Pielea unui bebeluș, ca întregul său corp, este extrem de sensibilă în primele sale luni de viață. Până la vârsta de 3 ani, acest organ se adaptează încă la mediul înconjurător și este foarte expus stimulilor din jur, de aceea este atât de important ca îngrijirea sa să se realizeze cu atenție maximă.
Iată ce sfaturi și reguli de igienă și îngrijire avem pentru pielea unui bebe aflat în primele sale luni de viață.
Stabilește tipul de piele al bebelușului tău. Cum îl identifici?
Imediat după naștere, dar și în perioada de câteva luni până la un an, pielea unui bebeluș trece prin transformări datorită adaptării la noul mediu în care se află. Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă acum micuțul în acest sens sunt legate de iritații, uscăciune sau descuamare, care pot fi cauzate însă de diferite tipuri de afecțiuni.
Pielea are rol de barieră termică și mecanică, altfel spus contribuie la menținerea unei temperaturi adecvate a corpului, dar și în imunitate, pentru a lupta împotriva infecțiilor, alergenilor sau iritațiilor. Mai mult, are și rol excretor, prin intermediul glandelor sudoripare.
La naștere, pielea unui bebeluș este foarte subțire, sensibilă și expusă factorilor din mediu din cauză că această barieră cutanată de protecție nu este dezvoltată. Mai mult, aceasta nu reține suficient apa, și astfel poate conduce la uscăciunea extremă a tegumentelor.
În plus, pH-ul pielii unui bebeluș este neutru, el devine ușor acid abia în timp, în așa fel încât epiderma să lupte singură contra microorganismelor. Din acest motiv, în primele luni de viață este predispusă într-un procent mult mai mare infecțiilor și iritațiilor.
După vârsta de 3 luni, poți identifica dacă bebelușul tău are pielea uscată sau atopică.
- Pielea uscată la un bebe este aspră la atingere, ușor solzoasă și are tendința de descuamare sau de iritare. Dacă deshidratarea este accentuată pot să apară usturimi sau mâncărimi, iar dacă este însoțită de pete roșii, papule sau vezicule, poate fi semnul unei eczeme și necesită tratament corespunzător;
- Pielea (dermatita) atopică este caracterizată de o hipersensibilitate alergică și se poate manifesta prin mâncărimi, erupții roșiatice, mici umflături sau inflamații pe față, coate, piept sau chiar în spatele genunchilor. De obicei are cauze ereditare, dar aceste iritații (eczema) pot fi favorizate și de expunerea la soare sau alergeni (substanțele chimice din detergenții sau balsamurile de rufe, hainele din materiale sintetice etc.).
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pielii unui bebeluș?
Pe lângă aceste manifestări, la bebeluși pot să apară și altfel de tipuri de afecțiuni cauzate de probleme ale pielii, printre care cele mai frecvente sunt:
- Acneea infantilă, manifestată sub forma unor coșuri mici pe nas sau obraji, și care de obicei dispare de la sine, prin menținerea unei igiene corecte.
- Dermatita seboreică, denumită și ”crusta de lapte, ce apare sub formă de cojițe ca niște solzișori în zona capului, sprâncene, pleoape, pe părțile laterale ale nasului sau în spatele urechilor. Tratamentul se face la recomandarea medicului pediatru.
- Dermatita (iritația) de scutec, sau eritemul fesier, se manifestă prin înroșirea pielii bebelușului, inflamații sau uneori chiar apariția unor mici bășici, în cazuri severe, și apare ca urmare a contactului prelungit cu urina sau materiile fecale din scutec, dar și a unuia incomod sau strâmt.
Cremă pentru copii Petrini, cu rol calmant și cicatrizant
- Intertrigo, sau inflamarea pliurilor pielii, care se manifestă prin înroșire sau eroziuni în zonele cutanate. Este cauzată fie de o igienă deficitară, fie de supraponderabilitate, temperaturi prea ridicate sau un mediu umed. Necesită tratament rapid, pentru a nu se transforma într-o infecție cutanată.
- Milia, sau pete alb-gălbui pe față, ce arată ca niște puncte de grăsime pe obraji, nas și bărbie; apare la aproximativ 50% dintre bebeluși și este cauzată de blocarea glandelor sebacee, dar de obicei dispare de la sine.
Sfaturi de îngrijire a pielii unui bebeluș
Pielea unui bebeluș este extrem de fragilă și sensibilă și trebuie îngrijită diferit de la o lună la alta, așa cum și nevoile sale diferă odată cu creșterea sa. Astfel:
- În primele 3 luni, spală delicat pielea nou-născutului cu produse special destinate în acest scop, hipoalergenice și cu pH neutru, pentru a nu distruge stratul de vernix (pelicula albă și cremoasă ce acoperă pielea fătului încă din ultimul trimestru de sarcină). Nu folosi șervețele parfumate umede deoarece produc cele mai multe dintre iritații; tamponează ușor pielea după baie cu un prosopel moale și apelează la pudră de talc doar la recomandare medicală;
- Între 3-6 luni folosește produse cu rol hidratant, dacă pielea moale și fragilă a bebelușului este uscată, ori unele cu rol antialergic sau antiinflamator pentru piele sensibilă;
- Între 6 luni și un an, pielea începe să fie mai rezistentă, dar nu în totalitate. Acum poți folosi produse special destinate îngrijirii bebelușilor, precum șampon special cu pH neutru, geluri de duș sau creme de copii cu rol hidratant. Toate acestea au rolul de a-i menține pielea sănătoasă și hidratată. Evită însă săpunurile antibacteriene, spumantele de baie sau orice produse cosmetice destinate adulților.
Alte sfaturi de igienă a bebelușului
- Deși ai putea fi tentată să-l îmbăiezi pe micuțul tău zilnic, dermatologii nu recomandă acest lucru tocmai din motiv că apa le poate deshidrata și mai mult pielea moale și sensibilă.
- În plus, se recomandă să limitezi timpul de îmbăiere mai ales în primele săptămâni, deoarece apa îndepărtează și uleiurile naturale produse de pielea bebelușului pentru a se proteja.
- Folosește cu măsură apa caldă și săpunul, și mai ales, nu îl lăsa să plutească în apă în timpul băiței celui mic.
- După ce ai tamponat și uscat pielea bebelușului cu un prosop, aplică un strat subțire de cremă de corp pentru piele uscată, pe care să o masezi cu mișcări blânde peste tot.
- Este important să verifici ca aerul din încăpere să nu fie prea uscat, dar nici prea umed, deoarece acest lucru afectează filmul hidrolipidic al pielii.
- Evită produsele prea parfumate, hainele aspre sau detergenții de rufe care pot cauza uscăciunea pielii bebelușului, mai ales dacă aceasta este foarte sensibilă.
Îngrijirea pielii este un proces căruia trebuie să-i acorzi o atenție deosebită în special în primele 12 luni de viață ale unui bebeluș. Până la 3 ani, aceasta se adaptează mereu, până devine complet adaptată factorilor de mediu.
Ai răbdare să alegi cele mai bune produse, testează-le întâi pe o mică porțiune și asigură-te că sunt cele mai potrivite pentru sănătatea și buna-creștere a micuțului tău!
Inapoi la lista de articole