Meniu companie

Rozaceea: de ce apare, cum se manifestă și produse recomandate 

Dacă tenul tău se confruntă ocazional sau frecvent cu vase de sânge dilatate, piele înroșită și cu aspect inflamat sau chiar mici papule pe față sau pe nas, este posibil să ai de-a face cu o afecțiune cutanată denumită rozacee. Multe persoane pot să fie afectate dar să nu-și dea seama, rozaceea fiind favorizată de anumiți factori de risc. 

În rândurile de mai jos vom explica ce este rozaceea, care sunt cauzele apariției și cum se manifestă. Vei afla cum să identifici primele semne ale acestei boli dar și cum să faci diferența între rozacee și alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi cuperoza. În plus, vom discuta despre factorii de risc și complicațiile asociate cu rozaceea și vom examina tratamentele disponibile pe Farmec.ro. 

Ce este rozaceea și cum o poți identifica? 

Rozaceea este o afecțiune cronică, inflamatorie a pielii, ce se manifestă cel mai frecvent pe față, în special pe obraji, nas, frunte și bărbie. Este caracterizată prin roșeață, micuțe umflături roșii la nivelul feței – care pot să se manifeste însă și pe piept sau spate, vase de sânge vizibile. Uneori poate să apară o senzație de arsură a feței. În unele cazuri, rozaceea poate afecta și ochii, cauzând simptome precum ochii roșii și iritați, viziune încețoșată sau pleoape umflate [1]. Cu toate acestea, nu trebuie confundată cu alte probleme ale pielii precum acnee rozacee sau cuperoză, fiecare având manifestări diferite. 

Care sunt cauzele apariției rozaceei? 

Cauzele exacte ale rozaceei nu sunt încă pe deplin înțelese. Se presupune că această afecțiune dermatologică poate fi influențată de o combinație de factori genetici, de mediu și stil de viață. Expunerea la soare, consumul de alcool, alimentele picante, stresul sau anumite medicamente se numără printre factorii ce pot declanșa sau agrava rozaceea. 

Unele studii sugerează că rozaceea poate fi legată de o reacție anormală a sistemului imunitar. De asemenea, s-a observat o asociere între rozaceea și anumite bacterii, cum ar fi Helicobacter pylori, care trăiește în stomac, sau Demodex, un acarian care trăiește pe piele [2]. 

Deși nu există un tratament curativ pentru această afecțiune a pielii destul de răspândită, simptomele pot fi controlate printr-un regim de îngrijire adecvat, medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale. Este importantă prevenția, precum și recunoașterea timpurie a semnelor, pentru a putea interveni în mod eficient. 

Tipuri de rozacee și cum le poți deosebi 

Există patru subtipuri principale de rozacee, fiecare cu propriile sale simptome: 

  • rozaceea eritmatotelangiectatică se manifestă prin roșeață și vase de sânge vizibile, obraji și nas înroșiți, uneori usturime; 
  • rozaceea papulopustulară are o simptomatologie asemănătoare acneei, cu papule sau pustule pe nas sau obraji; 
  • rozaceea fimatoasă este cea care duce la creșteri în volum ale pielii, în special pe nas; 
  • rozaceea oculară, ce afectează ochii. 

Simptomele caracteristice ale rozaceei 

  • roșeața persistentă sau temporară a feței

În special zonele precum nasul, obrajii, fruntea și bărbia pot fi afectate. În unele cazuri, vasele de sânge de sub piele pot deveni vizibile, o condiție numită telangiectazie. 

  • apariția de coșuri roșii mici și umflate, care pot fi însoțite de pustule

Pustulele roșiatice pot fi aseamănătoare cu acneea, dar sunt o caracteristică distinctă a rozaceei. Erupțiile sunt diferite de acneea vulgară, o condiție comună de piele care afectează de obicei adolescenții. 

  • senzație de disconfort la nivelul ochilor 

Rozaceea poate afecta și ochii, o formă a bolii numită rozacee oculară. Simptomele includ ochii roșii și iritați, pleoape umflate și stări de disconfort precum senzația de corp străin sau arsură în ochi. 

