Meniu companie

Rutina de îngrijire a tenului acneic: Ghid complet

Tenul acneic reprezintă o afecțiune dermatologică, nedureroasă, care apare din cauza hipersecreției de sebum. Această boală cronică afectează un procent semnificativ din populația globului, însă în special persoanele cu vârste cuprinse între 12-24 de ani.

Având un caracter cronic, acneea nu poate fi vindecată în întregime, ci doar ținută sub control. Tocmai din acest motiv, o îngrijire atentă a tenului cu probleme acneice este esențială și impune o rutină care trebuie respectată.

Mai jos poți afla mai multe despre caracteristicile și procesul corect de îngrijire a tenului cu tendință acneică.

Ce este acneea?

Acneea este cea mai cunoscută și una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale tenului. Ea este generată de o cantitate în exces de sebum la nivelul epidermei, produsă de glandele sebacee. În momentul în care sebumul în exces se acumulează la nivelul porilor, aceștia se înfundă din cauza celulelor moarte de la suprafața pielii și se blochează. Acesta este un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii Propionibacterium acnes, care cresc și provoacă inflamații sub formă de acnee, coșuri sau puncte negre.  

O inflamație sau o reacție de acest fel nu este o problemă cu care se confruntă doar adolescenții aflați la pubertate. În funcție de genetică sau de stilul de viață, acneea se poate manifesta și la vârste mai înaintate. Ea apare, de obicei, pe fondul unui ten mixt sau gras, tipul de piele fiind moștenit sau dobândit genetic. 

Caracteristicile tenului acneic

Tenul acneic este caracterizat de prezența punctelor negre sau albe, a coșurilor sau pustulelor, a nodulilor sau a chisturilor de diferite dimensiuni, ce apar atât pe față, la suprafața pielii, cât și pe corp, în anumite cazuri. Uneori, pot apărea leziuni mai grave, ce necesită produse specializate în eliminarea acestora de pe piele. 

Cel mai întâlnit tip de afecțiune de acest fel este acneea vulgară, care apare la un procent de 70-95% dintre adolescenții aflați la pubertate. Boala se manifestă însă și mai târziu în viață, studiile arătând că este a opta boală cronică de pe glob. Ea afectează în jur de 90% din populație, în special, pe cei cu vârste între 12-24 de ani.

Mai mult, orice tip de ten poate prezenta forme de acnee. Iată mai jos principalele tipuri de ten, dar și cele mai semnificative forme de manifestare a acneei:

  • Tenul acneic gras, cu aspect lucios și uleios, este cel mai des întâlnit în rândul populației, fiind caracterizat de excesul de sebum; pielea are nevoie de o hidratare adecvată, deoarece lipsa apei din țesuturi favorizează la rândul ei apariția acneei;
  • Tenul mixt este caracterizat de sebum accentuat în zona T (frunte, nas, bărbie), această regiune fiind mai predispusă la apariția punctelor negre și a coșurilor, iar în rest fața fiind în general uscată;
  • Tenul acneic uscat are un aspect aspru și lipsit de elasticitate; o piele deshidratată favorizează apariția ridurilor, iritațiilor și dermatitelor, dar și a acneei;
  • Tenul sensibil și acneic este caracterizat de înroșiri și iritații ale pielii, din cauza capilarelor fragile; și în acest caz este nevoie de o îngrijire atentă, de preferat după un consult de specialitate;
  • Tenul normal este unul echilibrat, fără imperfecțiuni majore ori, cu zone deshidratate sau cu exces de sebum și nefiind predispus la afecțiuni specifice. Cu toate acestea, este nevoie de o rutină de curățare care să prevină apariția eventualelor probleme cauzate de îngrijirea necorespunzătoare.

Știind ce tip de piele ai, poți alege rutina de îngrijire a tenului acneic în cel mai eficient mod, folosind produsele de curățare și protecție potrivite. 

La rândul lor, semnele sub care se manifestă acneea pe piele și imperfecțiunile cauzate de aceasta sunt numeroase. Întocmai ca și tipurile de ten, ele pot fi grupate în câteva categorii mari, în funcție de manifestările caracteristice inflamației.

Tipuri de acnee

În linii mari, acneea poate fi grupată în două grupe: neinflamatoare și inflamatoare.

Acneea de tip neinflamator sau comedonică este forma cea mai des întâlnită. Ușor de observat și în același timp cea mai ușoară, ea se caracterizează prin porii înfundați care apar ca puncte albe sau negre, de diferite mărimi. 

  • punctele albe sunt mici umflături de culoarea pielii;
  • punctele negre apar la suprafața pielii și sunt, de fapt, pori încărcați cu sebum și celule moarte. Pentru că partea deschisă a porului ia contact cu aerul, zona capătă la suprafață culoarea neagră (oxidează).

Astfel de puncte inflamate nu provoacă dureri, iar dacă sunt tratate corespunzător, în general nu lasă semne pe piele.

Acneea inflamatoare poate lua mai multe forme, după aspectul și tipul de manifestare a imperfecțiunii: 

  • papulo-pustuloasă, caracterizată de leziuni roșii (papule), și pustule (coșuri);
  • conglobată, o formă mai gravă manifestată prin papule, pustule, comedoane, fistule, cicatrici cheloidale; oricare dintre aceste variante poate lăsa urme mai severe pe corp și poate necesita chiar tratament cu antibiotice.

Papulele, adică micile umflături roșii, se pot transforma în pustule sau coșuri care conțin puroi. Aceste leziuni pot fi, la rândul lor, dureroase, și localizate nu doar la nivelul feței ci și pe corp. Ele afectează pielea în profunzime și pot lăsa urme adânci. 

