Pielea care secretă sebum în exces, făcând fața să pară uleioasă în doar câteva ore de la curățare, poartă numele de ten gras. Acest tip de ten este unul destul de problematic, pentru că este predispus la acnee și la apariția punctelor negre, iar rezistența machiajului în contact cu acesta este mult mai redusă decât în cazul altor tipuri de ten. Spre deosebire de tenul mixt, care prezintă un aspect lucios doar în zona T, adică pe frunte, nas și bărbie, tenul gras are tendințe de îngrășare a pielii feței și în zona pomeților.
Despre tenul gras se crede că este moștenit ereditar, însă este foarte posibil ca acesta să afecteze pe oricine, mai ales în perioada pubertății. La vârsta adolescenței, hormonii pot cauza o secreție sporită de sebum, din cauza unor dezechilibre, mai ales pe fondul administrării anumitor medicamente. De asemenea, un efort fizic sporit poate determina secreția de hormoni androgeni, ceea ce duce la îngrășarea tenului.
Dacă și tu ai tenul gras, nu îți rămâne decât să îl îngrijești corect, cu produse destinate tenului gras, pentru a ține secreția de sebum sub control. Am pregătit pentru tine cele mai bune sfaturi cosmetice și 7 cele mai des întâlnite greșeli pe care persoanele cu ten gras le fac în cadrul ritualului de îngrijire zilnică. Iată care sunt acestea!
1. Curățarea profundă
Dacă te gândeai că poți scăpa de excesul de sebum printr-o curățare în exces, cu ajutorul unor produse care conțin alcool, te înșelai. Pielea curățată profund poate arăta bine în primele minute, însă imediat după aceea grăsimea de pe față va reveni, iar situația se poate înrăutăți pe termen lung. În locul cremelor sau gelurilor de curățare astringente, spală fața cu apă călduță și un
demachiant blând, care nu conține sulfați, în fiecare dimineață și seară.
2. Exfolierea tenului prea des
Scrubul poate determina pielea să producă și mai mult sebum, dacă îl folosești în exces. Glandele sebacee se simt atacate și reacționează în consecință, compensând cu o secreție abundentă de grăsime. Până la urmă, acesta este sistemul de apărare al pielii, care încearcă să evite deshidratarea. Dacă nu vrei să ai fața lucioasă, folosește
măști și exfolianți destinați tenului gras, care nu îl usucă în exces la fiecare aplicare.
3. Lipsa unei creme hidratante
Ai fi tentată să crezi că, având o secreție ridicată de sebum, nu mai ai nevoie de hidratare la nivel cutanat. Nimic mai greșit! Așa cum îți explicam mai sus, pielea resimte lipsa hidratării și încearcă să suplinească acest minus, dictând glandelor sebacee să lucreze în exces. Alege o
cremă de zi ușoară și nu uita să hidratezi tenul imediat după ce te-ai trezit sau ai ieșit din duș. Pentru noapte, alege un
ser sau un gel cu acid hialuronic în compoziție.
4. Absența uleiului din ritualul de îngrijire
Probabil ai evitat până acum să utilizezi un ulei în ritualul tău zilnic de îngrijire, așa cum probabil ai ocolit și crema hidratantă, dar a venit momentul să revii asupra credințelor tale în materie de cosmetice. Tenul tău va arăta mult mai bine dacă introduci în rutina zilnică și câteva picături de ulei de jojoba sau de ylang ylang, care vor încetini secreția de sebum, dând pielii tale un miros minunat. Îl poți folosi o singură dată pe zi, dimineața, înainte de a aplica crema hidratantă sau machiajul.
5. Dușurile fierbinți
Un alt mit pe care vrem să îl demontăm în cadrul acestui articol este acela că apa fierbinte degresează eficient. Este posibil ca informația aceasta să te ajute mai degrabă atunci când speli vasele, nicidecum atunci când ai grijă de pielea feței tale. Dușurile fierbinți deshidratează porii și, din nou, ne întoarcem la ce îți explicam mai sus, glandele sebacee vor încerca să echilibreze situația. Pentru spălarea tenului gras folosește întotdeauna apă cu câteva grade mai rece decât pentru restul corpului, dacă nu te poți dezice de aburi.
6. Lipsa primerului din machiaj
Probabil te gândeai să reduci din numărul straturilor de produse cosmetice pe care le aplici pe față, însă nu este cazul să renunți la primer. Acesta poate face o diferență uriașă între pielea lucioasă și cea normală, luminoasă. Cele mai multe dintre primere au tendința de a matifia pielea feței, împiedicând producerea de sebum în exces.
7. Credința în mituri
Despre tenul gras se spune că îmbătrânește mai greu decât celelalte, grație secreției de sebum, care îl ține departe de riduri. Într-adevăr ridurile pot apărea mai târziu în cazul tenului gras, însă nu este o regulă. Recomandarea noastră este să respecți un ritual de îngrijire potrivit pentru tipul tău de ten și te vei bucura de rezultate în cel mai scurt timp.
Inapoi la lista de articole