Meniu companie

Tipuri de pete și pistrui ce pot apărea în sezonul rece

Petele sau pistruii de diferite tipuri care se observă la nivelul tenului sau corpului au în general cauze ereditare, dar pot să apară, sau se pot accentua, odată cu înaintarea în vârstă. Pigmentarea este mai intensă pe timpul verii, datorită acțiunii radiațiilor UV, dar se manifestă vizibil și în sezonul rece, când pigmentul responsabil pentru colorarea pielii își continuă activitatea. 

Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre principalele tipuri de pete sau pistrui ce pot să apară toamna sau iarna și cum să le ții sub control. 

Din ce cauză apar petele pigmentare și pistruii

Pigmentarea pielii apare datorită unei producții sporite de melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii, părului și ochilor. Deși reprezintă un factor genetic, pigmenții de la nivelul feței sau corpului se pot intensifica, urmare a expunerii la radiațiile UV, sau ca rezultat al unor afecțiuni inflamatorii de la nivelul pielii: acnee, eczeme, psoriazis. 

Pielea capătă, astfel, diferite imperfecțiuni: pete maronii, semne post acneice, pistrui, pete de îmbătrânire etc. Melanina sintetizată în acest fel migrează de la nivelul epidermei spre suprafața pielii, din cauza regenerării constante a celulelor. Activitatea de pigmentare a pielii poate fi accentuată în sezonul rece, adică toamna sau iarna. Aerul uscat și rece conduce și el la uscarea în exces a pielii, bariera naturală de protecție fiind deteriorată și ducând la inflamare și hiperpigmentare. 

Micile pete de culoare mai închisă pot să fie agravate și de unele substanțe din medicamentele topice sau de modificările hormonale care apar în perioadele de sarcină.

Tipuri de pistrui și pete pigmentare

Pistruii

Pistruii sunt mici pete circulare roșu deschis sau închis, ori chiar maronii, de dimensiuni reduse, vizibile mai ales pe față, în special la persoanele cu ten deschis. Ele pot să apară și pe suprafața decolteului, ori pe umeri sau brațe. Există și anumite afecțiuni precum infecțiile cronice sau insuficiența renală, care pot cauza formarea de pistrui. 

Crema de pete și pistrui cu aloe vera de la Farmec, care are în compoziție ingrediente naturale precum aloe vera, minerale esențiale și vitamine, este potrivită pentru tenul cu imperfecțiuni pigmentare. Acizii de tip alfa-hidroxi-acizi (AHA), derivați din fructe ajută la decolorarea și atenuarea zonelor hiper-pigmentate, datorită acțiunii de peeling și a acțiunii antioxidante a Vitaminei B3, iar complexul Ferulan – de minerale – prelungește acest efect și previne apariția unor pete noi.

Sezonul rece, adică toamna sau iarna, este cel mai potrivit pentru a începe tratamente cu produse cu efect de peeling, deoarece vor feri pielea sensibilizată de stresul expunerii la soare din timpul verii, dar și de frig. 

Pete pigmentare

Petele pigmentare maronii pot să apară prin procese similare celor de apariție a pistruilor, și anume datorită hipersecreției de melanină, ca răspuns și formă de protecție a pielii în urma expunerii la radiațiile UV. Acest fel de manifestare diferă în funcție de tipul de pete maronii, dar și de cauzele care le declanșează.

De exemplu, petele mici, rotunde, plate, de diverse dimensiuni denumite lentigo, generate de expunerea excesivă la soare, se pot intensifica odată cu vârsta, favorizate fiind și de dezechilibre hormonale, în timp ce petele pigmentare specifice perioadei de sarcină pot să dispară în prima jumătate de an după naștere.