  • îngroșarea pielii nasului 

În cazurile severe de rozacee, pielea poate deveni îngroșată și poroasă, în special pe nas. Acesta este un simptom mai rar, dar extrem de vizibil. Această formă de rozacee, cunoscută sub numele de rinofimă, afectează mai des bărbații și poate duce la deformarea nasului. 

Cum recunoști primele semne ale rozaceei? 

Toate simptomele de mai sus pot varia de la o persoană la alta și pot apărea în diferite stadii ale bolii.

  • apariția erupțiilor cutanate pe față, în special pe obraji, nas, frunte și bărbie. Erupțiile pot fi roșii, roz sau pot avea un aspect inflamat, dar nu trebuie confundate cu acneea, deoarece nu sunt însoțite de puncte negre și albe; 
  • roșeața persistentă a feței este un alt semn incipient al rozaceei și este important este să nu confunzi aceste manifestări cu o simplă înroșire cauzată de căldură, frig sau emoții, ori cu o față ușor bronzată! În cazul rozaceei, roșeața persistă și nu dispare după eliminarea factorilor declanșatori; 
  • vinișoare vizibile pe față: pe măsură ce rozaceea avansează, vasele de sânge de sub piele pot deveni vizibile și apar sub forma unor linii subțiri, roșii pe care le poți observa pe suprafața pielii. În timp, capilarele pot deveni tot mai vizibile și pot da un aspect neregulat pielii; 
  • simptome oculare: rozaceea poate afecta și ochii, provocând simptome cum ar fi uscăciunea, mâncărimea, roșeața și umflarea pleoapelor.  

Este important să recunoști aceste semne timpurii, care pot indica debutul rozaceei, pentru a putea începe tratamentul cât mai devreme.Un dermatolog va stabili un diagnostic corect și îți va indica cele mai bune opțiuni de tratament. 

Factori de risc pentru rozacee 

Rozaceea este o afecțiune cutanată cronică, cu o etiologie şi patogenie încă insuficient elucidate. Identificarea factorilor de risc pentru aceasta este crucială pentru prevenirea și controlul bolii. Există anumite elemente care pot favoriza apariția rozaceei: 

  • predispoziția genetică – persoanele cu rude de gradul I care suferă de rozacee au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune;
  • vârsta (rozaceea este mai frecventă după 30 de ani);
  • sexul (femeile sunt mai susceptibile la a dezvolta o astfel de afecțiune); 
  • pielea deschisă la culoare;
  • expunerea prelungită la soare;
  • anumite alimente sau băuturi (ciocolata, vinul roșu), consumul excesiv de alcool. 

Complicații asociate cu rozaceea  

Deși este o boală cronică, evitarea factorilor declanșatori sau de risc precum expunerea la soare, alimentele picante, băuturile fierbinți, stresul, alcoolul și temperaturile extreme poate ajuta la controlul simptomelor rozaceei. Dacă nu este tratată corespunzător, boala poate duce la anumite complicații. 

Îngroșarea pielii, în special pe nas (rinofima) este una dintre cele mai frecvente complicații. Alte probleme asociate cu rozaceea includ problemele la ochi, cum ar fi conjunctivita și keratita. De asemenea, aspectul inestetic al pielii poate provoca depresie sau anxietate, diminuând calitatea vieții. 

Cum să faci diferența între rozacee și alte afecțiuni ale pielii – cuperoză, dermatită seboreică 

Simptomele rozaceei, precum înroșirea facială și vizibilitatea vaselor de sânge pe nas și pe obraji sau mici umflături roșii, pline de puroi, asemănătoare cu coșurile tind să apară și să dispară periodic, diferind de la o persoană la alta. Datorită acestor manifestări similare, rozaceea poate fi confundată cu alte condiții ale pielii, cum ar fi acneea, dermatita seboreică sau lupusul. Cu toate acestea, există diferențe semnificative care pot ajuta la stabilirea unui diagnostic corect. 

