Căderea excesivă a părului este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care o persoană se simte nesigură atunci când vine vorba despre aspectul fizic, aceasta fiind, de regulă, un rezultat al alopeciei. Afecțiunea poate apărea atât la nivelul scalpului, cât și al altor zone cu pilozitate de pe corp, manifestându-se deopotrivă la femei și bărbați și conducând în timp la chelire/ calviție.
Pentru a estompa efectele produse de alopecie, unele persoane aleg să folosească machiaj, să acopere zonele respective cu eșarfe, pălării sau alte accesorii pentru cap sau să apeleze la diverse trucuri de înfrumusețare. La polul opus sunt și oamenii care nu sunt deranjați de schimbarea aspectului, dar care nici nu iau măsuri pentru a stopa sau încetini efectele calviției.
Care sunt cauzele alopeciei
Afecțiune clasificată în mai multe tipuri, în funcție de modul de manifestare, alopecia poate apărea din diverse motive. Aceasta începe să fie evidentă când numărul de fire de păr căzute zilnic depășește 50-100, aceasta fiind considerată media firească. Printre cele mai frecvente cauze care determină apariția calviției sunt:
Dereglările hormonale
Numită în limbaj de specialitate și „Alopecie androgină”, aceasta se poate manifesta atât la bărbați, cât și la femei, dar într-o manieră diferită. La persoanele de gen masculin, primele modificări încep să apară încă din adolescență, prin subțierea părului în zona rădăcinilor sau apariția de goluri în zona tâmplelor sau a frunții.
În ceea ce privește reprezentantele sexului frumos, Alopecia androgină poate fi declanșată de schimbări hormonale punctuale care au loc în corpul femeii. Printre acestea se numără sarcina, menopauza sau diversele tratamente hormonale (precum anticoncepționalele ș.a.).
Afecțiunile medicale
Un alt factor care poate contribui la declanșarea alopeciei este condiția medicală și starea de sănătate a pacientului. Anumite afecțiuni care pot favoriza apariția calviției sunt:
- Problemele cu glanda tiroidă – dacă hormonii tiroidieni secretați de aceasta încep brusc să fluctueze din punct de vedere al cantității sau calității (apar dereglări hormonale), părul poate începe să cadă excesiv;
- Alopecia areată – afecțiunea este cauzată de slăbirea sistemului imunitar și atacarea foliculilor de păr – determină apariția de zone netede, fără pilozitate;
- Boli ale pielii – herpesul, cicatricile, anumite afecțiuni ale scalpului sau chiar Lupusul pot conduce la apariția alopeciei.
Tratamentele medicamentoase
Alopecia poate apărea, în anumite situații, și ca un răspuns imun al corpului la anumite tratamente la care este supus. Administrarea de comprimate medicamentoase pentru vindecarea anumitor boli poate duce la pierderea excesivă a părului. Printre cele mai des întâlnite tratamente de acest fel sunt cele pentru cancer, depresie, afecțiuni cardiace, depresie sau anticoncepționale.
Simptomele alopeciei
Pe lângă manifestarea evidentă care atrage atenția asupra unei probleme prin căderea părului, alopecia poate apărea și sub formă de:
Zone neuniforme de chelie
Acest tip de alopecie se manifestă prin apariția unor zone de 1,5 – 3,5 cm în care părul nu mai crește. Deși, cel mai adesea, aceste pete apar la nivelul scalpului, ele se pot observa uneori și în sprâncene sau barbă.
Subțierea părului de la rădăcină
O altă manifestare frecventă a alopeciei este subțierea firului încă de la rădăcină. Chiar dacă te speli pe cap cu un șampon anticădere a părului, acesta nu poate preveni apariția afecțiunii, ci doar trata efectul acesteia.
Slăbirea bruscă a părului
Slăbirea părului poate apărea în urma unor șocuri fizice provocate de diverse boli sau tratamente împotriva acestora, dar și din cauza stresului excesiv. Acest gen de alopecie se manifestă prin pierderea părului în smocuri sau șuvițe.
Tratamentul alopeciei
Una dintre cele mai rapide și eficiente metode de a scăpa de efectul inestetic al alopeciei este folosirea perucilor sau al meșelor de păr. Multe persoane, în special cele de sex feminin, aleg să urmeze proceduri non-chirurgicale cu laser, tratamente cu estrogen sau chiar produse naturiste sub formă de tincturi, sucuri sau geluri.
În ceea ce privește tratamentele chirurgicale, pacienții care suferă de alopecie pot opta pentru implantul de păr, mezoterapia sau chiar reducția de scalp. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare că acestea pot fi deopotrivă foarte dureroase, cât și costisitoare.
Prevenirea alopeciei
Fiind un tip de afecțiune a cărei prevenție poate fi mai eficientă decât tratamentul propriu-zis, riscul de apariție al alopeciei poate fi diminuat dacă este urmată o igienă riguroasă și corespunzătoare a scalpului. Aceasta presupune îndepărtarea rapidă a produselor de styling după utilizare, îndepărtarea excesului de sebum cu produse specifice și compoziție blândă, dar și perierea podoabei capilare în mod corect.
De asemenea, folosirea de produse dermatocosmetice pentru păr poate fi folositoare. Șampoanele, măștile, dar și tratamentele care țintesc rădăcina firului de păr au ca scop întărirea acesteia și amânarea sau chiar împiedicare căderii podoabei capilare.
Alopecia este o afecțiune care se manifestă prin căderea sau deteriorarea calității firului de păr, atât la femei, cât și la bărbați. Deși este tratabilă prin intervenții chirurgicale, non-chirurgicale, medicamentoase sau chiar naturiste, calviția poate fi împiedicată dacă sunt diminuați la maximum factorii favorizanți precum igiena precară sau obiceiurile nesănătoase pentru păr.
Inapoi la lista de articole