Dezinfectarea suprafețelor este una dintre metodele prin care putem combate răspândirea bacteriilor și a virusurilor. Biroul, clanțele ușilor, sau vasul de toaletă sunt cele mai predispuse zone pentru a concentra microbi și alte microorganisme periculoase pentru sănătatea noastră.
Știai, însă, că potrivit studiilor covorul din sufragerie poate conține mai mult de 200.000 de bacterii pe fiecare centimetru pătrat? În locuința noastră există, așadar, o mulțime de suprafețe insalubre, care necesită dezinfectarea cu regularitate. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:
Cum alegi dezinfectanții pentru casă în funcție de suprafața care necesită curățare
Este important să știi încă de la început că tipul de suprafață pe care vrei să o cureți necesită un anumit tip de dezinfectant. O soluție la îndemână este să optezi pentru un dezinfectant universal, însă ai la dispoziție și dezinfectantele cu utilizare specifică, pe care îți recomandăm să le încerci.
Spre exemplu, un dezinfectant pentru vasul de toaletă, un loc foarte expus la dezvoltarea bacteriilor și a virușilor, vine într-un ambalaj special, cu gât rotit, pentru a permite dispersarea substanțelor active chiar și în locurile mai greu accesibile.
O altă categorie de produse dezinfectante sunt cele pentru electronice. Laptopul sau telefonul mobil sunt obiectele vizate în acest caz, precum și alte aparaturi de acest gen.
Cum aplici soluțiile dezinfectante pe suprafețe
Am stabilit deja că există variante diverse de dezinfectanți, pentru toate tipurile de suprafețe. Odată ce ai ales produsele potrivite pentru nevoile tale, trebuie să știi cum să le aplici corect pentru a fi eficiente. Produsele pe bază de alcool folosite pentru dezinfectarea aparatelor electronice nu trebuie pulverizate direct pe suprafață. Aplică-le pe o lavetă, cu ajutorul căreia curăță, mai apoi, ecranul, tastatura etc.
Dacă apelezi la soluții pe bază de apă oxigenată, ai grijă la folosirea acestora pe suprafețele din plastic. Plasticul se poate mătui și își poate pierde din culoare, mai ales dacă ai optat pentru un dezinfectant cu efect înălbitor. Poți testa acțiunea unui astfel de produs pe o porțiune mai puțin vizibilă a suprafeței din plastic.
Dezinfectarea podelelor se poate face cu soluții care au în componență clor. Atenție, însă: este nevoie să respecți întocmai recomandările producătorului pentru a evita deteriorarea podelei. În unele cazuri, clorul necesită diluare sau podeaua trebuie clătită cu apă simplă, după un anumit interval de timp.
Respectă timpii de acțiune ai produselor dezinfectante
Aproape nicio soluție dezinfectantă nu ucide microorganismele periculoase instant, așadar este bine să respecți timpii de acțiune ai produselor alese. Aceștia pot să varieze în funcție de concentrație, de formulă sau de vâscozitate.
Pentru a economisi timp, poți miza pe o soluție de dezinfectare al cărui timp de acțiune nu este mai mare de 5 minute. Este cazul celor mai multe dintre produsele care se aplică prin pulverizare. Alte produse, în schimb, au nevoie chiar și de 30 de minute pentru a-și face efectul. Consultă informațiile de pe eticheta produselor înainte de a lua o decizie.
Majoritatea dezinfectanților de pe piață au un impact negativ asupra pielii tale. Aceste produse pot provoca arsuri, alergii sau uscăciunea pielii, motiv pentru care recomandarea noastră este să le folosești doar împreună cu o pereche de mănuși. O altă variantă sigură pentru a-ți proteja pielea de pe mâini de aceste efecte nedorite este să alegi produse dezinfectante cu formule concepute special pentru a nu cauza probleme de acest tip.
Inapoi la lista de articole