  • deși cuperoza poate avea simptome asemănătoare, ea este de fapt doar o formă incipientă, rozaceea fiind o formă mai agresivă a acestei afecțiuni! În timp ce roșeața apare mai frecvent doar pe bărbie sau obraji și nu se manifestă dureros sau foarte deranjant, rozaceea se manifestă prin iritații, senzația de mâncărime, piele sensibilă, apariția de erupții și pustule pe zone mai extinse – bărbie, nas, frunte, ochi, uneori spate sau piept; 
  • spre deosebire de acnee, rozaceea nu provoacă puncte negre și este frecvent asociată cu ochi uscați și iritați; 
  • dermatita seboreică cauzează de obicei iritații și mâncărime, în timp ce lupusul poate provoca leziuni la nivelul pielii care se vindecă greu. 

Este esențial să faci o diferență corectă între rozacee și alte afecțiuni ale pielii pentru a se asigura aplicarea tratamentului adecvat. Alegerea unui tratament necorespunzător poate agrava simptomele și poate duce la complicații. Un dermatolog poate efectua un examen al pielii și eventual teste suplimentare, pentru a exclude alte condiții ale pielii, el având la dispoziție detalii despre istoricul tău medical, ca pacient. În funcție de severitatea și tipul de rozacee, medicul îți poate recomanda o combinație de tratamente topice, medicamente orale și proceduri dermatologice. 

Tratamente Farmec pentru controlul rozaceei 

În gama de îngrijire Gerovital H3 Prof. Dr. Ana Aslan Derma+ îți punem la dispoziție produse create special pentru diferite sensibilități ale pielii, printre care și pielea cuperozică. Gerovital H3 Derma+ este prima linie de produse dermatocosmetice – sub emblema Pharmaceutical Concept – creată de Farmec în colaborare cu specialiști din domeniul sănătății pentru a răspunde diferitelor nevoi și sensibilități ale pielii și părului. Complexul de ingrediente active din fiecare din aceste produse de înaltă performanță lucrează împreună pentru a diminua roșeața, a reduce inflamațiile și a hidrata pielea în profunzime. 

Apă micelară Gerovital H3 Derma+ 

Pentru curățarea și demachierea zilnică a feței poți utiliza apa micelară Gerovital H3 Derma+, care curăță delicat și te ajută să elimini machiajul sau impuritățile. Datorită ingredientelor active și agenților blânzi de curățare, produsul contribuie la menținerea echilibrului natural al pielii, fără a-i afecta bariera protectoare. În același timp, controlează eficient și reduce procesul inflamator de la nivelul tenului, dar și senzația dureroasă de mîncărime sau înroșirea.

Cremă dermatoreparatoare Gerovital H3 Derma+ 

O cremă dermoreparatoare din gama Gerovital H3 Derma+ te va ajuta să accelerezi procesele de vindecare a leziunilor de la suprafața pielii, cum sunt iritații, leziuni superficiale, cicatrici. Componentele active au rol nu doar rol reparaor pentru ten, ci și de stimulare a sintezei de colagen. Te vei bucura astfel nu doar de o vindecare mai rapidă a traumatismelor minore recente, ci și de o piele mai bine hidratată, cu aspect tonifiat!  

Prevenirea rozaceei: sfaturi și recomandări 

Prevenirea rozaceei începe cu adoptarea unui regim de îngrijire a pielii adecvat. Este esențial să folosești produse blânde de îngrijire a pielii, cum sunt cele fără alcool, fără parfum și non-abrazive. Nu uita de creme cu protecție solară cu SPF ridicat și loțiuni sau creme hidratante specifice. 

Este important să identifici factorii declanșatori, printre care expunerea la soare, alimentele picante, băuturile alcoolice, fumatul, stresul și anumite medicamente și să îi eviți pe cât posibil. Alimentația echilibrată, exercițiul fizic regulat și evitarea stresului te pot ajuta la prevenirea episoadelor de rozacee. 

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, iar recunoașterea timpurie a semnelor și simptomelor este crucială pentru gestionarea ei eficientă. Folosește produsele recomandate pentru îngrijirea zilnică și consultă medicul dermatolog regulat, pentru a monitoriza evoluția afecțiunii și a ajusta tratamentul, dacă este necesar. 

Resurse: 

  1. Mayo Clinic, Rosacea, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/symptoms-causes/syc-20353815, accesat 19.06.2024;
  2. American Academy of Dermatology Association, Rosacea: Causes, https://www.aad.org/public/diseases/rosacea/what-is/causes, accesat 19.06.2024. 
Inapoi la lista de articole

Cuprins