emolient. Tehnologia Pyhsablock, formulată pe baza extractului vegetal Physalis angulata, face parte din ultimele trenduri din domeniul dermatocosmeticelor cu protecție solară.
Spuma cu protecție solară
Spuma cu protecție solară pentru copii cu SPF 30 reprezintă o alternativă eficientă pentru a proteja pielea delicată a celor mici. Aceasta menține sănătatea pielii expuse la soare, ajutând la refacerea barierei sale naturale de protecție. Acest produs din gama Gerovital Sun va face deliciul micuților. Este ușor de aplicat, având o consistență care permite o distribuire uniformă pe piele, aspect deosebit de important atunci când ai de-a face cu un copil activ și nerăbdător!
În plus, spuma oferă o senzație de răcorire, efect de neprețuit în zilele toride de la plajă din timpul verii, și este un activator al bronzării naturale.
Când și cum să aplicăm protecția solară
Pentru a obține maximul de eficacitate, crema solară ar trebui aplicată cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a permite ingredientelor active să penetreze pielea și să ofere o barieră eficientă UVA și UVB. Mai mult, produsele ar trebui aplicate generos pe toate zonele expuse ale pielii, inclusiv urechile, gâtul, picioarele și spatele.
Este esențial să reaplici crema la fiecare două ore, și imediat după înot sau transpirație intensă, pentru a-i menține nivelul de protecție.
Trebuie avut în vedere că cei mici tind să petreacă mult timp în apă în timpul verii, așa că este esențial să alegem o protecție solară rezistentă la apă. Cu toate acestea, nici un produs nu oferă rezistență 100, de aceea va trebui reaplicat regulat, mai ales după ce micuții ies din apă sau transpiră.
Metode alternative de protejare a pielii copiilor
Una dintre cele mai eficiente modalități de a proteja pielea copiilor de razele soarelui este prin utilizarea de îmbrăcăminte adecvată. Cea cu protecție UV este fabricată din materiale speciale care absorb și reflectă radiațiile, oferind o barieră suplimentară și fiind recomandată pentru cei care petrec mult timp în aer liber. Pălăriile cu boruri largi și ochelarii de soare cu protecție UV sunt esențiale pentru a proteja fața și ochii.
Atunci când cei mici se joacă afară în zilele însorite, este recomandat să se utilizeze umbrele sau corturi de soare pentru a oferi o zonă de umbră unde să se poată retrage. Acestea pot fi utilizate în parcuri, grădini sau pe plajă.
Este important să se evite expunerea la soare în orele de vârf, în special între orele 11 și 15, când radiațiile sunt cele mai puternice. Astfel, se reduce riscul de arsuri solare și alte probleme precum insolație, deshidratare sau vărsături.
Alegerea protecției solare adecvate împreună cu metodele alternative sunt esențiale pentru a proteja pielea sensibilă a bebelușilor și copiilor mici de efectele nocive ale soarelui. Alege produsele preferate, fie că este vorba de o cremă sau de spumă, și bucurați-vă de soare în cel mai sănătos mod!
Surse:
[1] Ultraviolet Radiation: A Hazard to children and adolescents, PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21357345/, accesat 04.07.2023;
[2] „Sun Safety,” American Academy of Pediatrics, accesat pe 20 mai 2021, https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Sun-Safety.aspx, accesat 04.07.2023.