În industria cosmetică, tot mai multe dintre produse folosesc proprietățile unor compuși care pot aduce beneficii în îngrijirea pielii. Fie că sunt substanțe eliberate în mod normal de către organismul uman sau sintetizate pe cale chimică, acestea au rolul de a ajuta tenul în lupta cu semnele primare sau accentuate ale îmbătrânirii, dar și pentru a păstra elasticitatea și fermitatea țesuturilor.
Din ghidul de mai jos vei afla care sunt cele mai des întâlnite tipuri de acizi care intră în componența unor produse de întreținere a tenului.
Acidul hialuronic
Unul dintre cei mai des utilizate tipuri de acizi folosit pentru produsele de îngrijire a tenului este cel hialuronic. Acesta se află în general atât în topul preferințelor utilizatorilor, cât și ale producătorilor de cosmetice, fiind apreciat datorită calităților sale excelente pentru piele.
În primul rând, acidul hialuronic este recunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la menținerea hidratării țesuturilor, un singur gram de compus având capacitatea de a susține de circa 1000 de ori mai multă apă.
Corpul uman produce în mod normal acest tip de acid, cea mai mare concentrație fiind regăsită în piele (50%) și în țesutul conjunctiv de la nivelul ochilor, dar producția sa începe să scadă după vârsta de 25 de ani. Cremele sau serumurile ce conțin acid hialuronic ajută la umplerea și netezirea ridurilor din interior, acest ingredient fiind, din acest motiv, un excelent ajutor pentru a păstra elasticitatea și fermitatea tenului.
O formulă brevetată, care are în componență o concentrație de 6% compus pur, este serul cu acid hialuronic pentru ten din gama Gerovital H3 Evolution. Lipozomii de acid hialuronic se absorb în straturile profunde ale dermului, ajutând la eliberarea acestui component în interior. Acesta umple apoi spațiile dintre celule pentru a asigura hidratarea și netezirea ridurilor, și a forma o barieră protectoare la suprafața pielii pentru a împiedica astfel deshidratarea.
Alfa-hidroxi-acizi
Familia de compuși de tip alfa-hidroxi-acizi (AHA) cuprinde mai multe tipuri de acizi, printre care acidul ascorbic (Vitamina C), lactic, glicolic, malic sau ferulic. Acest tip de acizi sunt des utilizați pentru îngrijirea tenului datorită faptului că ajută la reducerea efectelor fotoîmbătrânirii și a ridurilor, și la creșterea tonusului și elasticității pielii.
Un produs cosmetic pe bază de AHA derivați din fructe ajută la curățarea blândă a tenului și la îndepărtarea celulelor moarte, de aceea vei regăsi acest ingredient cu acțiune de peeling în compoziția multor exfoliante pentru față. Astfel de produse trebuie folosite însă cu atenție înainte de expunerea la soare, deoarece pot cauza iritații ale tenului[1]. Din gama Gerovital H3 Premium Care îți recomandăm un Booster exfoliant, pe care îl poți utiliza pentru regenerare celulară, deblocarea porilor și prevenirea deshidratării tenului.
Acidul L-ascorbic (Vitamina C) este utilizat în preparatele topice datorită proprietăților sale puternic antioxidante, și capacității de a stimula producerea de colagen (participă la sinteza fibrelor). Totodată, ajută la refacerea barierei naturale de protecție a pielii, îmbunătățește aspectul general al tenului și contribuie la reducerea petelor pigmentare, încetinind apariția primelor semne de îmbătrânire.
Acidul lactic, originar din lactoză, este și el popular pentru îngrijire, datorită puternicelor efecte anti-aging. În plus, are o formulare blândă, potrivită pentru tenurile sensibile și uscate.
Acidul mandelic, provenit din migdale, este și el foarte blând, și se regăsește de multe ori în produse cosmetice care conțin și alte tipuri de acizi AHA. Oferă o îngrijire adecvată tenului cu tendință acneică, dar și a celui afectat de hiperpigmentare sau alte semne de îmbătrânire.
Acidul ferulic intră în compoziția produselor cu colagen din gama Aslavital Mineralactiv. Rolul său principal pentru îngrijirea tenului este de a asigura protecție împotriva poluării și a stresului urban, fiind folosit des împreună cu Vitaminele C și E pentru protecția UV eficientă a acestui trio[2].
Acidul salicilic
Acidul salicilic (din categoria beta-hidroxi-acizilor) este des utilizat în produsele eficiente pentru ten acneic. Are rol exfoliant și de deschidere a porilor, având și efect antiinflamator și cicatrizant. Acidul salicilic pătrunde în straturile mai profunde de piele, prin sebum, ajutând la curățare. Produsele ce conțin acid salicilic (BHA) sunt recomandate persoanelor cu ten gras, mixt sau acneic, dar și în cazul problemelor cauzate de petele solare.
Bucură-te, așadar, de proprietățile benefice pe care le aduc în îngrijirea pielii astfel de ingrediente, și alege produsele potrivite pentru tine în funcție de vârstă și de tipul tău de ten.
Surse:
- https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/guidance-industry-labeling-cosmetics-containing-alpha-hydroxy-acids
- https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/face-acids-types-anti-aging#other-skin-care-acids