Gelul pentru depigmentare pete de la Gerovital H3 Derma+ conține ingrediente eficiente cu efect de decolorare a pielii. Resveratrolul pur are acțiune complexă, iar arbutina este un inhibitor al enzimei responsabile de apariția pigmentărilor. Datorită acțiunii lor antioxidante, Vitaminele B3 și Vitamina C – prezentă aici în formă stabilă -, acționează pentru a reface funcția de barieră lipidică a pielii, ajutând la limitarea deshidratării, reducerii inflamațiilor și protejarea împotriva îmbătrânirii. 

Pentru a te bucura de un ten luminos și uniform, poți utiliza acest gel împreună cu alte produse din această gamă. De exemplu, un Booster exfoliant cu AHA favorizează penetrarea componentelor în staturile profunde ale pielii, iar o cremă protectoare te va ajuta să calmezi eventualele iritații ce pot să apară după un astfel de tratament de exfoliere și depigmentare.

Pete pigmentare apărute ca urmare a unor afecțiuni de piele

Există anumite pete pigmentare de tip post-inflamatoriu, de culoare mai închisă, care se formează în urma unei afecțiuni dermatologice cu acțiune inflamatorie, de exemplu acneea sau dermatitele. Aceste pete apar cel mai frecvent la nivelul tenului și al gâtului, unde pielea este mai subțire și mai sensibilă. 

Serul pentru depigmentare cu Vitamina C este destinat zonelor cu pigmentație intensă, pentru a ajuta la decolorare, dar și la refacerea tonusului și elasticității pielii. Acest efect este datorat în mare parte niacinamidei, care are rolul de a reduce transferul melanozomilor purtători de pigment, în keratinocitele de la suprafață, având loc astfel diminuarea cantității de pigment dispersat în epidermă. Acest ingredient ajută la reducerea inflamațiilor, și, fiind un derivat al Vitaminei B3, acționează în direcția inhibării enzimei responsabile de apariția pigmentărilor, contribuind la decolorarea petelor existente. Pe lângă efectele iluminatoare ale acestor componente, Vitamina C va acționa, în plus, pentru a stimula producția de colagen din piele și a o proteja împotriva procesului de îmbătrânire. 

Cea mai bună perioadă pentru a utiliza un astfel de produs, eventual în combinație cu o cremă de depigmentare din aceeași gamă, este în timpul sezonului rece, când soarele nu este prea puternic. Indiferent de anotimp, se recomandă să folosești produse de protecție solară, mai exact de minim 50 (vara) și o cremă cu SFP 30 în restul anului.

Petele solare sau de bătrânețe 

Petele solare, cunoscute și sub denumirea de lentigo solar, sunt în general mai închise la culoare, maronii sau cafenii. Astfel de pete pigmentare se formează mai ales odată cu înaintarea în vârstă, în special ca urmare a expunerii prelungite la soare. Din acest motiv sunt și mai vizibile pe zonele expuse mai frecvent radiațiilor solare, adică față, mâini, antebrațe sau umeri.

Crema hidratantă pentru albirea petelor de pe ten sau decolteu din gama Gerovital Luxury reunește principii active inovatoare ce favorizează depigmentarea și uniformizarea, ajutând la redarea luminozității tenului. Poate fi folosită încă de la vârsta de 25 de ani, dar este recomandată în special pentru tenurile mature care se confruntă cu imperfecțiuni pigmentare. Pielea va deveni mai luminoasă și hidratată în proporție de până la 102%, conform rezultatelor dovedite pe o perioadă de testare de 56 de zile consecutive. 

Astfel de soluții, special concepute pentru a ajuta la diminuarea pistruilor și petelor pigmentare, pot fi folosite cu precădere în sezonul rece, de toamnă sau de iarnă, când activitatea radiațiilor UV este mai scăzută, însă când acțiunea melaninei continuă să se manifeste la nivelul tegumentelor. În plus, nu uita că protecția UV este importantă indiferent de anotimp, cu produsele cu factor solar potrivit. 

Surse: https://www.healthline.com/health/hyperpigmentation-in-dry-weather#takeaway

Inapoi la lista de articole

Cuprins