Meniu companie

Regenerarea pielii: proces și tratamente

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și unul dintre cele mai importante. Nu doar că acționează ca o barieră, care te protejează de factorii nocivi externi ce ți-ar putea afecta organismul, ci îndeplinește și alte funcții esențiale pentru sănătatea ta. În același timp, reprezintă o „carte de vizită”, care vorbește despre vârsta și stilul tău de viață, precum și despre starea ta de sănătate. Tocmai de aceea, este foarte important să ai grijă de ea și să o ajuți să se mențină sănătoasă și frumoasă. Una dintre modalitățile prin care poți face asta este prin susținerea procesului de regenerare celulară a pielii.

Ce înseamnă regenerarea pielii

Regenerarea pielii reprezintă procesul natural și complex, prin care epiderma este reparată și reînnoită. Epiderma este stratul exterior al pielii și este alcătuită, în mare parte, din keratonocite, celule care produc keratină. Aceste celule se reînnoiesc la fiecare aproximativ 4 săptămâni: în straturile inferioare ale epidermei se produc celulele noi care, treptat, le împing pe cele vechi la suprafața pielii, unde se vor întări și muri, înainte de a se desprinde și a cădea sau de a fi exfoliate.

Regenerarea pielii are un rol important în a o menține sănătoasă, fermă și radiantă. Beneficiile acestui proces includ reducerea liniilor fine și a ridurilor, prevenirea deteriorării pielii cauzate de expunerea la soare si minimizarea petelor maronii si a erupțiilor cutanate.

Ce factori pot afecta procesul de regenerare celulară

Odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea pielii de a se autoregenera scade. Acest proces, care, după cum am văzut mai sus, se desfășoară, de regulă, la 28 de zile, poate ajunge să dureze mult mai mult, ceea ce va face ca pielea noastră să pară obosită, ternă. 

Trecerea anilor nu este însă singurul factor care pot afecta procesul de regenerare celulară. Anumiți factori externi, cum ar fi radiațiile UV, poluarea atmosferică, fumul de țigară sau radicalii liberi, vor contribui și ei la reducerea eficienței regenerării pielii. Acest lucru poate duce la deteriorarea stratului exterior al epidermei și va accelera apariția ridurilor și liniilor fine.

Cum se poate stimula procesul de regenerare a pielii

Stimulând acest proces natural de regenerare celulară îți ajuți pielea să se mențină fermă, elastică și luminoasă în ciuda trecerii anilor. Un stil de viață sănătos, combinat cu o rutină corectă de îngrijire pielii, te pot ajuta să-ți atingi acest obiectiv. Când vine vorba de stilul de viață, foarte importante sunt evitarea expunerii prelungite la soare, folosirea constantă a produselor de protecție solară și adoptarea unei diete echilibrate sănătoase. 

În ceea ce privește rutina de îngrijire a pielii, curățarea atentă a acesteia, exfolierea la intervale regulate și hidratarea sa sunt pași obligatorii, peste care nu se poate sări sub nicio formă. Curățarea corectă și exfolierea regulată îi oferă pielii un aspect radiant și sănătos, stimulând circulația sanguină și ajutând la o mai bună absorbție a produselor cosmetice. 

Iar dacă tot am ajuns la acest capitol, trebuie menționat că, chiar dacă respecți pașii menționați mai sus, nu vei obține rezultatele sperate dacă nu alegi produsele și tratamentele potrivite. Alege produse de îngrijire a pielii cu ingrediente care stimulează procesul natural de regenerare a pielii, ajută la hidratarea acesteia și la eliminarea celulelor moarte. Exemple în acest sens sunt vitamina B3 sau niacinamida, vitamina C, vitamina E, vitamina A, acidul alfa-lipoic, acidul hialuronic sau retinolul.

Pe farmec.ro găsești o gamă variată de produse care ajută pielea să se autoregenereze. Îți recomandăm, de exemplu, Gama Gerovital H3 Retinol, în care vei descoperi produse special concepute pentru a încetini îmbătrânirea pielii și a preveni apariția ridurilor, dar și pentru a accelera procesele enzimatice și diviziunea celulară. 

Unul dintre produsele incluse în această gamă este Crema pentru regenerarea avansată a pielii, special elaborată pentru normalizarea proceselor de regenerare celulară încetinite odată cu îmbătrânirea fiziologică a pielii. Conține retinol, uleiuri naturale de soia, squalane și unt de shea și extract de Boswellia Serrata, care, împreună cu complexul Sepilift, ajută pielea să se autoregenereze, diminuează ridurile, crește elasticitatea și fermitatea pielii, o calmează și ajută la prevenirea eventualelor iritații. Este ideală pentru toate tipurile de ten și se recomandă utilizarea sa dimineața și seara, după vârstă de 45 de ani, în combinație cu un produs cu SPF. 

Dacă ești în căutarea unui tratament care să-ți ajute epiderma să se reînnoiască, să prevină și să amelioreze ridurile, mai poți încerca și Fiolele cu Retinol din gama Gerovital H3 Equilibrium. Conțin un amestec de vitamina A – palmitate și Retinol stabilizat, care accelerează procesele enzimatice și diviziunea celulară, dar și Dimethyl Isosorbide, un ingredient folosit adesea pentru a maximiza efectelor unor produse, datorită capacității ridicate de penetrare în profunzimea pielii și a lipsei de toxicitate. Aceste fiole se pot utiliza de 3-4 ori pe săptămână, pe un ten curat, singure sau în combinație cu alte produse de îngrijire a tenului. Se recomandă evitarea expunerii la razele UV pe perioada tratamentului, precum și utilizarea unei creme cu factor de protecție mediu sau ridicat în sezoanele însorite. 

Procesul de regenerare a pielii o ajută să se mențină sănătoasă și radiantă. Vârsta, stilul de viață și anumiți factori externi pot afecta însă acest proces natural și complex, iar rezultatul se va vedea pe pielea noastră. Pentru a te bucura de o piele frumoasă cât mai mult timp, oferă-i îngrijirea care o merită, folosind produsele potrivite, care conțin ingrediente ce vor stimula acest proces de regenerare celulară. 

Bibliografie: 

  1. „An Overview of the Skin”, WebMD, www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-overview-skin. Accessed 17 Feb. 2023.
  2. „How Does Skin Work?”, Nih.gov, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279255/. Accessed 17 Feb. 2023.
  3. Walters, Meg. „Boost Your Skin’s Regeneration Process for a Glowing, Vibrant Complexion”, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin-regeneration. Accessed 17 Feb. 2023.
Inapoi la lista de articole

Cuprins