Meniu companie

Structura pielii și importanța barierei cutanate

Pielea este învelișul protector și cel mai mare organ al corpului, ce are rolul de a proteja organismul împotriva agresiunilor din exterior. Această structură complexă de țesuturi îndeplinește o serie de funcții care ajută la menținerea sănătății. Printre acestea: reglarea temperaturii prin transpirație sau împiedicarea pierderii de apă din organism, prin intermediul unei pelicule protectoare.

Această barieră de apărare protejează organele interne de factorii de mediu nocivi din exterior sau de agenții infecțioși precum virusurile sau bacteriile. Sistemul de autoprotecție reprezentat de bariera cutanată joacă un rol esențial în apărarea, regenerarea și conservarea pielii. Dacă această funcție este afectată, tenul devine vulnerabil la agresiuni și sensibilitatea acestuia sporește. De asemenea, pot fi agravate anumite probleme precum ridurile, hiperpigmentările sau acneea.

Pentru a afla mai multe despre importanța barierei cutanate și cum o poți proteja și repara, ar trebui să știi mai multe detalii și despre structura pielii.

Structura pielii

Pielea formează o barieră de apărare a organismului împotriva infecțiilor sau a factorilor exteriori prin intermediul celulelor Langerhans. Acestea formează prima linie de apărare a sistemului imunitar la nivelul stratului ei exterior. Pielea este formată din:

  • Epiderma (stratul extern)–este compusă din celule care formează un scut exterior flexibil. Ea joacă un rol esențial în protejarea împotriva radiațiilor solare, deoarece aici se află și celulele pigmentate care produc melanina și ajută la protejarea împotriva radiațiilor UV.
  • Dermul – acest strat conține colagen, vase de sânge și vase limfatice, foliculi de păr dar și glandele care produc transpirație și sebum. Fibrele de elastină de aici sunt cele care conferă pielii elasticitate.
  • Țesutul subcutanat – este alcătuit din grăsime și țesut conjunctiv, înmagazinează substanțe nutritive și izolează și protejează mușchii și oasele. Unghiile și părul sunt considerate tot piele, dar de o formă îngroșată, întărită de epidermă.

Structura barierei cutanate

Cele două elemente principale care formează bariera cutanată sau sistemul de autoprotecție al pielii sunt reprezentate de stratul cornos și filmul hidrolipidic. 

  • Stratul cornos – cuprinde primul strat de piele, cel superficial, de la suprafața epidermei. Acesta oferă protecție mecanică împotriva agresiunilor externe de natura chimică sau fizică, a agenților infecțioși sau UV.
  • Filmul hidrolipidic – este format din apă și lichide esențiale. Acesta formează un strat gras și protector care înconjoară celulele stratului cornos. Această peliculă oferă protecție prin intermediul acizilor grași pe care îi conține. Datorită compoziției ei se împiedică deshidratarea pielii, având rol în reglarea gradului de umiditate. 

Importanța barierei cutanate

Bariera cutanată reprezentată de aceste două elemente, stratul cornos și filmul hidrolipidic, are rolul de a proteja pielea împotriva factorilor externi patogeni. Atât timp cât aceasta este integră, protecția oferită organismului este eficientă.

Funcționarea optimă a barierei depinde de hidratarea corespunzătoare a stratului cornos și de păstrarea intactă a filmului hidrolipidic.

Lipsa apei sau a lipidelor din stratul cornos vor duce la dezechilibrul filmului hidrolipidic, iar astfel acesta nu va mai acționa ca o barieră fizică la nivelul pielii.

Funcția de protecție de la nivelul pielii este afectată de expunerea la factorii de mediu sau la soare, de hidratarea insuficientă, peelingul des sau agresiv, folosirea unor săpunuri puternic degresante și de îmbătrânirea naturală.

Există o serie de simptome asociate unei bariere cutanate care nu funcționează normal. Printre acestea: aspectul tern și obosit al tenului, roșeața sau eritemul de la suprafața ei, ridurile accentuate și descuamarea, dar și senzația de prurit (mâncărime) sau de „piele care strânge”.

Cum se poate repara bariera cutanată

  • Hidratează! Hidratarea joacă un rol important, atât din interior cât și cu ajutorul produselor dermatocosmetice intens hidratante;
  • Folosește produse cosmetice sau capsule care conțin acid hialuronic; acestea au efect antioxidant și de regenerare, ajutând ca ridurile fine să fie umplute „din interior”;
  • Exfoliază blând tenul cu produse care nu degresează sau descuamează pielea în exces;
  • Evită exfolierea mecanică (scrub) sau chimică pe bază de retinol, AHA sau vitamina C până când bariera cutanată se reechilibrează;
  • Consumă alimente bogate în acizi grași, în special Omega 6, care ajută la creșterea nivelului de hidratare a pielii și favorizează repararea barierei cutanate;
  • Evită schimbările bruște de temperatură, dușurile îndelungate sau prea fierbinți, care accentuează deshidratarea pielii și accentuează inflamațiile de la nivelul ei.
Inapoi la lista de articole

Cuprins