Deși în mod obișnuit, acneea este legată în general de tenul gras, ea apare și la celelalte tipuri, precum cel uscat sau sensibil. Fie că este cauzată de stilul de viață, de factorii de mediu sau de o rutină precară de întreținere care duce la iritarea pielii și la înfundarea porilor, această afecțiune trebuie ținută sub control printr-o îngrijire corespunzătoare.

Rutina de îngrijire pentru tenul acneic

Îngrijirea unui astfel de ten, care să te ajute să îndepărtezi excesul de sebum și să păstrezi porii curați, trebuie să fie un proces delicat, potrivit tipului de piele, dar și de afecțiune existent. Tratamentul nu implică, însă, testarea tuturor produselor apărute pe piață, ci alegerea celor potrivite. Este nevoie de niște ajustări simple, intuitive, făcute în funcție de tipul tău de ten și de felul în care reacționează el la loțiuni, creme de zi sau de noapte antiacneice.

Cel mai important, însă, este să acorzi o atenție constantă îngrijirii tenului tău cu tendințe acneice. Rutina necorespunzătoare sau cu produse nepotrivite poate cauza și mai multe probleme.

Ca să determini exact ce tip de piele ai, spală tenul cu un săpun blând, apoi usucă-l.  Verifică fața după 2-3 ore, fără să fi aplicat nici un fel de produs cosmetic în acest timp. Vei testa astfel dacă tenul este mixt ori gras, cu aspect lucios, sau dacă este descuamat, roșu sau aspru la atingere. În acest caz în care trebuie să aplici un tratament specific pentru piele uscată și/sau sensibilă.

Iată fiecare pas pe care ar trebui să îl faci în cazul în care tenul tău este predispus la acnee.

Îngrijirea tenului acneic dimineața

  • Pasul 1: folosește o dischetă demachiantă pentru a curăța fața, linia maxilarului, gâtul, partea din față și spate a urechilor, pentru a elimina excesul de sebum. În cazul unui ten gras, se recomandă un gel spumant, o spumă ușoară sau loțiune astringentă; pentru cel uscat sunt potrivite o loțiune tonică hidratantă fără alcool, un toner sau un fluid purifiant, care ajută la reducerea secreției de sebum și refacerea barierei lipidice a pielii. Evită folosirea săpunurilor dure care pot cauza leziuni tenului;
  • Pasul 2: aplică o cremă sau gel hidratant, indiferent de tipul de ten, dar în funcție de caracteristicile sale (sensibil, uscat sau gras); pentru un ten matur, apelează la o formulă de ser cu acțiune concentrată și efect antibacterian, care grăbește cicatrizarea în cazul leziunilor;
  • Pasul 3: folosește pe timpul zilei o cremă de protecție solară cu SFP 30 sau chiar 50, mai ales pe timpul verii daca folosesti un ser cu Vitamina C (unele tratamente pentru acnee pot crește sensibilitatea tenului la lumina solară);
  • Pasul 4: aplică un machiaj ușor pentru a estompa coșurile și roșeața și a uniformiza nuanța tenului. Poți apela la o cremă CC sau la anumite fonduri de ten care conțin acid salicilic, eficient împotriva erupțiilor, și la o pudră compactă cu acoperire mică sau medie, pentru a nu astupa complet porii.

Îngrijirea tenului acneic seara:

  • Pasul 1: folosește lapte demachiant sau același tip de fluid tonic de demachiere ales în funcție de tipul tău de ten, indiferent dacă ai purtat sau nu machiaj în timpul zilei. Vei ajuta astfel la desfundarea porilor, îndepărtarea reziduurilor acumulate peste zi și restabilirea pH-ului normal al pielii;
  • Pasul 2: aplică un tratament local care să acționeze peste noapte asupra cicatricilor sau a opri formarea de noi erupții; 
  • Pasul 3. Aplică crema de seară noncomedogenică potrivită pentru tenul tău.

Îngrijirea ocazională a tenului acneic

Ocazional, trebuie să apelezi și la tratamente complementare, în afară de cele zilnice de întreținere.

De exemplu, odată sau de două ori pe săptămână, un exfoliant blând cu retinol va ajuta la îndepărtarea celulelor moarte care blochează porii și care cauzează erupțiile de la suprafața pielii. De asemenea, o mască reparatoare elimină toxinele și închide porii dilatați caracteristici tenului mixt sau gras, ajutând la procesul de reparare tisulară și a leziunilor. Produsele de peeling nu trebuie folosite prea des, pentru a nu irita sau agresa tenul.

În cazul în care medicul dermatolog îți recomandă tratamente specifice, de exemplu antibiotice, nu ezita să le folosești. În plus, este important să ai în vedere și alte aspecte de prevenție și de minimizare a apariției acneei.

În acest sens, apelează la un stil de viață sănătos, consumă fructe și legume cât mai des și încearcă să reduci stresul (pe cât posibil). Producția de sebum poate fi accelerată din cauza secreției de cortizon din corp ce are loc în special în perioadele solicitante sau stresante.

Un alt aspect important în ceea ce privește îngrijirea și întreținerea tenului acneic este să nu agresezi zonele afectate în încercarea de a elimina imperfecțiunile. Aceast lucru poate înrăutăți problemele cu care te confrunti. 

Mai mult, nu este indicat nici să schimbi foarte des produsele pentru  acnee pe care le folosești. Odată ce ai găsit cremele sau tratamentele care funcționează pentru tine, vei observa că și răspunsul pielii este din ce în ce mai bun. 

Cremele, măștile și produsele de curățare special destinate tenului acneic te vor ajuta să păstrezi un aspect curat, matifiat și sănătos al epidermei și să ții sub control pe termen lung această afecțiune.

Inapoi la lista de articole

Cuprins